top banner

Fondurile de actiuni vor fi fortate sa iasa la cumparaturi pe bursa

31 Octombrie 2008 | Autor: Alina Branescu

Regulamentul propus de CNVM va impune un prag minim de 60% pentru fondurile care investesc cu precadere in actiuni. Acest prag nu este respectat in prezent de toti administratorii, astfel ca cei care duc o politica investitionala prudenta se vor vedea obligati sa cumpere frecvent titluri cotate la bursa.
 
Aproximativ jumatate din administratorii fondurilor de actiuni si-au diminuat drastic ponderea actiunilor in portofoliu. Printre fondurile aflate in aceasta situatie, se numara :
  • Investica Altius - plasamentele in actiuni au coborat in octombrie la 42% de la aproximativ 67% in septembrie;
  • KD Maximus - ponderea actiunilor in portofoliu a scazut la 42,5% in octombrie, fata de 51% luna anterioara;
  • Intercapital - si-a diminuat ponderea in actiuni de la aproximativ 63% in iulie, la 45% in ultimele 2 luni.
Cele mai sarace portofolii in actiuni le au insa, fondurile lansate in cursul acestui an. Acestea pot ocoli prospectele, in caz de nevoie, pe o perioada de cel mult 6 luni de la lansare.
 
Motivul invocat de cea mai mare parte dintre administratorii de fonduri este cam acelasi. Ei nu sunt obligati la momentul actual sa mentina o pondere minima de actiuni in portofoliu, legislatia in vigoare fiind destul de flexibila si imprecisa.
 

Scaderile bursiere erodeaza structura portofoliului

 
Cu toate acestea, au existat administratori care, desi nu au intrat agresiv pe cumpararea de actiuni, totusi au pus la punct o strategie de acumulare graduala.
 
“In ultima perioada, am facut achizitii repetate de actiuni, insa scaderile inregistrate de bursa au fost mult mai ample decat demersurile noastre, astfel ca incercarile noastre nu au avut un impact vizibil asupra portofoliului”, a declarat Cristian Mortoiu, manager asistent de portofoliu la KD Investments.
 
Din analiza top 10 detineri de pe site-ul companiei, s-a putut observa ca fondul KD Maximus a preferat titluri Rompetrol Well Services, BRD si Petrom. Din cauza scaderilor de la bursa, ponderea actiunilor in portofoliu a scazut insa de la 50% in septembrie, pana la 40% in octombrie.
 
Si presedintele Star Asset Management, Dorin Danescu, reclama scaderile bursiere ca o problema foarte mare a fondurilor mutuale.
 
Portofoliul fondului Star Next era format in proportie de peste 60% din actiuni in septembrie. Deprecierea titlurilor cotate la bursa in care a investit a dus la o diminuare a ponderii actiunilor cu aproximativ 5%, ajungand in octombrie la 57,65%.
 
Aceeasi situatie se intalneste si la AI Intercapital, fond care plaseaza acum doar 45% din active in actiuni, in principal in cele din componenta indicelui BET (SIF-uri sau BRD).
 
“Ponderea mai mica  este datorata, in primul rand, scaderii valorii actiunilor din portofoliu si deciziei de a nu face noi investitii  in actiuni in aceasta perioada”, a precizat Eugen Voicu, CEO la Aviva Investors.
 

Unele fonduri si-ar putea schimba profilul

 
In momentul in care noul regulament CNVM intra in vigoare, fondurile vor fi nevoite sa detina minim 60% din active in actiuni. Acest lucru va impune ca atunci cand piata scade, ele sa fie fortate sa achizitioneze repetat actiuni.
 
De exemplu, daca un administrator investeste 50% din active in actiuni, iar titlurile pierd pe bursa 30%, atunci ponderea actiunilor in portofoliu ajunge la doar 40%. Astfel, are loc o reducere a plasamentelor in actiuni, fara ca fondul sa vanda vreo actiune.
 
Activul net total pe segmentul fondurilor de actiuni este de aproximativ 183 de milioane de lei, iar media de investire in actiuni este aproximativ 50% in prezent. In momentul cand noul regulament va intra in vigoare, un calcul simplificat arata ca fondurile vor trebui sa cumpere actiuni de cel putin 18 milioane de lei pentru a putea respecta legislatia.
 
In aceste conditii, unii administratori se gandesc chiar la reprofilarea fondului.
 
“Deocamdata nu se stie care va fi varianta finala a regulamentului, insa CNVM se gandeste sa faca referire chiar la legislatia europeana de sub patronatul EFAMA, care obliga fondurile la un minim de 66% pe actiuni. Insa, oricum va arata noua versiune, vom vedea la momentul respectiv ce este de facut. Daca se va continua la fel, avem in vedere si o posibila reprofilare”, a declarat Dorin Danescu.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul