Cati bani puteam sa am daca alegeam un alt fond de pensii?


Persoanele care contribuie la fondurile de pensii private pot sa afle imediat cati bani ar fi putut acumula pentru pensie, daca ar fi ales un alt fond. Noul motor de comparatii Conso afiseaza suma acumulata pentru pensie, tinand cont de situatia particulara a fiecarui utilizator.

In urma cu 2 ani, cand s-a derulat campania initiala de aderare la fondurile de pensii obligatorii, populatia nu prea avea mijloace sa compare fondurile. Alegerea s-a facut mai mult dupa renumele administratorului si abilitatile agentilor de marketing.

Situatia s-a schimbat intre timp, iar comparatiile intre fondurile de pensii au acum un criteriu foarte precis: banii acumulati in cont. Fondurile incaseaza luna de luna contributii de la participanti. Banii sunt investiti in diverse plasamente, care aduc venituri pentru viitorii pensionari.

Pe termen lung, interesul participantilor este sa acumuleze sume tot mai mari in cont, deoarece pensia pe care o vor primi va depinde de suma acumulata.

Conso estimeaza suma acumulata la fiecare fond

Participantii la sistemul de pensii private pot afla de acum inainte foarte usor ce suma ar fi acumulat la fiecare fond de pensii, cu ajutorul noului motor de comparatii Conso. Aceasta estimeaza suma acumulata in functie de situatia particulara a fiecarui participant, astfel incat rezultatele sa fie relevante pentru fiecare utilizator.

O persoana care contribuie la fondurile de pensii obligatorii, nu trebuie decat sa isi introduca salariul brut si data de la care plateste contributii si va putea afla ce suma ar fi acumulat la toate fondurile care functioneaza pe piata.

Pentru exemplificare, am ales cazul unei persoane cu salariul brut de 2.000 lei. Daca a aderat la sistemul de pensii private obligatorii (Pilon II) de la inceput, ea ar fi platit pana acum contributii de 720 lei. Suma acumulata la fiecare fond de pensii ar fi fost insa diferita, in functie de modul in care s-au investit banii.

In prezent, persoana respectiva ar fi acumulat cea mai mare suma (820 lei), daca ar fi ales fondul Aripi. Suma acumulata ar fi fost cea mai mica la fondul OTP (751 lei). Modul de calcul este prezentat de Conso in ghidul despre cum se alege fondul de pensii.

Si cei care contribuie la fondurile de pensii facultative pot afla ce suma ar fi putut acumula in cont. Tot ce trebuie sa faca este sa introduca contributia lunara pe care o platesc la fond si ziua in care obisnuiesc sa faca plata. Conso face toate calculele si afiseaza suma ce putea fi acumulata la fiecare fond.

Sa luam ca exemplu o persoana care plateste 100 lei pe luna, incepand cu ianuarie 2008. Ziua de plata a contributiilor este data de 20 a fiecarei luni. Pana in prezent, ea ar fi platit contributii totale de 2.300 lei.

Clientul ar fi acumulat cei mai multi bani - 2.525 lei - daca ar fi ales fondul de pensii ING Optim, in timp ce fondul Pensia Mea i-ar fi adus in cont cel mai putin: numai 2.335 lei.

Diferentele mici pot deveni mari in timp

Desi diferentele pot sa para nesemnificative, trebuie avut in vedere ca participantii platesc contributii la fondurile de pensii pe perioade de timp foarte lungi, care pot ajunge pana la 40-50 de ani. In acest interval, o diferenta care poate parea mica in prezent, poate avea un efect puternic.

Daca 100 lei sunt investiti timp de 30 de ani cu un randament de 5% pe an, suma acumulata la finalul perioadei va fi de 430 lei. Daca randamentul ar fi fost cu numai 1% mai inalt (adica 6%), suma rezultata ar fi fost de 570 lei, adica cu 30% mai mult decat in primul caz.

Pensiile private sunt investitii pe termen lung, iar rezultatele lor se judeca in timp. In acest cadru, participantii nu trebuie sa se multumeasca cu statutul de simpli spectatori. Ei isi pot creste sansele de a obtine o pensie mai mare, daca urmaresc permanent care sunt  fondurile de pensii care investesc banii cel mai profitabil si se adapteaza in functie de asta.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Pensii


Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Noi argumente in sustinerea Pilonului II de pensii

Pilonul II de pensii revine in discutii, “pe surse”, ca si anul trecut, fara a exista o propunere oficiala referitoare la modificarea legislatiei in acest caz. Presedintele APAPR, Radu Craciun, a dezmintit negocierile cu privire la o noua forma a sistemului, care abia a fost modificat la inceputul acestui an, prin diminuarea contributiei la 3,75%.

17 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus