top banner

Creditele pentru locuinte par mai ieftine de la BNR

12 Iunie 2008 | Autor: Marius Serban

Faptul ca imprumuturile pentru populatie de la noi sunt printre cele mai scumpe din UE nu este contestat de nimeni. Statisticile Bancii Nationale reflecta insa situatia mult mai roz, creditele aparand in acest caz cu costuri mai mici decat in realitate.
 
Din ultimele date publicate de banca centrala reiese ca dobanda anuala efectiva (DAE) la creditele pentru locuinte in euro s-a situat la 8,21% in martie 2008. Aceasta cifra reprezinta o medie, fiind calculata pe baza imprumuturilor acordate de banci in luna respectiva.
 
Prin urmare, este corect sa presupunem ca unele banci au raportat la BNR ca au dat credite chiar si la costuri mai reduse, cum ar fi un DAE mai mic de 8%.
 
                                                                             Oferte de negasit
 
Desi ar fi un lucru extrem de pozitiv, din pacate, clientii nu pot avea acces la astfel de finantari, pentru simplul motiv ca nici o banca de la noi nu imprumuta bani atat de ieftin.
 
De exemplu, cautand in baza de date www.conso.ro un credit de 50.000 euro pe 30 ani, se observa ca DAE porneste de la 8,80%, pentru cea mai buna oferta. Astfel, cel mai ieftin credit de pe piata se situeaza deasupra costului mediu raportat de BNR pentru toate bancile.
 
Datele publicate de banca centrala prezinta consumatorii intr-o postura mai favorabila decat in realitate, iar piata creditului ipotecar de la noi a devenit mai competitiva doar pe hartie. Motivul principal pentru aceasta situatie este modul in care bancile autohtone calculeaza DAE.
 
Costuri partiale
 
Majoritatea ofertelor de credite dispun acum de dobanzi introductorii, care se situeaza cu mult sub media pietei. Ele sunt valabile insa de regula un an, dupa care costul creste substantial.
 
Atunci cand raporteaza datele la BNR, institutiile nu tin insa cont si de dobanzile pe care le vor percepe ulterior, ci numai de dobanda din primul an, subevaluand costul total al creditului.
 
Daca s-ar tine cont de socul de dobanda dupa primul an, DAE medie ar urca insa dincolo de 10%, potrivit statisticilor www.conso.ro. Metoda aplicata de Conso este folosita de altfel peste tot in Occident, deoarece numai in acest mod consumatorii pot compara corect ofertele de credite.
 
Pe langa faptul ca datele publicate sunt imprecise, este destul de ciudat ca DAE este calculata la noi doar in scopuri statistice si nu exista nici o lege care sa oblige institutiile sa comunice acest indicator si clientilor care solicita credite pentru locuinte.
 
Acesta este de fapt motivul principal pentru care DAE s-a introdus pe orice piata – pentru a permite clientilor sa compare ofertele bancilor – si nu pentru a colecta informatii statistice. La noi, se pare ca pentru moment s-a pus caruta inaintea boilor, cel putin in domeniul creditelor ipotecare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul