top banner

Prima RCA poate fi redusa la jumatate daca se compara ofertele

01 Februarie 2010 | Autor: Marius Serban

Tot mai multi asiguratori tin cont de domiciliul asiguratului, atunci cand stabilesc tariful RCA. In functie de riscul de dauna asociat zonei, prima poate creste semnificativ. Companiile au grupat insa in mod diferit localitatile cu risc ridicat, astfel ca un client poate plati cu pana la 50% mai putin daca alege cu atentie asiguratorul.
Aproape jumatate dintre companiile care emit polite RCA si-au structurat tarifele de baza in functie de localitatea unde locuieste asiguratul. Printre asiguratorii care practica aceasta metoda se numara Asirom, BCR Asigurari, Generali, Groupama sau Omniasig.

Localitatile riscante sunt penalizate cu pana la 65%
Cum functioneaza acest sistem? De regula, fiecare companie a facut o lista cu zonele unde a avut cele mai multe daune la politele RCA si zonele unde s-au platit cele mai putine despagubiri. Localitatile cu risc ridicat au fost penalizate prin aplicarea unor coeficienti de majorare, destul de semnificativi in multe cazuri.
De exemplu, intre tariful de baza din zona cea mai riscanta si cel din zona cu cel mai scazut risc este o diferenta de 20% la BCR Asigurari, 40% la Groupama, 50% la Asirom si de pana la 65% la Generali.
Modul in care companiile de asigurare au stabilit zonele riscante este insa departe de a fi unitar. De foarte multe ori, localitati care la un asigurator sunt considerate cu risc maxim, alte companii le-au inclus pe lista cu tarifele cele mai mici.

Profilul de risc al judetelor difera intre asiguratori

Diferentele intre tarifele RCA la nivel de localitate sunt destul de mari, iar un asigurat poate economisi foarte multi bani, daca alege cu atentie societatea de asigurare. Conso ofera utilizatorilor posibilitatea sa compare asigurarile RCA, in functie de localitatea de domiciliu, pentru a gasi cu usurinta companiile cu cele mai mici prime de asigurare.
Spre exemplu, este binecunoscut faptul ca Bucurestiul este una dintre zonele tarii cu cele mai multe accidente rutiere si prin urmare este normal ca tarifele politei RCA sa fie mai mari decat in alte localitati. Asa se explica de ce BCR Asigurari, Generali si Groupama au inclus Capitala pe lista punctelor fierbinti in materie de despagubiri. Nu la fel se intampla si in cazul Asirom, care incadreaza Bucurestiul in zona localitatilor cu cel mai mic risc.
La Arad, in schimb, Generali vede cele mai mari riscuri de daune, in timp ce Asirom, BCR Asigurari si Groupama considera ca este un municipiu cu grad scazut de risc. Iar exemplele ar putea continua.
Diferentele foarte mari intre tarifele practicate se explica prin faptul nu a existat o baza de date comuna in randul asiguratorilor cu privire la daunele platite.
In aceste conditii, un client care a inregistrat o dauna la un asigurator putea migra la o alta companie, evitand plata unor tarife majorate. In cele din urma, fiecare asigurator a atribuit riscuri specifice localitatilor in functie de propriul istoric al daunelor, care ajungea sa difere semnificativ fata de cel agregat al tuturor companiilor.
O data cu introducerea sistemului bonus-malus, companiile au in sfarsit posibilitatea sa observe adevaratul profil de risc al fiecarui client, astfel ca in timp tarifele practicate in teritoriu de companiile de asigurare se vor apropia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Allianz-Tiriac a lansat un produs unit-linked (“My Savings”) cu o componenta investitionala focalizata pe bondurile in valuta emise pe pietele externe de statul roman. Care sunt plusurile si care sunt minusurile unui produs de acest gen?

29 Mai 2023 | Asigurari
Noutati pe piata RCA: tarifele se plafoneaza, posibila schimbare a legislatiei

Noutati pe piata RCA: tarifele se plafoneaza, posibila schimbare a legislatiei

Dupa o serie de amanari si tatonari, Guvernul a decis sa plafoneze tarifele RCA pentru 6 luni, la nivelul lunii februarie 2023. Autoritatile promit totodata modificari legislative, iar reprezentantii Euroins anunta la randul lor actiuni in justitie pentru a redobandi controlul afacerii.

13 Apr 2023 | Asigurari
Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Un nou posibil faliment pe piata asigurarilor redeschide discutia despre modul in care ar trebui sa procedeze cei 2,8 milioane romani cu polite valabile la Euroins, iar UNSAR si BAAR au intocmit impreuna un ghid informativ pentru acestia.

22 Mar 2023 | Asigurari
Scumpirea RCA continua si in acest an

Scumpirea RCA continua si in acest an

Nota de plata in urma falimentului City Insurance continua sa creasca, iar posesorii de autovehicule vor simti si in 2023 efectele sale. ASF a anuntat in februarie o crestere medie de 16,2% a tarifelor de referinta pentru RCA.

15 Mar 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul