top banner

UniCredit: Preturile la case nu sunt supraevaluate

17 Octombrie 2007 | Autor: Marius Serban

Preturile locuintelor din Romania nu sunt supraevaluate, se arata intr-un studiu realizat de grupul italian UniCredit. Acestea sunt de fapt putin sub valoarea lor de echilibru, in timp ce in Bulgaria si Serbia, casele sunt inca mult subevaluate.
 
Cresterea rapida a preturilor la case care a avut loc in ultima vreme nu reprezinta neaparat un aspect care denota supraevaluarea, spune Debora Revoltella, economist-sef pentru Europa Centrala si de Est (ECE) la UniCredit Group. Ea considera ca dinamica din ultimii ani a constituit mai degraba un proces normal de ajustare a preturilor, pornind de la un nivel foarte scazut. Iar, singura tara din Europa de Sud-Est (ESE) unde preturile la case au depasit nivelul de echibru este Croatia, unde locuintele sunt supraevaluate cu aproape 20%, conform estimarilor UniCredit.
 
Ponderea locuintelor aflate in proprietate personala este mai mare in regiunea Balcanilor decat in ECE, insa analistii estimeaza ca exista inca potential de crestere si aici, deoarece populatia doreste spatii locative mai bune din punct de vedere calitativ. In Europa de Sud Est, spatiul locuibil al unei familii se situeaza in medie la 2,7 camere si 60 mp, in timp ce in UE, media este de 4 camere si aproape 90 mp.
 
La nivel regional, 15% dintre familii intentioneaza sa-si cumpere o casa in urmatorii 10 ani. In Romania, se inregistreaza cea mai mare cerere din Europa de Sud Est, deoarece 20% dintre familii au in vedere achizitionarea unei noi locuinte. Cea mai mica pondere se intalneste in Bulgaria, unde numai 8% dintre gospodarii urmaresc realizarea unei investitii imobiliare.
 
Cererea vine in principal din partea persoanelor care nu detin o casa sau care vor sa-si imbunatateasca standardul de viata. In peste 80% dintre cazuri, casa este cumparata pentru a locui in ea, in timp ce 6% dintre familiile din Romania o privesc ca o investitie (pentru o eventuala inchiriere), 4% - ca o a doua resedinta, iar 7% - pentru alte scopuri.
 
Creditele de la banci reprezinta sursa de baza pentru finantarea achizitiei de locuinte, motiv pentru care bancherii se asteapta ca o expansiune semnificativa a pietei ipotecare. In plus, tendinta de crestere a veniturile va permite populatiei sa obtina credite de valori tot mai mari. « Estimam o crestere anuala de 24% in perioada 2007-2009 pe segmentul creditului pentru locuinta », spune Debora Revoltella, referindu-se la regiunea Europei de Sud Est.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul