Din momentul in care se naste un copil, preocuparea principala a parintilor devine protectia acestuia. Pe langa sanatate si educatie, parintii trebuie sa aiba in vedere si asigurarea unui viitor financiar stabil pentru copil.
Chiar daca oferta institutiilor financiar-bancare din Romania nu este nici pe departe atat de bogata in produse specifice precum in alte tari europene, parintii trebuie sa ia totusi in considerare cateva variante.
In ultima perioada, bancile si-au continuat ofensiva in atragerea de deponenti prin lansarea de produse special destinate economisirii pentru copii.
Raiffeisen Bank si ING Bank au lansat de curand produse de acest gen, care s-au adaugat la oferte deja existente in piata de la BRD, Volksbank, Alpha Bank si UniCredit Tiriac Bank.
Contul de economii este deschis pe numele minorului, iar scadenta depozitului se fixeaza la implinirea varstei de 18 ani. La acel moment, banii sunt transferati intr-un cont curent sau de economii standard, iar copilul poate dispune oricand de ei.
Avantajul principal al conturilor de economii pentru minori este dobanda putin mai mare decat in cazul produselor standard. Randamentul nu este insa cu mult superior unui cont de economii clasic, astfel ca cei care doresc sa pastreze banii in banca pot gasi oferte de depozit standard mai avantajoase.
O alternativa la conturile de economii poate fi acumularea de bani in sistem de economisire-creditare.
Contractele pot fi incheiate doar in lei, inclusiv pe numele copiilor minori, iar sumele economisite nu sunt limitate la un anumit plafon sau la o perioada maxim determinata.
In fiecare an, statul acorda o prima procentuala in functie de valoarea sumelor depuse in cursul anului. In prezent, prima este de 25% din sumele economisite intr-un an, dar nu mai mult de echivalentul a 250 euro.
Pe langa economisire, acest produs ofera si acces la credite in lei cu dobanzi foarte scazute, fixe pe toata durata contractului. Prin urmare, dupa ce copilul va implini 18 ani si se va angaja, el va putea obtine un credit avantajos pentru achizitia unei locuinte.
Daca romanii se gandesc cu precadere la depozite bancare atunci cand vor sa economiseasca, in strainatate, parintii se indreapta de multe ori catre fondurile mutuale. Desi prezinta un risc mai ridicat, ele ofera pe termen lung cele mai mari castiguri.
Cum economisirea pentru copii implica un orizont de timp indepartat, plasamentele in fonduri mutuale reprezinta o investitie oportuna. Oferta este extrem de diversificata, de la fonduri cu risc scazut - cum sunt cele monetare si de obligatiuni – pana la fonduri mai riscante – cum sunt cele diversificate si de actiuni.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.
27 Octombrie 2020 | Depozite
Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.
13 Iulie 2020 | Depozite
Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.
7 Iulie 2020 | Depozite
Unele banci incurajeaza constituirea depozitelor online cu un supliment de dobanda care poate fi, in unele situatii si in anumite conditii, semnificativ peste dobanda oferita uzual la ghiseu.
3 Iunie 2020 | Depozite
Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si
Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.