top banner

Creditul ideal depinde de solicitant

10 Martie 2008 | Autor: Alin Fodoroiu

Neinformarea corespunzatoare poate transforma alegerea creditului ipotecar optim, de cele mai multe ori, intr-o loterie in care putini sunt cei care trag lozul castigator. Decizia de a va indrepta catre o anumita institutie de creditare sau produs bancar trebuie sa se bazeze pe un studiu cat mai complet al pietei.
 
Piata imobiliara din Romania a reprezentat in ultima decada un sector cu totul aparte in care practic nimeni nu a pierdut, pornind de la tinerii pentru care o casa reprezenta o necesitate si culminand cu investitorii care si-au dezvoltat adevarate portofolii de proprietati imobiliare.
 
Acestia din urma au beneficiat pe langa cresterea aproape exponentiala a valorii imobilelor si de randamente constante provenite din chiriile consistente practicate in special in orasele mari ale tarii, unde cererea de spatii de locuit a depasit cu mult oferta.
 
In ultima vreme, cresterea preturilor a mai domolit dorinta investitorilor insa nu acelasi lucru se poate spune si despre tinerii care se lupta cu nevoia de a avea o locuinta proprie.
 
Cum cresterea preturilor din domeniul imobiliar nu permite economisirea ca solutie pentru cumpararea unei locuinte, apare necesitatea, ba chiar constrangerea, de a contracta un credit ipotecar pe termen lung de la o banca.
 
In aceasta conjunctura, cea mai importanta "arma" pe care un solicitant de credit o poate avea la indemana este atenta informare pentru alegerea imobilului potrivit de pe piata imobiliara si, pe de alta parte, in privinta alegerii creditului ipotecar de la o banca.
 
Primul pas si cel mai la indemana pe care al trebui sa-l faca un solicitant de credit ar fi consultarea Internetului: astfel, se pot consulta atat site-urile bancilor comerciale romanesti, dar si site-urile dedicate analizei ofertelor de credite ipotecare. 
 
Totusi, chiar daca Internetul ofera date concrete, etapa de informare este departe de a se fi incheiat. Odata ajuns in agentia unei banci comerciale, clientul trebuie sa puna cat mai multe intrebari si cat mai iscoditoare, in special in ceea ce priveste modul in care vor evolua dobanda si comisioanele pe parcursul duratei de creditare. 
 
Astfel, este de recomandat alegerea unei banci care practica o dobanda legata de un indicator monetar international transparent, precum Bubor sau Euribor, iar eventualele comisioane percepute sa nu poata fi schimbate pe parcursul derularii contractului.
 
Trebuie avut in vedere ca dobanda remunereaza pe creditor proportional cu riscul pe care si-l asuma, adica multe dintre bancile ieftine vor fi mai rigide in a-si asuma un risc mai ridicat pe care il vad in angajatorul, pozitia in firma ori garantia prezentata de catre imprumutat.
 
Prin urmare, este de recomandat sa se ia in calcul oferta mai multor banci avand in vedere ca nu neaparat cea mai ieftina oferta este cea mai potrivita.
 
Cei care obtin venituri din chirii, dividende sau drepturi de autor ar trebui sa se indrepte catre bancile care accepta in proportie cat mai mare astfel de surse de venit. De asemenea, nu toate bancile comerciale accepta garantii precum case la rosu (nefinalizate), terenuri indiferent de amplasament ori terenuri cu case demolabile.
 
De accea, nu ezitati sa prezentati functionarului bancar situatia dumneavoastra in detaliu referitoare la angajator, venit, garantia creditului pentru ca riscati sa intampinati probleme intr-o faza avansata cand va fi mult mai greu sa apelati la serviciile altei banci.
 
Ca o concluzie, buna informare de ambele parti – banca si potential client reprezinta una dintre cele mai importante etape in contractarea unui credit ipotecar, de multe ori neglijata in mod cu totul eronat atat de catre client cat si de functionarii bancari.
 
Alin Fodoroiu este manager la Mortgage Lending Unit la Bancpost.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul