top banner

Bancherii dau sfaturi trasnite: renuntati la mancare si TV ca sa platiti ratele umflate cu pompa!

24 Martie 2010 | Autor: Marius Serban

Ultima moda imbratisata de bancheri este sa transmita clientilor sfaturi practice despre cum sa-si gestioneze mai bine banii. Dupa ce au majorat din plin dobanzile la credite in ultimul an si jumatate, acum bancherii au gasit si solutia cum sa le platim: renuntam pe cat posibil la orice alta cheltuiala, in afara de plata ratelor.

In timp ce criza financiara facea victime in randul clientilor prin pierderea locurilor de munca si scaderea salariilor, bancile veneau in “ajutorul” clientilor indatorati cu rate mai mari la credite. Datele BNR arata, in mod clar, cum in timpul crizei bancile au majorat dobanzile, punand in spatele clientilor rate tot mai mari, desi acestia cu greu abia si le permiteau pe cele initiale.

Acum, bancile vin cu programe educationale, afirmand ca doresc sa invete clientii cum sa-si gestionene mai bine veniturile. Ideea revolutionara este ca, daca nu ne ajung banii, ar trebui sa renuntam la cheltuieli.

Faceti loc…vine rata!

Programul Scoala de bani derulat de BCR ne spune sa nu cumparam decat lucruri de care avem neaparat nevoie. “Daca puteai, […], vorba romanului sa traiesti fara aceste cheltuieli, atunci ele sunt neimportante si nu-ti ramane de facut decat sa calculezi cati bani arunci pe geam”, se arata in cursurile educationale ale BCR. Banca are si cateva recomandari pentru cei care nu pot sa se abtina de la cheltuieli. Insa recomandarile lasa, la randul lor, loc pentru intrebari:

 • Nu pleca la cumparaturi fara lista si ia-ti suma strict necesara pentru a achita ce ai de cumparat (adica nu folosim cardul pe care l-am primit de la banca?);
 • Incearca sa nu cheltuiesti nimic intr-o zi (pot sa aleg ziua de plata a ratei?).
 • Raiffeisen Bank are un program similar  - ABCdar Bancar – ce merge pe aceeasi linie. Si aici specialistii bancii sunt foarte drastici cu cheltuielile care nu tin de serviciile financiare:

  • Stinge lumina cand nu te afli in camera, inchide calculatorul, radioul si televizorul cand nu le folosesti;
 • In loc de 100 canale TV, alege un pachet de cablu TV mai ieftin;
 • Nu lasa centrala termica sa functioneze daca nu esti acasa;
 • Invata sa gatesti acasa si nu mai manca la restaurant;
 • Vino cu pachet la serviciu pentru masa de pranz;
 • Cumpara-ti abonament pentru transport in comun, ca sa platesti mai putin si sa protejezi mediul (sic!)
 • Cand vine vorba de credite, atitudinea Raiffeisen se schimba radical: “pune in fiecare zi o suma deoparte pentru plata ratelor” si “insemneaza data platii ratelor in calendarul de pe perete”.

  Gura pacatosului adevar graieste!

  Ar fi insa si o alta solutie pentru a iesi din criza. Urmand sfaturile bancilor de reducere a cheltuielilor, clientii ar face bine sa se uite atent la sumele pe care le platesc la banca. In cazul creditelor, suma totala de rambursat poate scadea semnificativ daca se alege un alt finantator.

  De exemplu, la un credit de nevoi personale de 10.000 lei pe 5 ani, clientii pot economisi la rambursare pana la 7.000 lei daca aleg cea mai ieftina oferta in loc de cea mai scumpa. La un credit imobiliar de 50.000 euro pe 30 ani, sumele totale economisite pe parcursul perioadei de rambursare pot ajunge chiar si la 70.000 euro!!!

  De fapt, asa cum arata si datele oficiale, cele care trebuie sa scada costurile sunt chiar bancile, imprumuturile disponibile la noi fiind cu mult mai scumpe decat cele din restul Uniunii Europene. In zona euro, dobanda anuala efectiva este de numai 3,8% la creditele imobiliare si de 7,85% la cele de consum, potrivit Bancii Centrale Europene. La noi, bancile ofera in prezent credite imobiliare in euro la costuri de doua ori mai mari si credite de consum de trei ori mai scumpe.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Depozite la termen

  Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
  Compară
  Educație financiară

  Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
  Citește

  Un proiect susținut de

  BCR

  Depozite

  Alte Articole

  De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

  De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

  La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

  09 Apr 2024 | Depozite
  Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

  Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

  Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

  02 Apr 2024 | Depozite
  Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

  Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

  Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

  19 Mar 2024 | Depozite
  Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

  Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

  Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

  22 Feb 2024 | Depozite

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Depozit la termen

  Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

  Cont de economii

  Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii