Brokerii de credite vor sa simplifice viata clientilor

Opt companii de profil au anuntat astazi infiintarea Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC). Asociatia vrea sa stabileasca standarde de calitate, de comportament si de etica obligatorii in relatiile cu clientii. Brokerii isi propun sa simplifice viata clientilor, acordandu-le sfaturile cele mai bune in materie de oferte de finantare.
 
In conditiile in care creditarea populatiei a crescut cu un ritm de aproximativ 100% pe an in ultimii 4-5 ani, iar ofertele de credit ale institutiilor financiare au devenit tot mai numeroase, mai complexe si mai greu de inteles de catre clienti, apare drept fireasca dezvoltarea unei activitati extrem de populare in Occident – brokerajul de credite.
 
Brokerul de credite trebuie sa fie un consultant independent de institutiile financiare care asista, consiliaza si reprezinta clientii in vederea obtinerii unui credit. Ofertele de credit trebuie sa fie prezentate transparent si obiectiv, pentru a facilita alegerea in deplina cunostinta de cauza a celui care se imprumuta.
 
Serviciile unui broker aduc valoare si prin economia de timp, dar si prin faptul ca nu sunt percepute costuri suplimentare de la clienti, avand in vedere ca institutiile financiare sunt cele care remunereaza brokerii de credite.
 
Cum se alege graul de neghina
 
Am aratat mai sus ce “trebuie sa fie” un broker de credite. Din pacate, in Romania au proliferat in ultima vreme tot felul de societati care se pretind brokeri de credite, insa care prin actiunea lor indeplinesc foarte putine din criteriile profesionale, morale si de etica pe care le presupune exercitarea onesta a acestei profesiuni.
 
Bunaoara, sunt companii care se prezinta ca fiind brokeri de credite, sau mai corect spus agenti ai acestora care incurajeaza clientii sa se imprumute la banca de la care primesc cele mai mari comisioane. Sunt si altii care, desi clameaza gratuitatea serviciilor lor, solicita comisioane si clientilor! Iar unii dintre acestia procedeaza asa chiar si in situatia in care banca refuza in final acordarea creditului!
 
“Trebuie sa le fie clar tuturor ca asemenea practici nu au ce cauta atunci cand este vorba de un broker de credite serios”, afirma Daniel Barbu, vicepresedinte ARBC si director general DBSol Consulting. El sustine ca la companiile care se respecta, partea de comision acordata agentilor este aceeasi, indiferent de nivelul de remunerare negociat cu fiecare banca in parte, tocmai pentru a elimina posibilele influente pentru clienti.
 
Anca Bidian, presedinte ARBC si director general Kiwi Finance, merge si mai departe si furnizeaza numeroase exemple despre ceea ce NU trebuie sa faca reprezentantul unui broker de credite profesionist. “Agentul nu trebuie sa promita aprobarea creditului si nici un interval de timp in care solicitarea clientului va fi rezolvata, pentru ca totul depinde de banca. De asemenea, agentul nu trebuie sa invete clientul cum sa fenteze banca pentru a i se acorda un credit, ci sa-l consilieze sugerandu-i care sunt produsele de finantare care i se potrivesc cel mai bine. In plus, brokerii de credite seriosi nu vor taxa clientii pentru serviciile oferite”, afirma Bidian.
 
Dilema monedei creditului
 
Membrii ARBC au anuntat ca in 2007 nivelul creditelor intermediate de companiile componente ale asociatiei s-a situat la echivalentul sumei de 222 milioane de euro. Aproximativ 36% au fost credite cu garantie ipotecara, restul fiind reprezentat de credite de nevoi personale fara ipoteca.
 
Interesant este ca aproximativ 90% din creditele intermediate de cei opt brokeri de credite au fost acordate in valuta – 59% in euro, respectiv 31% in franci elvetieni. Surprinzator sau nu, sunt multi cei care opteaza pentru finantarea achizitiilor de case sau terenuri in franci elvetieni, in ciuda repetatelor avertismente ale mai multor banci centrale din Europa, inclusiv BNR, in ceea ce priveste riscul aferent creditelor in monede “exotice”.
 
“Cel mai important criteriu luat in calcul de clienti il reprezinta nivelul creditului maxim pe care-l pot accesa. Asta pentru ca banii din credit sunt folositi in general pentru achizitia de proprietati. Putini sunt cei care se uita la costuri sau sunt interesati de banca de la care iau imprumutul”, afirma Anca Bidian, presedintele ARBC.
 
“Cel mai sanatos si firesc este sa accesezi un credit in moneda in care iti obtii veniturile. Insa situatia concreta din piata din acest moment face de multe ori extrem de dificil acest lucru, pentru ca banii obtinuti din credit n-ar fi suficienti”, spune Bidian.
 
Pe de alta parte, insa, in primul rand clientii, dar si brokerii de credite in calitate de consultanti trebuie sa fie constienti de riscurile serioase ale unei corectii de amploare a pietei imobiliare.
 
In conditiile in care tendinta de reducere a pretului proprietatilor - in special a apartamentelor vechi - va continua, s-ar putea ca multi dintre cei care astazi se bucura sa isi schimbe radical starea de spirit. La aceasta s-ar putea adauga, intr-un scenariu nedorit, dar posibil, si efectul aprecierii francului elvetian in raport cu euro. Si de aici pana la probleme serioase legate de rambursare n-ar mai fi decat un singur pas.

De aceea, este de salutat initiativa ARBC de a lansa, in parteneriat cu bancile, un demers educational care sa vizeze aplicarea unui concept care prinde tot mai mult contur pe pietele financiare dezvoltate – “finantarea responsabila”. Atat in beneficial bancilor, cat si al celor care se imprumuta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus