top banner

Criza, cand vine criza?

14 Aprilie 2008 | Autor: Calin Clinciu

Preturile din ce in ce mai mari al proprietatilor din Romania si criza financiar-imobiliara din Statele Unite au facut sa aud aproape obsedant intrebarea din titlu. “E criza in SUA, pietele imobiliare din Europa scad, e clar ca si Romania se va prabusi in curand !”
 
Cam asa suna “certitudinile” spuse sfatos de “specialistii” in domeniu sau care se “pricep” bine la afacerile imobiliare.
 
Personal, nu cred ca Romania se va confrunta cu scaderea preturilor pe piata imobiliara. Pentru a avea scaderi de preturi trebuie sa avem concomitant doua situatii: sa existe presiune pe vanzare, iar cererea sa fie mai mica decat oferta.
 
Ori, pe piata imobliara autohtona nu ne intalnim cu nici una din situatiile de mai sus. Presiune pe vanzare nu avem deoarece, majoritatea apartamentelor si caselor au fost achizitionate la preturi mult mai mici decat valoarea lor actuala, iar daca au fost cumparate prin credit, avansul plus cresterea pretului a fost destul de mare pentru a anula orice risc al bancii la o eventuala vanzare rapida.
 
De exemplu, un apartament cumparat la o valoare de 40.000 euro in urma cu doi ani cu un avans de 40% (16.000 euro) si care acum este acum evaluat la 100.000 euro, nu va genera nici o emotie pentru bancher in situatia executarii.
 
Asta in cazul imposibilitatii de plata, dar trebuie sa luam in calcul si faptul ca astfel de cazuri sunt foarte, foarte putine.
 
Deci, in clipa de fata nu avem o presiune pe vanzare si nici nu vad conditiile in care ar putea o astfel de presiune.
 
Despre cerere nici nu mai are rost sa vorbim. Cererea solvabila este mult mai mare decat oferta, dovada cresterea si mentinerea la cote ridicate a preturilor apartamentelor vechi.
 
Este clar ca turbulentele financiare internationale se vor resimti si in Romania, fondurile si dezvoltatorii fiind mai atenti la investitii deoarece vor accesa ceva mai greu finantarile.
 
Dar proiectele acestora, facute dupa o analiza minutioasa a pietei nu vor intampina greutati, chiar daca putem admite posibilitatea ca profiturile viitoare sa fie mai mici decat estimarile optimiste din urma cu cateva luni.
 
Este evident insa ca nu putem avea o acum o criza imobiliara in Romania!
 
Aceasta ar putea aparea peste 3-4 ani daca vor continua cresterile de preturi in acelasi ritm si daca s-ar relaxa foarte mult conditiile de creditare. Din nou, nu cred ca aceste doua conditii vor fi indeplinite.
 
“Si totusi, piata nu mai e ca acum un an!”, vor spune aceeasi “specialisti” imobiliari. Sigur ca nu mai e la fel! Piata se normalizeaza, va incepe sa-i sanctioneze pe cei ce nu o cunosc, vor aparea si primele falimente in domeniu, se va ingusta foarte mult nisa speculatorilor.
 
Asta insa nu e CRIZA, e NORMALITATE ! E normal ca afacerile imobiliare sa aduca profituri decente, e normal ca numai proiectele facute de specialistii in domeniu sa aiba succes, e normal ca investitiile imobiliare sa fie realizate la sfatul unui broker bun, etc.
 
Piata se indreapta intr-o directie clara: nu de criza, ci de NORMALITATE, MATURITATE si PROFESIONALISM!
 
Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul