Preturile locuintelor din Romania nu sunt supraevaluate, se arata intr-un studiu realizat de grupul italian UniCredit. Acestea sunt de fapt putin sub valoarea lor de echilibru, in timp ce in Bulgaria si Serbia, casele sunt inca mult subevaluate.
Cresterea rapida a preturilor la case care a avut loc in ultima vreme nu reprezinta neaparat un aspect care denota supraevaluarea, spune Debora Revoltella, economist-sef pentru Europa Centrala si de Est (ECE) la UniCredit Group. Ea considera ca dinamica din ultimii ani a constituit mai degraba un proces normal de ajustare a preturilor, pornind de la un nivel foarte scazut. Iar, singura tara din Europa de Sud-Est (ESE) unde preturile la case au depasit nivelul de echibru este Croatia, unde locuintele sunt supraevaluate cu aproape 20%, conform estimarilor UniCredit.
.jpg)
Ponderea locuintelor aflate in proprietate personala este mai mare in regiunea Balcanilor decat in ECE, insa analistii estimeaza ca exista inca potential de crestere si aici, deoarece populatia doreste spatii locative mai bune din punct de vedere calitativ. In Europa de Sud Est, spatiul locuibil al unei familii se situeaza in medie la 2,7 camere si 60 mp, in timp ce in UE, media este de 4 camere si aproape 90 mp.
La nivel regional, 15% dintre familii intentioneaza sa-si cumpere o casa in urmatorii 10 ani. In Romania, se inregistreaza cea mai mare cerere din Europa de Sud Est, deoarece 20% dintre familii au in vedere achizitionarea unei noi locuinte. Cea mai mica pondere se intalneste in Bulgaria, unde numai 8% dintre gospodarii urmaresc realizarea unei investitii imobiliare.
Cererea vine in principal din partea persoanelor care nu detin o casa sau care vor sa-si imbunatateasca standardul de viata. In peste 80% dintre cazuri, casa este cumparata pentru a locui in ea, in timp ce 6% dintre familiile din Romania o privesc ca o investitie (pentru o eventuala inchiriere), 4% - ca o a doua resedinta, iar 7% - pentru alte scopuri.
Creditele de la banci reprezinta sursa de baza pentru finantarea achizitiei de locuinte, motiv pentru care bancherii se asteapta ca o expansiune semnificativa a pietei ipotecare. In plus, tendinta de crestere a veniturile va permite populatiei sa obtina credite de valori tot mai mari. « Estimam o crestere anuala de 24% in perioada 2007-2009 pe segmentul creditului pentru locuinta », spune Debora Revoltella, referindu-se la regiunea Europei de Sud Est.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News