top banner

Piata imobiliara intre “artisti” si artisti

18 Iunie 2008 | Autor: Calin Clinciu

Recent, presa economica era strabatuta de un articol bomba: «piata imobiliara va intra in colaps, a aparut primul faliment imobiliar ». Despre ce era vorba ? Un domn, din cate am inteles un respectabil artist, a carui profesie este cantatul la nai, a inceput o afacere imobiliara si a dat faliment.
 
 “Afacerea” in cauza insemna construirea in comuna Berceni a unor vile pentru care insa nu s-au gasit clienti in faza de proiect, astfel incat a fost “oficial” declarat falimentul.
 
Intamplarea respectiva mi-a atras atentia deoarece este definitorie pentru realitatea imobiliara romaneasca, unde gasim foarte multi “artisti”, oameni care nu stiu / nu vor / nu pot sa inteleaga fenomenul si foarte putini artisti – specialisti care inteleg perfect piata si care tranzactioneaza sau dezvolta afaceri imobiliare de succes.
 
Si cum piata imobiliara autohtona devine din ce in ce mai stabila si profesionista sa nu va mire daca veti auzi din ce in ce mai multe cazuri de “artisti imobiliari” care raman cu apartamentele sau terenurile nevandute.
 
Acum a venit timpul cand apele incep sa se limpezeasca, cand achizitiile nu se mai fac dupa ureche sau dupa zvonuri, cand deciziile gresite sunt penalizate drastic de catre piata, cand falimentele sunt consecinta fireasca a unor decizii gresite.
 
Pana acum, toti “artistii” imobiliari au fost  protejati de o piata in crestere spectaculoasa, practic in ultimii 4-5 ani era imposibil sa pierzi bani in imobiliare, de fapt miza fiind de cate ori sa-ti dublezi investitia !
 
Piata si-a redus drastic ritmul de crestere si nu mai “inghite” orice, oricum, oriunde!
 
Falimentele sunt abia la inceput, consemnand astfel maturitatea pietei si penalizand naivitatea “artistilor” care au tinut sa-si adauge in CV si talentul de “dezvoltator sau speculator imobiliar”.
 
De cealalta parte gasim adevaratii artisti, oameni care fac afaceri imobiliare cunoscand piata, intelegandu-i mecanismele si marjele de profit si acceptand riscurile.
 
Da, v-am spus un mare secret: investitiile imobiliare presupun, culmea ! si riscuri. Iar artistii din real-estate, sau specialisti, sau profesionisti, cum vreti sa-i numiti, constientizeaza riscul si isi iau toate masurile de siguranta pentru a nu trece in tabara amatorilor.
      
Cazul “artistului” imobiliar care a dat faliment cu un proiect de cateva case este doar inceputul. Vor aparea si falimente mai mari, fiindca “artisti” sunt la toate nivelurile !
 
Insa, in balanta avem multe, foarte multe proiecte imobiliare bine gandite care, cu timpul se vor transforma in adevarate mine de aur.

Sunt investitii de zeci si sute de milioane de euro care transforma orasele, care produc bani la buget, care “trag” dupa ele o buna parte din economia nationala. Si mai sunt si adevaratii artisti in imobiliare care conduc jocurile si fac posibila transformarea unei idei intr-un proiect realist si a unui teren viran intr-o afacere imobiliara de succes. 

Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.

13 Iul 2023 | Credite imobiliare
Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarea unui imprumut ipotecar poate fi o solutie nimerita pentru cei care se confrunta cu dificultati la plata ratelor lunare, dar si pentru debitorii care vor sa isi optimizeze costurile si vad oportunitatea unei dobanzi fixe introductorii mai mici.

13 Iun 2023 | Credite imobiliare
Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului  structura ratelor?

Cum influenteaza marimea dobanzii si durata creditului structura ratelor?

Cu cat cresc dobanzile bancare, cu atat mai mare va fi ponderea lor in structura ratelor. Iar daca acestea sunt suficient de scazute, atunci ponderea principalului rambusat poate trece de 50%. De asemenea, cu cat este mai scazuta perioada de creditare, cu atat mai mult creste ponderea datoriei achitate in fiecare luna.

23 Mai 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul