Vor misca dramele clientilor inimile bancherilor?

Mii de romani au ajuns la disperare pentru ca se regasesc pe lista neagra a rau-platnicilor. Unii sunt vinovati, pentru ca din diferite motive n-au mai putut plati ratele. Altii sunt victime, pentru ca sunt acolo din vina bancilor. Se impune gasirea unei solutii pentru fiecare caz in parte, pentru ca altfel s-ar putea ajunge la gesturi extreme.
 
Infiintarea Biroului de Credit, baza de date in care se regasesc informatii despre cei care au luat credite de la banci si comportamentul de plata al acestora, este fara indoiala un lucru benefic. Este bine ca bancile sa stie cine le bate la usa pentru a primi un imprumut, dupa cum la fel de bine este ca aceia care solicita un credit sa stie ca exista o institutie care urmareste modul in care ei isi achita sau nu obligatiile de plata.
 
Insa modul in care bancile au inteles sa trimita si sa foloseasca informatiile cuprinse in baza de date a Biroului de Credit este un subiect care merita o analiza mai atenta. Si asta in special prin prisma situatiilor in care s-au vazut si se vad zilnic sute de romani care vor sa isi imbunatateasca standardul de viata.
 
Viata bate normele de creditare ale bancilor
 
“Daca figurez in lista de rau-platnici fortata de imprejurari credeti ca mai am vreo sansa sa mai obtin vreun credit pe lumea asta, sau trebuie sa-mi pun capat zilelor? Pentru ca am obosit sa ma tot milogesc la toate bancile si sa nu gasesc intelegere. Muncesc cinstit, am o vechime neintrerupta de 31 de ani si un contract pe perioada nedeterminata”, ne scrie o potentiala clienta a bancilor.
 
“Eu doar am completat adeverinta de venit cu salariul meu de la data respectiva, iar colega mea a beneficiat de credit. Eu nu am fost deloc la banca, nu am semnat nimic”, scrie altcineva. “Am obtinut anul trecut un credit de nevoi personale de la banca X si am platit pana acum aproape 10 rate. In acest timp, am fost data afara de la servici. Am fost la sucursala la care am facut creditul si le-am explicat ca sunt in imposibilitate de plata si le-am cerut sa-mi mareasca perioada de rambursare, si in felul acesta, sa-mi scada rata. Mi-au spus ca nu se poate, pentru ca creditul este acordat pe scadenta maxima. Acum sunt sunata de la firma de recuperari si amenintata cu judecata. Am platit din suma restanta o data 10 milioane si o data 7 milioane, dar nu mai am cum sa fac rost de bani, mai ales acum cand am ramas si insarcinata. La ce sa ma astept?”, suna un alt strigat disperat primit la Conso.
 
“In 2005, din cauza cheltuielilor de la procesul de divort, am intarziat cu plata ratelor 2 luni. Intre timp am achitat toate creditele, iar in prezent nu mai am nici un credit. Sunt bugetar cu un salariu de aproximativ 1.000 de lei. Intrebarea mea este: mai pot obtine vreun credit sau pe ce perioada am interdictie?” ne scrie un alt client pus pe lista neagra a rau-platnicilor.
 
“Sunt foarte suparata pe tot sistemul bancar. In noiembrie 2004, am depus o cerere pentru un card de credit, intreband acel consilier de credit daca trebuie sa declar creditul pe care il aveam in derulare. Imi spune: lasati, ca vedem dupa aceea. Cererea de credit mi-a fost respinsa, pentru ca in martie 2005 sa aflu ca s-a considerat ca am depus o declaratie cu inadvertenta. Suntem oameni simpli de buna credinta, dar asta nu se ia in considerare in Romania. Numai cei care inseala si se imbogatesc peste noapte, noi cei simpli ar trebui sa ne impuste pentru ca nu avem sansa de a supravietui”, spune o alta clienta care-si cere dreptul ca povestea ei reala sa fie ascultata de bancheri.
 
Multe lucruri pot fi indreptate
 
Citatele de mai sus provin din mesajele primite tot mai des in ultima vreme de la utilizatorii Conso. Aceasta sugereaza ca bancherii ar trebui sa ia cat mai curand in serios situatia fiecarui client in parte, pentru ca este posibil ca multi dintre ei sa aiba dreptate. Si este posibil ca si cei care au ajuns din vina lor pe listele Biroului de Credit, sa fi avut motive temeinice pentru aceasta situatie, iar pedepsirea lor pentru o perioada indelungata sa fie nu doar nedreapta, ci chiar cinica.
 
Raportarea la Biroul de Credit a clientilor care au restante la plata mai mari de doar 30 de zile este unul dintre lucrurile discutabile ale sistemului, avand in vedere ca termenul nu este nici pe departe unul atat de indelungat. De multe ori, extrasele de cont ajung cu saptamani intarziere sau bancile modifica dobanzile si comisioanele, deci si scadentarul de plata. Si pana sa se dumireasca cum stau lucrurile oamenii sunt deja aruncati pe lista neagra.
 
Este apoi vorba de cuantum. 10 lei, suma minima de la care ajungi la Biroul de Credit este una extrem de redusa, s-ar putea spune chiar derizorie. Nu este moral sa fie practic blocat cinci ani de zile accesul la imprumut al unei persoane care inregistreaza o restanta de plata – chiar si din vina ei – de doar 10 lei.
 
Se poate lua in discutie si rigiditatea normelor de creditare a multor banci. “Te afli pe lista neagra, nu-ti dam credit”. Este o practica incorecta, chiar inchizitoriala as putea spune, ca omului sa nu-i fie dat dreptul sa explice care sunt motivele care au stat la baza inregistrarii restantei. Sa nu se tina cont de argumentele celui in cauza si sa nu existe un “arbitru” care sa constate daca banca a avut sau nu dreptate.
 
Si nu in ultimul rand, este total injust ca cineva care datoreaza unei banci 11 lei sau 4 euro sa nu mai poata lua credit, in vreme ce mai toti marii spoliatori ai economiei de tranzitie, ascunsi in spatele unor SRL-uri cu sute de mii sau milioane de euro datorii la stat, sa se califice ca persoane fizice la serviciile acordate clientilor VIP.
 
Inca nu este prea tarziu ca bancile sa ia in discutie modul cum folosesc informatiile furnizate de Biroul de Credit. Sa analizeze cu atentie cazurile in care clientii reclama erori sau abuzuri si sa dea ascultare chiar si celor care au avut o scurta perioada neagra in viata lor pe care au depasit-o de mult cu brio.
 
Chiar si criminalii au dreptul sa fie reabilitati si reintegrati in societate. Si atunci de ce oameni care au muncit cinstit o viata sa ajunga sa se milogeasca pentru a primi un imprumut de cateva sute sau mii de euro? Sau sa ajunga pe mana camatarilor?
 
Daca opacitatea bancherilor va prevala, e posibil sa nu mai treaca mult timp pana sa asistam chiar la drame personale. Sa existe oameni care sa comita, din disperare, gesturi tragice. Iar noi, cei de la Conso, nu vrem sa fim partasii unor asemenea gesturi, pentru ca am tacut si n-am atras atentia celor care puteau face ceva. Pana nu este prea tarziu.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?
Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?

Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.

7 Octombrie 2020 | Credite de consum

Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari
Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari

Daca bancile sunt preferate cand vine vorba de sistemul rate fara dobanda de catre retaileri, pentru variantele de e-credit sau credit direct in magazin s-a ales oferta IFN-urilor, care pot oferi banii mai repede decat bancile dar la costuri semnificativ mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale.

8 Septembrie 2020 | Credite de consum

Credite de nevoi personale, oferta estivala
Credite de nevoi personale, oferta estivala

Cateva banci au lansat oferte pentru creditele de nevoi personale intr-o perioada in care multi aleg sa isi petreaca vacantele, tentandu-si potentialii debitori cu certificate digitale oferite gratuit sau cu dobanzi mai mici decat cele standard.

20 August 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus