top banner

Fondurile mutuale recomanda investitorilor sa nu rascumpere titlurile

18 Septembrie 2008 | Autor: Alina Branescu

Actiunile de la BVB ating in aceste zile noi minime, ceea ce pune din nou fondurile mutuale de actiuni in dificultate. Administratorii recomanda investitorilor sa nu intre in panica si sa nu-si rascumpere unitatile de fond, chiar daca acum nu se poate da o estimare precisa cu privire la momentul cand criza va inceta.
 
Ultimele evenimente de pe piata americana au adancit criza bursiera mondiala, care dureaza de mai mult de un an.
 
Administratorii de fonduri mutuale de actiuni trebuie sa gaseasca solutii pentru a limita pierderile produse de scaderea actiunilor in care se fac plasamentele, si totodata sa previna rascumpararile care s-ar putea produce pe fondul unei panici generale produsa de aversiunea la risc.
 
Investitorii trebuie sa ramana calmi, deoarece investitia in fondurile mutuale, ca si cea de pe bursa trebuie facuta pe termen lung, atrage atentia directorul general al EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania, Dan Stifter.
 
“Nu trebuie sa ne raportam la o perioada temporara – intre 6 luni si 2 ani – cat poate sa dureze criza. Personal, nu este un motiv de panica si de restructurare a portofoliului, ci mai degraba optam pentru o perioada de consecventa”, afirma Stifter.
 
Criza se poate prelungi 1-2 ani
 
Cosmin Brendea, presedinte la Prime Asset Management explica faptul ca panica investitorilor nu este generata de corectia in sine, ci de neputinta de a estima sfarsitul perioadei de scaderi.
 
Totodata el subliniaza dificultatea analistilor financiari de a previziona o anumita data pentru finalizarea acestei perioade critice mondiale.
 
“Ceea ce s-a intamplat in aceste zile pe pietele financiare reprezinta vectorul unor factori diversi cu actiune complexa, pe care nu ii poate evalua corect si concret niciun analist financiar”, a declarat Brendea.
 
“Din pacate amploarea crizei ne face sa credem ca va fi de lunga durata, cel mai probabil inca 1-2 ani de acum incolo”, este de parere directorul general al Zepter Asset Management, Corneliu Stanciu.
 
Cat de afectate sunt fondurile?
 
In viziunea lui Brendea, fondurile mutuale de pe piata romaneasca nu pot fi afectate in aceeasi masura ca cele americane, deoarece bursa a resimtit deja un soc puternic, ducand la o corectie a pretului anumitor emitenti - in special bancile si SIF-urile.
 
Pe de alta parte parte, Florin Dolea - directorul executiv de la Pioneer Investments - considera ca situatia este tocmai inversa, fondurile locale avand de suferit cel mai mult.
 
El isi argumenteaza ideea facand apel la faptul ca bursa romaneasca a fost una dintre cele mai receptive burse la socurile produse de falimentul Lehman Brothers si vestile privitoare la gigantul AIG, inregistrand corectii majore ale indicilor – 8,98% in cazul BET-FI, 7,41% pentru BET-C si 7,1% pentru BET.
 
Masuri de protectie
 
Dat fiind cadrul investitional al fiecarui tip de fond, administratorii de fonduri precizeaza ca nu prea exista alternative de a se proteja de scaderile inregistrate de actiuni, singura optiune fiind vanzarea unui anumit procent din portofoliu.
 
“Daca administratorii vor anticipa corectii importante ale pietei de capital vor incerca sa vanda, atunci cand este posibil, stocuri de actiuni pentru a minimize pierderile. Cred ca toti investitorii sunt fericiti daca le-au fost minimizate pierderile, neavand importanta prea mare tipul fondului”, declara Brendea. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul