top banner

Economiile in valuta sunt tinute la regim

18 Decembrie 2006 | Autor: Marius Serban

Bancile au uitat sa creasca dobanzile la depozitele in valuta, cu toate ca pe plan international, atat Banca Centrala Europeana cat si Federal Reserve au crescut semnificativ dobanzile in acest an. Cele mai neglijate au fost randamentele la euro, care s-au majorat cu numai 0,3 puncte procentuale, de trei ori mai putin decat ar fi trebuit.
Cresterea dobanzilor nu este intotdeauna o vestea rea pentru consumatori. Majorarea lor aduce costuri suplimentare pentru cei care s-au imprumutat, insa, pentru cei care economisesc, reprezinta intotdeauna o veste buna. Cel putin, in principiu! In Romania, aceasta evolutie nu aduce prea multa bucurie nici macar deponentilor, deoarece bancile au cam uitat sa majoreze randamentele, in special, la plasamentele in valuta.
Ratele de dobanda practicate de banci se modifica in principal in functie de evolutia dobanzilor de politica monetara. Acestea dicteaza practic costul banilor intr-o economie. In acest an, atat dobanzile la euro, cat si la cele la dolari au suferit modificari importante, in urma deciziilor luate de bancile centrale din zona euro si din Statele Unite.
Banca Centrala Europena a majorat dobanda de politica monetara la euro de la 2,25% pana la 3,5%. Pe piata interbancara, locul unde bancile fac tranzactii intre ele, dobanzile au crescut in consecinta. In schimb, in relatiile cu clientii, randamentele mai mult au stagnat. Rata medie a dobanzii la depozitele noi constituite a crescut in primele 10 luni ale acestui an cu numai 0,3% (de la 2,5% la 2,8%), conform datelor publicate de BNR.
Daca bancile ar fi fost 100% corecte fata de clienti, cresterea ar fi trebuit sa fie cu un punct procentual (nivelul cu care Banca Centrala Europeana a ridicat dobanzile la euro in primele 10 luni din 2006).
In schimb, in cazul creditelor, bancile s-au dovedit mult mai generoase. La imprumuturile in euro pentru populatie, rata dobanzii a crescut tot cu 0,3%. Prin urmare, bancile si-au pastrat marja de profit, insa prin sacrificarea depozitelor. Prin remunerarea mai slaba a economiilor populatiei, bancile au obtinut o economie de costuri pe care au transferat-o apoi celor care s-au imprumutat.
In zona euro, bancile au fost insa de doua ori mai generoase decat cele autohtone cu deponentii. Rata medie a dobanzii la care europenii constituie depozite a crescut in acelasi interval cu 0,8%, de la 2,21% la 3,04%, potrivit Bancii Centrale Europene.
In cazul dobanzilor la dolari, bancile romanesti au fost ceva mai darnice cu clientii ce economisec. Pe plan extern, Federal Reserve a crescut in acest an cu 1% rata dobanzii de politica monetara. In paralel, bancile autohtone au majorat randamentele la depozite cu 0,7%, de la 2,8% la 3,5%. In schimb, dobanzile la creditele in moneda americana au crescut exact cu 1%.
Astfel, castigul nu a mai fost transferat de la cei care economisesc la cei care se imprumuta, ci direct in profitul bancilor. Acest lucru a fost posibil si din cauza faptului ca activitatea de creditare este axata mai mult pe zona finantarilor in euro, unde concurenta este puternica, iar bancile cauta sa atraga clientii cu o dobanda cat mai scazuta. In schimb, finantarile in dolari sunt mai putin frecvente, astfel ca si competitia este mai slaba aici.
Situatia cea mai favorabila pentru economisire este in cazul dobanzilor la lei. In acest an, BNR a majorat dobanzile cu 1,25%, iar dobanzile la depozitele practicate de bancile comerciale au crescut cu 1,2%, aproape intregul castig fiind transferat deponentilor. In paralel, dobanzile la creditele in lei au sporit cu 1,5%, astfel ca nici profitul bancilor nu a fost neglijat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii