top banner

Criza, cand vine criza?

14 Aprilie 2008 | Autor: Calin Clinciu

Preturile din ce in ce mai mari al proprietatilor din Romania si criza financiar-imobiliara din Statele Unite au facut sa aud aproape obsedant intrebarea din titlu. “E criza in SUA, pietele imobiliare din Europa scad, e clar ca si Romania se va prabusi in curand !”
 
Cam asa suna “certitudinile” spuse sfatos de “specialistii” in domeniu sau care se “pricep” bine la afacerile imobiliare.
 
Personal, nu cred ca Romania se va confrunta cu scaderea preturilor pe piata imobiliara. Pentru a avea scaderi de preturi trebuie sa avem concomitant doua situatii: sa existe presiune pe vanzare, iar cererea sa fie mai mica decat oferta.
 
Ori, pe piata imobliara autohtona nu ne intalnim cu nici una din situatiile de mai sus. Presiune pe vanzare nu avem deoarece, majoritatea apartamentelor si caselor au fost achizitionate la preturi mult mai mici decat valoarea lor actuala, iar daca au fost cumparate prin credit, avansul plus cresterea pretului a fost destul de mare pentru a anula orice risc al bancii la o eventuala vanzare rapida.
 
De exemplu, un apartament cumparat la o valoare de 40.000 euro in urma cu doi ani cu un avans de 40% (16.000 euro) si care acum este acum evaluat la 100.000 euro, nu va genera nici o emotie pentru bancher in situatia executarii.
 
Asta in cazul imposibilitatii de plata, dar trebuie sa luam in calcul si faptul ca astfel de cazuri sunt foarte, foarte putine.
 
Deci, in clipa de fata nu avem o presiune pe vanzare si nici nu vad conditiile in care ar putea o astfel de presiune.
 
Despre cerere nici nu mai are rost sa vorbim. Cererea solvabila este mult mai mare decat oferta, dovada cresterea si mentinerea la cote ridicate a preturilor apartamentelor vechi.
 
Este clar ca turbulentele financiare internationale se vor resimti si in Romania, fondurile si dezvoltatorii fiind mai atenti la investitii deoarece vor accesa ceva mai greu finantarile.
 
Dar proiectele acestora, facute dupa o analiza minutioasa a pietei nu vor intampina greutati, chiar daca putem admite posibilitatea ca profiturile viitoare sa fie mai mici decat estimarile optimiste din urma cu cateva luni.
 
Este evident insa ca nu putem avea o acum o criza imobiliara in Romania!
 
Aceasta ar putea aparea peste 3-4 ani daca vor continua cresterile de preturi in acelasi ritm si daca s-ar relaxa foarte mult conditiile de creditare. Din nou, nu cred ca aceste doua conditii vor fi indeplinite.
 
“Si totusi, piata nu mai e ca acum un an!”, vor spune aceeasi “specialisti” imobiliari. Sigur ca nu mai e la fel! Piata se normalizeaza, va incepe sa-i sanctioneze pe cei ce nu o cunosc, vor aparea si primele falimente in domeniu, se va ingusta foarte mult nisa speculatorilor.
 
Asta insa nu e CRIZA, e NORMALITATE ! E normal ca afacerile imobiliare sa aduca profituri decente, e normal ca numai proiectele facute de specialistii in domeniu sa aiba succes, e normal ca investitiile imobiliare sa fie realizate la sfatul unui broker bun, etc.
 
Piata se indreapta intr-o directie clara: nu de criza, ci de NORMALITATE, MATURITATE si PROFESIONALISM!
 
Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul