top banner

Economisire-creditare: deducerile fiscale se revendica pana pe 15 mai

08 Aprilie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Incepand din acest an, clientii bancilor de economisire-creditare au posibilitatea de a-si deduce cel mult 300 lei din veniturile salariale impozabile obtinute in 2007 la functia de baza. Ei trebuie sa depuna la administratia fiscala o declaratie pana pe 15 mai 2008.
 
Deducerea este egala cu sumele depuse pe parcusul anului 2007 in cadrul unui contract de economisire-creditare, fara a depasi 300 lei. Avand in vedere ca veniturile salariale se impoziteaza cu 16%, clientii pot primi inapoi de la stat cel mult 48 lei.
 
Pentru a beneficia de facilitatea fiscala oferita, clientii care au avut in 2007 in derulare un contract de economisire-creditare vor trebui sa completeze formularul 230 "Cerere privind destinatia impozitului anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv in domeniul locativ". Termenul de depunere la administratia fiscala este pana pe 15 mai 2008.
 
"Alaturi de prima de stat, aceasta deductibilitate fiscala face parte din "pachetul" stimulativ oferit celor care doresc sa-si imbunatateasca situatia locativa. Este primul an in care clientii nostri pot beneficia de aceasta deductibilitate si, speram, ca un numar cat mai mare dintre acestia sa poata accesa aceasta facilitate fiscala", a afirmat Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
 
In prezent, pe piata din Romania, activeaza doua banci de economisire-creditare, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte, iar in curand si BCR va avea o astfel de institutie specializata.
 
Finantarea primita poate fi folosita numai pentru investitii in domeniul locativ, inclusiv refinantarea altor credite ipotecare - imobiliare. Contractul presupune o prima perioada de economisire constanta, in care titularul va trebui sa stranga minim 40% din suma necesara iar, anual, primeste o prima de la stat egala cu 15% din suma economisita, dar nu mai mult de 150 euro.
 
In perioada de economisire deponentii primesc, pe langa prima de la stat si o dobanda de 3% la Raiffeisen Banca pentru Locuinte si intre 2% si 3% la HVB Banca pentru Locuinte.
 
La finele perioadei de economisire, clientul are acces la un credit in lei cu dobanda fixa de 6% la Raiffeisen Banca pentru Locuinte si 4,5% - 5,9% la HVB Banca pentru Locuinte.
 
Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera si posibilitatea accesarii sumelor necesare anterior perioadei de economisire prin Creditul Intermediar. Conditia este ca solicitantul sa detina deja 50% din suma necesara achizitiei locuintei sau lucrarilor de constructie. Rata dobanzii este de 7,5% pe an pana la data repartizarii contractului (alocare), moment in care creditul intermediar se transforma in credit locativ. Ulterior acestei data, dobanda scade la 6% pe an pe toata perioada contractului.
 
Pentru a incheia un astfel de contract, solicitatantii nu trebuie decat sa se prezinte cu o copie dupa actul de identitate si sa aleaga varianta optima de derulare a contractului.
 
Pentru perioada de economisire nu exista restrictii de varsta astfel incat si minorii pot fi titulari de contract iar parintii vor efectua depunerile in numele acestora. Ulterior, in perioada de creditare, varsta minima este de 18 ani iar cea maxima este reprezentata de varsta legala de pensionare, implinita la sfarsitul perioadei de creditare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Creditele imobiliare cu dobanda fixa sub IRCC isi fac loc pe piata

Mai multe banci au lansat oferte de creditare pe segmentul ipotecar cu dobanzi fixe introductorii in lei sub valoarea IRCC si cu marje comparabile cu cele practicate la imprumuturile Noua Casa.

13 Iul 2023 | Credite imobiliare
Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarile pot scadea semnificativ costurile creditului

Refinantarea unui imprumut ipotecar poate fi o solutie nimerita pentru cei care se confrunta cu dificultati la plata ratelor lunare, dar si pentru debitorii care vor sa isi optimizeze costurile si vad oportunitatea unei dobanzi fixe introductorii mai mici.

13 Iun 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul