Indicele Dow Jones Industrial Average este cel mai cunoscut indice bursier pe plan mondial, fiind si cel mai tranzactionat. In componenta lui se afla un cos de actiuni al unor societati industriale aflate pe teritoriul american, in numar de 30. Acestea sunt societati de referinta in proprietate publica dar, de-a lungul timpului componentele individuale au fost schimbate. Ultima interventie dateaza din 8 iunie 2009 cand General Motors si Citigroup au fost inlocuite cu o societate de calatori si de Cysco Systems. Valoarea curenta de tranzactionare se obtine printr-o formula alcatuita din suma celor 30 de preturi din piata de valori impartita la un divizor.
Contractul futures cu simbolul DEDJIA_RON este denominat in lei, are multiplicatorul 1 (valoarea indicelui) si perioada de valabilitate trimestriala. Scadentele pentru care se pot deschide pozitii in acest moment sunt Mar10, IUN10, SEP10, DEC10. Asta inseamna ca un contract tranzactionat poate fi pastrat o secunda, un minut, o ora, o sedinta de tranzactionare sau luni de zile, dar nu mai mult decat ziua de scadenta.
In ziua de scadenta, pozitiile existente in acel moment vor fi inchise la valoarea cotatiei speciale de deschidere a indicelui DOW JONES Industrial Average comunicata de Dow Jones & CO Inc din acea zi.
Volatilitatea ridicata naste posibilitati de speculatie insemnata iar standardizarile contractului dau lichiditati apreciabile. Societatea care se ocupa cu acestea, CRC a creat o succesiune de facilitati printre care amintim:
- limita minima de oscilatie a pretului, este de 0,01 reprezentand un pas de tranzactionare. Adica, ordinele pot fi introduse in sutime de punct, miscarea minima a indicelui in jurul a 10.000 puncte poate fi pentru scadere la 9999,99 sau crestere la 10000,01. La o pozitie detinuta un pas implica castig sau pierdere de 0,01 lei.
- limita maxima admisa pentru o sedinta de tranzactionare este 300 puncte. La un contract detinut se poata castiga sau pierde, intr-o sedinta, maxim 300 lei.
- marimea contractului este data de valoarea in puncte a indicelui DJIA inmultit cu 1 leu.
- orarul de tranzactionare este pentru fiecare zi de lucru, de luni pana vineri, intre orele 9.45-17.15; in ziua de scadenta, orarul este de 9.45-16.00.
- pretul pe care un investitor il suporta la tranzactionare este de aproximativ 1,5 lei/contract care acopera si cheltuielile intermediarului.
Pe toata perioada de detinere a unei pozitii, softul de tranzactionare va bloca in favoarea CRC (care este garantul tuturor tranzactilor) aproximativ 4% din valoarea contractului. Desi valoarea acestuia oscileaza in jurul nivelului de 10.000 lei, va necesita o garantie mult mai mica.
Ioan Aleman este director departament dezvoltare la Bursa de la Sibiu (SIBEX) .
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.
25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)
Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.
22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)
Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?
6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)
Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021
28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)
Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs
Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.
Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.