top banner

Dobanzile merg in sus in 2008

03 Ianuarie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Mentinerea unei tendinte de scadere a dobanzilor la creditele pentru populatie nu se arata posibila si in noul an. Atat creditele in lei cat si cele in euro au sanse mari sa se scumpeasca, iar singurul lucru ce le-ar putea opri ar fi concurenta sporita dintre banci.
 
2007 a fost un an prielnic pentru beneficiarii de credite. Dobanzile percepute de banci la acordarea creditelor au inregistrat scaderi constante, dand posibilitatea populatiei sa aiba acces la un nivel mai mare de finantare. Potrivit statisticilor www.conso.ro, daca la inceputul anului rata medie a dobanzii la ofertele de creditele ipotecare in lei se situa la peste 11%, spre sfarsitul anului aceasta ajunsese sub 10%.
 
Si creditele de consum au devenit mai accesibile populatiei. Rata medie a dobanzii la creditele de nevoi personale acordate in lei aferenta lunii ianuarie 2007 se situa aproape de pragul de 14%. In decembrie anul trecut, nivelul dobanzii a coborat sub 12,5%
 
In cazul creditelor pentru locuinta acordate in euro s-a inregistrat o usoara crestere a dobanzilor la incepului lui 2007 pana la nivelul de 8,5%, in principal ca urmare a terminarii promotiilor de iarna. Incepand din februarie, insa, dobanzile au inregistrat o evolutie descrescatoare pana sub pragul de 7,5% la sfarsitul anului.
 
Trendul a fost insa total contradictoriu cu evolutiile interbancare. De la inceputului lui 2007 si pana in luna decembrie a aceluiasi an, rata Euribor a crescut cu peste 1 punct procentual. Aceasta crestere a scumpit finantarea obtinuta de banci pe plan extern punand presiune asupra necesitatii atragerii de fonduri de la populatie si companii. In acest context, scaderea dobanzilor este pusa pe seama competitiei accentuate dintre institutiile bancare pentru obtinerea de noi clienti.
 
Bancile centrale dau semnalul scumpirilor
 
Aparuta la mijlocul lui 2007, criza imobiliara din America a afectat pietele financiare la nivel global si a declansat o adevarata reactie in lant. Ca o consecinta directa, costurile la care se vor putea finanta bancile romanesti de pe piata internationala vor continua sa creasca, este de parere Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank. Efectele le vor resimti in special cei care s-au imprumutat in euro.
 
"In ceea ce priveste dobanda la creditele in euro, nu cred ca mai este posibil ca aceasta sa scada", declara Dumitru. Pe langa aversiunea la risc fata de pietele emergente, el ia in calcul si un alt factor: "dobanda de politica monetara a BCE este de asteptat cel putin sa ramana constanta, daca nu chiar sa creasca".
 
"Ma astept ca BCE sa mentina dobanda de referinta cel putin in prima jumatate a anului urmator, datorita turbulentelor de pe piata financiara americana", crede Ella Khallai Kallai, economistul-sef al Alpha Bank
 
In privinta monedei nationale, analistii se asteapta ca BNR sa creasca dobanda de referinta, fapt care va genera majorarea dobanzilor la creditele acordate in moneda nationala.
 
« Ne asteptam la majorarea ratei de politica monetara in cursul anului 2008 in concordanta cu perspectivele de evolutie ale preturilor de consum, ceea ce va avea repercusiuni si asupra sistemului bancar. In cazul cresterii costurilor de finantare, bancile vor fi nevoite sa majoreze dobanzile la credite”, afirma Melania Hancila, analist financiar la BCR. Ea estimeaza insa ca posibilele scumpiri vor fi de mica amploare, concurenta stransa dintre banci urmand sa limiteze aceste efecte.
 
Astfel, 2008 promite dobanzi mai mai atat la imprumuturi cat si la produsele de economisire. Politica adoptata va fi una de promovare a creditelor acordate in moneda nationala, spune Dana Demetrian, director de produse la BRD Groupe Societe Generale. "Este momentul sa raportam piata de retail din Romania la o piata matura existenta in tarile europene si sa incercam sa identificam si sa diminuam diferentele", subliniaza Demetrian.
 
Melania Hancila considera ca cel mai mare potential de dezvoltare il au creditele imobiliare si ipotecare, care vor resimti efectele favorabile ale relaxarii conditiilor de creditare din 2007.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul