top banner

Isarescu le cere bancilor sa aiba grija la credite

30 Iunie 2008 | Autor: Alin Iacob

Guvernatorul BNR se arata ingrijorat atat de unii indicatori macroeconomici, cat si de modul in care bancile acorda credite populatiei. Prezent la conferinta “Creditul bancar: noile frontiere”, Mugur Isarescu a spus ca, de multe ori, bancile subestimeaza riscul si ca sunt necesare progrese majore legate de cultura creditului.
Isarescu a pledat pentru o mai mare responsabilitate a bancilor in acordarea de credite, subliniind ca banca centrala nu-si doreste o stopare sau o restrangere a creditului, ci o reducere a vitezei de expansiune a imprumuturilor acordate populatiei.
Inamicul public nr. 1 identificat de banca centrala il reprezinta creditul de consum acordat de banci in valuta. Cu toate acestea, BNR nu doreste sa limiteze cresterea creditului prin metode administrative, de tipul plafoanelor impuse fiecarei banci in parte, ci prin scumpirea acestuia.
Repetenti la “cultura” creditului
Desi considera ca s-au facut unele progrese in ceea ce priveste “cultura” creditului, guvernatorul BNR considera ca atat bancile, cat si institutia pe care o conduce trebuie sa faca mai mult in aceasta privinta.
“Pentru mine este extrem de ingrijorator sa aud ca oamenii iau credite pentru ca nu au cu ce sa-si plateasca intretinerea” afirma Isarescu. El sustine ca asemenea clienti nu ar trebui sa se imprumute la banci, daca nu au speranta imbunatatirii situatiei lor financiare, pentru ca creditele vor trebui date inapoi impreuna cu dobanzile aferente, care nu sunt deloc mici.
Isarescu a criticat in special creditele acordate doar pe baza actelor de identitate si a unor adeverinte de venit sumare, aratand si faptul ca exista locuri in tara unde contrafacerea documentelor a luat amploare.
“A venit timpul ca bancile sa cam termine cu reclamele la TV cu credite acordate usor, doar cu buletinul. Cred ca e nevoie ca bancile sa le explice clientilor si care sunt riscurile legate de creditele in valuta” a spus Isarescu.
Reducerea deficitului ar putea creste ratele
Avertismentele formulate de guvernatorul BNR vin pe fondul ingrijorarii crescute a Bancii Nationale in legatura cu nivelul deficitului de cont curent, care a ajuns sa reprezinte 14% din PIB. Asta in conditiile in care nivelul care poate fi sustinut, la acest moment, prin investitii straine directe, nu depaseste 7% din PIB, iar nivelul acceptabil al acestuia nu este mai mare de 9-10% din PIB.
Desi BNR nu intentioneaza o corectie brutala a nivelului deficitului de la 14% la 10% din PIB, este relativ previzibil ca banca centrala va lua in viitorul apropiat o serie de masuri de diminuare a nivelului acestuia. Iar o asemenea politica monetara creeaza premisele unei deprecieri a leului in raport cu euro, ceea ce ar putea genera mari probleme celor care obtin venituri in lei, dar s-au imprumutat in valuta. Si in special acelora care s-au indatorat la limita superioara a capacitatii lor de rambursare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul