top banner

Castigurile cresc daca se muta banii din conturi de economii in depozite

03 Noiembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Castigurile cresc daca se muta banii din conturi de economii in depozite

Clientii care aleg sa mute o parte din banii aflati in conturile de economii in depozite la termen isi pot majora semnificativ castigurile. Bancile isi regandesc politica de dobanzi, iar depozitele la termen devin mai avantajoase. Inchiderea conturilor de economii trebuie planificata din timp, pentru a evita penalizari de dobanda.
 
Conturile de economii au devenit in ultimii ani extrem de apreciate de catre clientii bancilor. Acestea ofereau avantajul obtinerii unor dobanzi comparabile cu cele ale depozitelor la termen, cu posibilitatea de a retrage oricand o parte din bani, fara penalizari.
 

Dobanzile pot creste semnificativ

 
Beneficiul dobanzilor a inceput in ultima vreme sa nu mai fie atat de important. Bancile au redus mult mai abrupt dobanzile la conturile de economii decat pe cele de la depozitele la termen. Prin urmare, clientii ar putea obtine castiguri mai mari, daca ar muta banii (sau o parte din ei) din contul de economii in depozite la termen, chiar si pe scadente foarte mici, cum ar de 1 luna.
 
BCR este una din bancile unde castigurile ar putea fi serios imbunatatite, daca banii ar fi pastrati in depozite in loc de conturi de economii. Acestea sunt remunerate de BCR la o rata a dobanzii de 5,50%, daca sumele depuse nu trec de 10.000 lei. In schimb, un depozit pe 1 luna aduce o dobanda de 8,10% si chiar mai mult pentru scadentele mai indelungate.
 
Situatii similare se intampla si la alte banci, care au devenit interesante sa incurajeze clientii sa migreze de la conturi de economii la depozite la termen.
 
Motivul este noua norma privind lichiditatea institutiilor de credit, emisa de BNR in iulie 2009. Bancile se pot incadra mai usor in noile cerinte legale daca isi conving clientii sa aleaga depozitele la termen.
 

Greseli de evitat la inchiderea contului de economii

 
Cei care vor sa obtina castiguri mai mari si sa-si lichideze contul de economii trebuie insa sa-si planifice momentul inchiderii contului. In acest fel, evita sa piarda dobanda pe ultima luna.
 
Dobanda la conturile de economii sa plateste fie la sfarsitul lunii, fie la aniversarea unui termen de 30 de zile de la deschidere, in functie de banca. Indiferent de situatie, conditia este ca soldul contului sa nu scada sub pragul minim, care este aproximativ 500 lei. In caz contrar, banca plateste dobanda la vedere sau chiar nimic.
 
De aceea, pentru a incasa dobanda si pe ultima luna, un client are la dispozitie doua solutii ca sa inchida contul:
  • daca are nevoie imediat de bani, poate retrage sumele necesare din contul de economii, dar sa mentina pragul minim impus de banca. Ulterior, la data platii dobanzii, poate lichida contul. Cum dobanda se calculeaza la soldul zilnic, clientul va beneficia de dobanda cuvenita pe toata perioada in care banii au stat in cont;
  • inchide contul in ziua in care are loc plata dobanzii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii