top banner

Bancherii dau sfaturi trasnite: renuntati la mancare si TV ca sa platiti ratele umflate cu pompa!

24 Martie 2010 | Autor: Marius Serban

Ultima moda imbratisata de bancheri este sa transmita clientilor sfaturi practice despre cum sa-si gestioneze mai bine banii. Dupa ce au majorat din plin dobanzile la credite in ultimul an si jumatate, acum bancherii au gasit si solutia cum sa le platim: renuntam pe cat posibil la orice alta cheltuiala, in afara de plata ratelor.

In timp ce criza financiara facea victime in randul clientilor prin pierderea locurilor de munca si scaderea salariilor, bancile veneau in “ajutorul” clientilor indatorati cu rate mai mari la credite. Datele BNR arata, in mod clar, cum in timpul crizei bancile au majorat dobanzile, punand in spatele clientilor rate tot mai mari, desi acestia cu greu abia si le permiteau pe cele initiale.

Acum, bancile vin cu programe educationale, afirmand ca doresc sa invete clientii cum sa-si gestionene mai bine veniturile. Ideea revolutionara este ca, daca nu ne ajung banii, ar trebui sa renuntam la cheltuieli.

Faceti loc…vine rata!

Programul Scoala de bani derulat de BCR ne spune sa nu cumparam decat lucruri de care avem neaparat nevoie. “Daca puteai, […], vorba romanului sa traiesti fara aceste cheltuieli, atunci ele sunt neimportante si nu-ti ramane de facut decat sa calculezi cati bani arunci pe geam”, se arata in cursurile educationale ale BCR. Banca are si cateva recomandari pentru cei care nu pot sa se abtina de la cheltuieli. Insa recomandarile lasa, la randul lor, loc pentru intrebari:

  • Nu pleca la cumparaturi fara lista si ia-ti suma strict necesara pentru a achita ce ai de cumparat (adica nu folosim cardul pe care l-am primit de la banca?);
  • Incearca sa nu cheltuiesti nimic intr-o zi (pot sa aleg ziua de plata a ratei?).
  • Raiffeisen Bank are un program similar  - ABCdar Bancar – ce merge pe aceeasi linie. Si aici specialistii bancii sunt foarte drastici cu cheltuielile care nu tin de serviciile financiare:

    • Stinge lumina cand nu te afli in camera, inchide calculatorul, radioul si televizorul cand nu le folosesti;
  • In loc de 100 canale TV, alege un pachet de cablu TV mai ieftin;
  • Nu lasa centrala termica sa functioneze daca nu esti acasa;
  • Invata sa gatesti acasa si nu mai manca la restaurant;
  • Vino cu pachet la serviciu pentru masa de pranz;
  • Cumpara-ti abonament pentru transport in comun, ca sa platesti mai putin si sa protejezi mediul (sic!)
  • Cand vine vorba de credite, atitudinea Raiffeisen se schimba radical: “pune in fiecare zi o suma deoparte pentru plata ratelor” si “insemneaza data platii ratelor in calendarul de pe perete”.

    Gura pacatosului adevar graieste!

    Ar fi insa si o alta solutie pentru a iesi din criza. Urmand sfaturile bancilor de reducere a cheltuielilor, clientii ar face bine sa se uite atent la sumele pe care le platesc la banca. In cazul creditelor, suma totala de rambursat poate scadea semnificativ daca se alege un alt finantator.

    De exemplu, la un credit de nevoi personale de 10.000 lei pe 5 ani, clientii pot economisi la rambursare pana la 7.000 lei daca aleg cea mai ieftina oferta in loc de cea mai scumpa. La un credit imobiliar de 50.000 euro pe 30 ani, sumele totale economisite pe parcursul perioadei de rambursare pot ajunge chiar si la 70.000 euro!!!

    De fapt, asa cum arata si datele oficiale, cele care trebuie sa scada costurile sunt chiar bancile, imprumuturile disponibile la noi fiind cu mult mai scumpe decat cele din restul Uniunii Europene. In zona euro, dobanda anuala efectiva este de numai 3,8% la creditele imobiliare si de 7,85% la cele de consum, potrivit Bancii Centrale Europene. La noi, bancile ofera in prezent credite imobiliare in euro la costuri de doua ori mai mari si credite de consum de trei ori mai scumpe.

    Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

    Comparații

    Depozite la termen

    Depozite la termen
    • Compari ofertele băncilor
    • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
    Compară
    Educație financiară

    Banchereza, pe înțelesul tuturor

    • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
    • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
    • Sfaturi financiare pentru consumatori
    Citește

    Un proiect susținut de

    BCR

    Depozite

    Alte Articole

    Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

    Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

    In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

    19 Iun 2024 | Depozite
    La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

    La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

    Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

    24 Mai 2024 | Depozite
    Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

    Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

    Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

    17 Mai 2024 | Depozite
    Economisire prin rotunjire plus dobanda

    Economisire prin rotunjire plus dobanda

    Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

    23 Apr 2024 | Depozite

    TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

    Calculatoare

    Depozit la termen

    Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

    Cont de economii

    Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii