top banner

De ce bancile vor da tonul la BVB?

09 Iunie 2009 | Autor: Alin Iacob

Desi poate surprinzator la prima vedere exista argumente solide in favoarea afirmatiei ca performanta bursei de la Bucuresti in 2009 si 2010 va fi conditionata in mare masura de cat de bine le va merge principalelor banci locale.
 
Influenta cea mai mare o va avea ce se intampla cu principalele banci listate, BRD si Banca Transilvania, dar si performanta BCR va fi importanta in conditiile in care peste 40% din valoarea reala a unui SIF este data de detinerea la aceasta banca.
 
BRD si Banca Transilvania au avut in ultimele trei luni aprecieri ale cotatiilor de peste 100% si respectiv 80%, ceea ce le situeaza intr-un top 3 al aprecierilor actiunilor emise de bancile listate din Europa Centrala si de Est, potrivit unui raport Erste Group.
 
La asa cresteri, se ridica intrebarea daca pana la sfarsitul anului, bancile ar mai da sperante macar la o crestere rezonabila a cotatiilor, care sa-i faca pe investitori sa-si riste banii? Raspunsul trebuie raportat la perspectivele celorlalte banci listate din regiune, dar evident si la modul in care recesiunea va afecta calitatea bilanturilor si in consecinta profiturile principalelor banci din Romania.
 

Bursa este dependenta de banci

 
Exista cateva argumente solide pentru a sustine faptul ca bancile vor influenta decisiv ceea ce se va intampla la bursa din Bucuresti pe termen scurt si mediu:
  • prin detinerile la BRD si BCR, SIF-urile sunt vehicule de investitii in sistemul bancar, circa 60-70% din valoarea reala a activelor lor fiind reprezentata de aceste participatii; ca atare cand vorbim de banci, ne referim indirect - fie ca vrem sau nu - si la cele cinci SIF-uri;
  • lichiditatea BVB masurata prin valoarea tranzactiilor incheiate este generata in proportie de 60-70% de actiunile bancilor si de cele cinci SIF-uri, ceea ce inseamna ca trendul bursei va continua sa fie influentat decisiv de perceptia investitorilor fata de aceste entitati; cu alte cuvinte, aici avem argumentul ca indicii BVB vor fi sensibil influentati de societatile listate din domeniul financiar;
  • dividendele acordate pentru exercitiul financiar 2008 vor veni in proportie mai mare de 70% de la companiile listate din domeniul financiar (inclusiv cele cinci SIF-uri) in conditiile in care Petrom nu a mai dat dividende pentru exercitiul financiar precedent; ponderea profiturilor bancilor in totalul profiturilor raportate de companiile listate se situeaza la un procent comparabil; toate acestea pun in evidenta o caracteristica importanta a BVB si anume dependenta bursei de bancile locale, ceea ce in actuala situatie a deteriorarii mediului economic nu reprezinta tocmai un punct forte, ba chiar dimpotriva.

Mai pot sa creasca bancile si SIF-urile?

 
Se poate constata o opinie aproape unanima a analistilor straini si anume ca nu vom mai vedea prea curand multe banci care sa fie evaluate de burse la un raport al indicatorului P/BV (Pret actiune/Valoare contabila actiune) mai mare de 2. Cu alte cuvinte nu vom intalni o banca listata care sa aiba o capitalizare bursiera (valoare de piata) care sa insemne mai mult decat dublul valorii capitalurilor sale proprii. BRD se tranzactioneaza in prezent la un raport de 1,2 in timp ce pentru Banca Transilvania nivelul este de 0,7. Sa ne reamintim ca la jumatatea anului 2007, valorile de piata ale bancilor noastre erau de peste cinci ori mai mari decat valoarea lor contabila, multiplu de altfel de referinta la preluarea BCR de catre Erste Bank.
 
Un calcul simplu ar putea fi facut considerand valori juste maximale pentru acest an in cazul BRD si Banca Transilvania de 1,5 si respectiv 1. Nu am lucrat cu valori mai mari din dorinta de a ramane conservatori, o atitudine potrivita, date fiind conditiile economice actuale.
 
Valoarea mai redusa a raportului Pret/Valoare contabila considerata pentru Banca Transilvania este justificata de profilul de risc mai ridicat al portofoliului de credite al acestei banci care s-a orientat strategic catre zona IMM-urilor, ce este mai vulnerabila atunci cand economia se contracta. La aceste niveluri tinta ale multiplului, am ajunge la preturi de 9,2 lei/actiune pentru BRD si respectiv 1,6 lei/actiune pentru TLV, echivalent cu un potential de apreciere indicativ al cotatiilor de peste 10% si respectiv 30%.
 
Vestea buna ar fi ca bancile noastre nu si-au epuizat potentialul de crestere in 2009 raportat la modul in care investitorii privesc alte banci din regiune. Vestea proasta este ca nu prea mai raman “rezerve” de crestere a preturilor actiunilor si pentru 2010 in conditiile in care deteriorarea calitatii portofoliilor de credite va afecta profiturile bancilor si capacitatea lor de a-si spori capitalurile proprii. In concluzie pare greu de crezut ca in 2009 si 2010 cotatiile ar putea creste cu mult peste nivelurile mentionate, ceea ce s-ar traduce prin faptul ca exista o probabilitate foarte mare ca bancile sa nu poata sa traga piata in sus prea mult in acest an si in urmatorul.
 
Sperante mai mari ar veni dinspre SIF-uri insa si aici pana la un punct. Chiar daca SIF-urile sunt vehicule de investitii in banci, ele au un potential de crestere sensibil mai mare decat au in prezent BRD sau Banca Transilvania, pentru ca preturile SIF-urilor sunt nejustificat de reduse raportate la cotatiile actuale ale bancilor. Si atunci corectarea intr-o proportie mai mare sau mai mica a acestei ineficiente ar face ca in timp ce bancile se vor “chinui” sa creasca, SIF-urile sa arate aprecieri mult mai interesante.
 
Trebuie amintit aici ca piata romaneasca de capital se sincronizeaza de ceva timp cu cele mature in special prin intermediul SIF-urilor; asa se si explica de ce oarecum indiferent de stirile interne, SIF-urile s-au miscat de regula in aceeasi directie cu indicii celor mai mature piete. Si totusi este inevitabil ca de la un anumit moment, ce ar trebuie sa fie tot mai apropiat, SIF-urile sa paraseasca referintele externe si sa fie mult mai evident corelate cu performantele bancilor locale.

Acest articol nu reprezinta o recomandare de investitii

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul