Brokerii de credite vor sa simplifice viata clientilor

Opt companii de profil au anuntat astazi infiintarea Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC). Asociatia vrea sa stabileasca standarde de calitate, de comportament si de etica obligatorii in relatiile cu clientii. Brokerii isi propun sa simplifice viata clientilor, acordandu-le sfaturile cele mai bune in materie de oferte de finantare.
 
In conditiile in care creditarea populatiei a crescut cu un ritm de aproximativ 100% pe an in ultimii 4-5 ani, iar ofertele de credit ale institutiilor financiare au devenit tot mai numeroase, mai complexe si mai greu de inteles de catre clienti, apare drept fireasca dezvoltarea unei activitati extrem de populare in Occident – brokerajul de credite.
 
Brokerul de credite trebuie sa fie un consultant independent de institutiile financiare care asista, consiliaza si reprezinta clientii in vederea obtinerii unui credit. Ofertele de credit trebuie sa fie prezentate transparent si obiectiv, pentru a facilita alegerea in deplina cunostinta de cauza a celui care se imprumuta.
 
Serviciile unui broker aduc valoare si prin economia de timp, dar si prin faptul ca nu sunt percepute costuri suplimentare de la clienti, avand in vedere ca institutiile financiare sunt cele care remunereaza brokerii de credite.
 
Cum se alege graul de neghina
 
Am aratat mai sus ce “trebuie sa fie” un broker de credite. Din pacate, in Romania au proliferat in ultima vreme tot felul de societati care se pretind brokeri de credite, insa care prin actiunea lor indeplinesc foarte putine din criteriile profesionale, morale si de etica pe care le presupune exercitarea onesta a acestei profesiuni.
 
Bunaoara, sunt companii care se prezinta ca fiind brokeri de credite, sau mai corect spus agenti ai acestora care incurajeaza clientii sa se imprumute la banca de la care primesc cele mai mari comisioane. Sunt si altii care, desi clameaza gratuitatea serviciilor lor, solicita comisioane si clientilor! Iar unii dintre acestia procedeaza asa chiar si in situatia in care banca refuza in final acordarea creditului!
 
“Trebuie sa le fie clar tuturor ca asemenea practici nu au ce cauta atunci cand este vorba de un broker de credite serios”, afirma Daniel Barbu, vicepresedinte ARBC si director general DBSol Consulting. El sustine ca la companiile care se respecta, partea de comision acordata agentilor este aceeasi, indiferent de nivelul de remunerare negociat cu fiecare banca in parte, tocmai pentru a elimina posibilele influente pentru clienti.
 
Anca Bidian, presedinte ARBC si director general Kiwi Finance, merge si mai departe si furnizeaza numeroase exemple despre ceea ce NU trebuie sa faca reprezentantul unui broker de credite profesionist. “Agentul nu trebuie sa promita aprobarea creditului si nici un interval de timp in care solicitarea clientului va fi rezolvata, pentru ca totul depinde de banca. De asemenea, agentul nu trebuie sa invete clientul cum sa fenteze banca pentru a i se acorda un credit, ci sa-l consilieze sugerandu-i care sunt produsele de finantare care i se potrivesc cel mai bine. In plus, brokerii de credite seriosi nu vor taxa clientii pentru serviciile oferite”, afirma Bidian.
 
Dilema monedei creditului
 
Membrii ARBC au anuntat ca in 2007 nivelul creditelor intermediate de companiile componente ale asociatiei s-a situat la echivalentul sumei de 222 milioane de euro. Aproximativ 36% au fost credite cu garantie ipotecara, restul fiind reprezentat de credite de nevoi personale fara ipoteca.
 
Interesant este ca aproximativ 90% din creditele intermediate de cei opt brokeri de credite au fost acordate in valuta – 59% in euro, respectiv 31% in franci elvetieni. Surprinzator sau nu, sunt multi cei care opteaza pentru finantarea achizitiilor de case sau terenuri in franci elvetieni, in ciuda repetatelor avertismente ale mai multor banci centrale din Europa, inclusiv BNR, in ceea ce priveste riscul aferent creditelor in monede “exotice”.
 
“Cel mai important criteriu luat in calcul de clienti il reprezinta nivelul creditului maxim pe care-l pot accesa. Asta pentru ca banii din credit sunt folositi in general pentru achizitia de proprietati. Putini sunt cei care se uita la costuri sau sunt interesati de banca de la care iau imprumutul”, afirma Anca Bidian, presedintele ARBC.
 
“Cel mai sanatos si firesc este sa accesezi un credit in moneda in care iti obtii veniturile. Insa situatia concreta din piata din acest moment face de multe ori extrem de dificil acest lucru, pentru ca banii obtinuti din credit n-ar fi suficienti”, spune Bidian.
 
Pe de alta parte, insa, in primul rand clientii, dar si brokerii de credite in calitate de consultanti trebuie sa fie constienti de riscurile serioase ale unei corectii de amploare a pietei imobiliare.
 
In conditiile in care tendinta de reducere a pretului proprietatilor - in special a apartamentelor vechi - va continua, s-ar putea ca multi dintre cei care astazi se bucura sa isi schimbe radical starea de spirit. La aceasta s-ar putea adauga, intr-un scenariu nedorit, dar posibil, si efectul aprecierii francului elvetian in raport cu euro. Si de aici pana la probleme serioase legate de rambursare n-ar mai fi decat un singur pas.

De aceea, este de salutat initiativa ARBC de a lansa, in parteneriat cu bancile, un demers educational care sa vizeze aplicarea unui concept care prinde tot mai mult contur pe pietele financiare dezvoltate – “finantarea responsabila”. Atat in beneficial bancilor, cat si al celor care se imprumuta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum verific scorul FICO prin Conso?
Cum verific scorul FICO prin Conso?

Prin parcurgerea unor pasi simpli, Conso va ajuta sa obtineti odata cu ofertele de credit cele mai convenabile si un raport de credit din care aflati, pe langa istoricul de plata si interactiunile cu creditorii, la ce punctaj va vor evalua bancile (scorul FICO).

25 Mai 2020 | Credite de consum

Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?
Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?

Unele banci pun dobanzile la creditele de nevoi personale la pachet cu alte servicii, precum asigurarile de viata si somaj, refinantarile, virarea salariului in cont, carduri de credit, etc astfel incat cine bifeaza cat mai multe poate obtine reduceri importante de costuri.

7 Mai 2020 | Credite de consum

Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite de consum

Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus