top banner

Fondurile mutuale mixte incep sa iasa din zona negativa

30 Martie 2009 | Autor: Alina Branescu

Fondurile mutuale mixte incep sa iasa din zona negativa

Dupa o perioada indelungata in care fondurile mixte nu faceau decat sa acumuleze pierderi tot mai mari, acum au inceput sa intre din nou pe plus. In prezent, randamentele anuale au depasit in anumite cazuri pragul de 10%, egaland performantele afisate de fondurile monetare.
 
Trei dintre fondurile diversificate au reusit sa recupereze pierderile si chiar sa aduca profit investitorilor. Fondul BCR Europa Conservator inregistreaza un randament anual de 10%, Raiffeisen Confort – 7%, iar BCR Europa Mixt - 5%.
 
E bine de stiu ca majoritatea fondurilor cu acest profil de risc se afla inca in zona de pierdere.
 
In ultimul an, investitorii s-au refugiat in fonduri monetare si de obligatiuni pentru a se proteja impotriva riscurilor. Este acum momentul potrivit pentru a reinvesti in fonduri mai riscante? Pentru a raspunde la aceasta intrebare este util sa analizam ce sta in spatele revenirii celor trei fonduri mixte.
 

Cresterea cursului de schimb umfla randamentele

 
“Fondurile BCR Europa au o alocare bazata in principal pe active denominate in euro”, a precizat presedintele Erste Asset Management, Dragos Neacsu, spunand ca motivul principal pentru care randamentele fondurilor au reusit aceasta performanta se datoreaza cresterii masive a cursului de schimb euro-leu.
 
Cu toate acestea, in masura in care apar oportunitati pentru plasamentele in lei, se maresc alocarile pe aceasta moneda.
 
Structura portofoliilor bazate cu precadere pe investitia in depozite, care sunt platite cu dobanzi la lei de peste 20%, a avut si ea un rol determinat in trendul ascendent al celor doua fonduri mixte BCR, afirma Neacsu.
 

Fondurile mixte se comporta ca si cele monetare

 
Daca pana la finele lui ianuarie 2009, BCR Europa Conservator nu depasea pragul de 20% din portofoliu in depozite bancare, pe parcursul lui februarie ponderea acestora a crescut masiv pana la 66,3%, in defavoarea certificatelor de trezorerie si a obligatiunilor, dar si a altor active neclasificate.
 
Aceeasi politica investionala a adoptat-o si BCR Europa Mixt. Astfel, odata cu trecerea in 2009, depozitele bancare au inceput sa ocupe 45% din portofoliu, fata de aproximativ 30% cat erau la finele lui 2008.
 
Potrivit datelor publicate lunar de catre Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF), majoritatea administratorilor de fonduri si-au imbogatit substantial portofoliul cu depozite.
 
Exista fonduri care efectueaza plasamente de pana la 95% din active in depozite, cum este cazul fondului Prime Capital.
 
In aceste conditii, concluzia care se trage este ca fondurile mixte si-au redus detinerile de actiuni, pentru a-si limita pierderile, iar acum s-au blindat cu instrumente sigure, dar cu venit fix.
 
Din punctul de vedere al investitorilor, acest lucru nu recomanda neaparat efectuarea unei investitii in fonduri mixte. Acestea se comporta ca si cele de obligatiuni sau monetare, astfel ca la fel de bine se poate alege un fond din aceasta categorie. Fondurile mixte ar putea deveni mai atractive in masura in care incep sa reinvesteasca in actiuni, iar bursa sa dea semne ca incepe o noua faza de crestere.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul