top banner

Brokerii de credite vor sa simplifice viata clientilor

18 Iunie 2008 | Autor: Alin Iacob

Opt companii de profil au anuntat astazi infiintarea Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC). Asociatia vrea sa stabileasca standarde de calitate, de comportament si de etica obligatorii in relatiile cu clientii. Brokerii isi propun sa simplifice viata clientilor, acordandu-le sfaturile cele mai bune in materie de oferte de finantare.
 
In conditiile in care creditarea populatiei a crescut cu un ritm de aproximativ 100% pe an in ultimii 4-5 ani, iar ofertele de credit ale institutiilor financiare au devenit tot mai numeroase, mai complexe si mai greu de inteles de catre clienti, apare drept fireasca dezvoltarea unei activitati extrem de populare in Occident – brokerajul de credite.
 
Brokerul de credite trebuie sa fie un consultant independent de institutiile financiare care asista, consiliaza si reprezinta clientii in vederea obtinerii unui credit. Ofertele de credit trebuie sa fie prezentate transparent si obiectiv, pentru a facilita alegerea in deplina cunostinta de cauza a celui care se imprumuta.
 
Serviciile unui broker aduc valoare si prin economia de timp, dar si prin faptul ca nu sunt percepute costuri suplimentare de la clienti, avand in vedere ca institutiile financiare sunt cele care remunereaza brokerii de credite.
 
Cum se alege graul de neghina
 
Am aratat mai sus ce “trebuie sa fie” un broker de credite. Din pacate, in Romania au proliferat in ultima vreme tot felul de societati care se pretind brokeri de credite, insa care prin actiunea lor indeplinesc foarte putine din criteriile profesionale, morale si de etica pe care le presupune exercitarea onesta a acestei profesiuni.
 
Bunaoara, sunt companii care se prezinta ca fiind brokeri de credite, sau mai corect spus agenti ai acestora care incurajeaza clientii sa se imprumute la banca de la care primesc cele mai mari comisioane. Sunt si altii care, desi clameaza gratuitatea serviciilor lor, solicita comisioane si clientilor! Iar unii dintre acestia procedeaza asa chiar si in situatia in care banca refuza in final acordarea creditului!
 
“Trebuie sa le fie clar tuturor ca asemenea practici nu au ce cauta atunci cand este vorba de un broker de credite serios”, afirma Daniel Barbu, vicepresedinte ARBC si director general DBSol Consulting. El sustine ca la companiile care se respecta, partea de comision acordata agentilor este aceeasi, indiferent de nivelul de remunerare negociat cu fiecare banca in parte, tocmai pentru a elimina posibilele influente pentru clienti.
 
Anca Bidian, presedinte ARBC si director general Kiwi Finance, merge si mai departe si furnizeaza numeroase exemple despre ceea ce NU trebuie sa faca reprezentantul unui broker de credite profesionist. “Agentul nu trebuie sa promita aprobarea creditului si nici un interval de timp in care solicitarea clientului va fi rezolvata, pentru ca totul depinde de banca. De asemenea, agentul nu trebuie sa invete clientul cum sa fenteze banca pentru a i se acorda un credit, ci sa-l consilieze sugerandu-i care sunt produsele de finantare care i se potrivesc cel mai bine. In plus, brokerii de credite seriosi nu vor taxa clientii pentru serviciile oferite”, afirma Bidian.
 
Dilema monedei creditului
 
Membrii ARBC au anuntat ca in 2007 nivelul creditelor intermediate de companiile componente ale asociatiei s-a situat la echivalentul sumei de 222 milioane de euro. Aproximativ 36% au fost credite cu garantie ipotecara, restul fiind reprezentat de credite de nevoi personale fara ipoteca.
 
Interesant este ca aproximativ 90% din creditele intermediate de cei opt brokeri de credite au fost acordate in valuta – 59% in euro, respectiv 31% in franci elvetieni. Surprinzator sau nu, sunt multi cei care opteaza pentru finantarea achizitiilor de case sau terenuri in franci elvetieni, in ciuda repetatelor avertismente ale mai multor banci centrale din Europa, inclusiv BNR, in ceea ce priveste riscul aferent creditelor in monede “exotice”.
 
“Cel mai important criteriu luat in calcul de clienti il reprezinta nivelul creditului maxim pe care-l pot accesa. Asta pentru ca banii din credit sunt folositi in general pentru achizitia de proprietati. Putini sunt cei care se uita la costuri sau sunt interesati de banca de la care iau imprumutul”, afirma Anca Bidian, presedintele ARBC.
 
“Cel mai sanatos si firesc este sa accesezi un credit in moneda in care iti obtii veniturile. Insa situatia concreta din piata din acest moment face de multe ori extrem de dificil acest lucru, pentru ca banii obtinuti din credit n-ar fi suficienti”, spune Bidian.
 
Pe de alta parte, insa, in primul rand clientii, dar si brokerii de credite in calitate de consultanti trebuie sa fie constienti de riscurile serioase ale unei corectii de amploare a pietei imobiliare.
 
In conditiile in care tendinta de reducere a pretului proprietatilor - in special a apartamentelor vechi - va continua, s-ar putea ca multi dintre cei care astazi se bucura sa isi schimbe radical starea de spirit. La aceasta s-ar putea adauga, intr-un scenariu nedorit, dar posibil, si efectul aprecierii francului elvetian in raport cu euro. Si de aici pana la probleme serioase legate de rambursare n-ar mai fi decat un singur pas.

De aceea, este de salutat initiativa ARBC de a lansa, in parteneriat cu bancile, un demers educational care sa vizeze aplicarea unui concept care prinde tot mai mult contur pe pietele financiare dezvoltate – “finantarea responsabila”. Atat in beneficial bancilor, cat si al celor care se imprumuta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Oferte bancare in sezonul reducerilor

Oferte bancare in sezonul reducerilor

Black Friday a avut in ultimii ani versiuni pentru retailul bancar ce au propus dobanzi mai mici la credite, pachete de cont curent fara costuri, depozite mai atractive, etc. Iar 2023 nu face exceptie.

07 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul