top banner

Profitul Bancii Transilvania este erodat de provizioane

02 Februarie 2010 | Autor: Marius Serban

Nivelul inalt al provizioanelor a fost principalul motiv pentru care Banca Transilvania a obtinut un profit mult mai mic in 2009 fata de anii anteriori. Banca a incercat sa contracareze efectele prin majorarea veniturilor din dobanzi si prin controlul mai bun al costurilor. In 2010, rezultatele financiare vor fi greu de imbunatatit.

Profitul net realizat de Banca Transilvania (TLV) in 2009 a fost de aproape 62 milioane lei, fiind cu 84% mai mic decat cel realizat in 2008. Ca si restul sectorului bancar, Banca Transilvania a fost puternic afectata de criza financiara. Efectele s-au simtit inca din primul trimestru, cand banca abia a reusit sa obtina un profit de 1 milion de lei.

Rezultatele financiare mai slabe au fost cauzate de deteriorarea portofoliului de credite. Rata de crestere a provizioanelor nete a fost extrem de alerta, valoarea acestora majorandu-se cu 400% fata de anul anterior (de la aproximativ 100 milioane lei in 2008 la peste 530 milioane in 2010).

Marjele de dobanda – solutia salvatoare

Banca a cautat sa contracareze acest efect prin majorarea veniturilor nete din dobanzi. Acestea au avansat cu aproape 25% fata de 2008. Saltul a fost posibil in conditiile in care soldul creditelor a crescut cu numai 4%, iar valoarea depozitelor s-a majorat cu 20%. Prin urmare, marjele de dobanda practicate de banca au crescut simtitor in 2009, pentru a permite aceasta evolutie.

In paralel, banca a adoptat un control mai bun al costurilor, cheltuielile generale administrative reducandu-se cu 8%. S-a obtinut o economie de costuri si la nivelul cheltuielilor cu personalul, care au scazut cu aproape 10%. In consecinta, raportul cost-venituri a coborat de la 70% in decembrie 2008 la 55% in decembrie 2009.

Posibilitatile de crestere sunt limitate

In 2010, profitabilitatea Bancii Transilvania va fi destul de greu de imbunatatit, neexistand motive sa ne asteptam la miscari spectaculoase. Un aspect important este ca ritmul de crestere al provizioanelor nu da inca semne ca se tempereaza. Chiar si in trimestrul IV din 2009, provizioanele nete s-au majorat cu rapiditate, rata de crestere fiind de 27% fata de trimestrul III.

Un alt aspect esential este capacitatea limitata a bancii de a-si majora veniturile in aceasta perioada pe care o traverseaza economia. Avand in vedere ca activitatea de creditare va ramane in linii mari restrictiva la nivelul sectorului bancar in 2010, posibilitatile de crestere a veniturilor vor depinde tot de marjele de dobanda.

Tendinta actuala este insa nefavorabila la nivelul pietei, in sensul ca tot mai multe banci decid sa reduca marjele practicate la credite. In aceste conditii, presiunile concurentiale ar putea forta Banca Transilvania sa isi reduca la randul sau marjele, ceea ce va face ca imbunatatirea profitabilitatii sa devina mai dificila.

                     

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul