top banner

Romanii vor sa economiseasca mai mult, dar nu au bani

14 Octombrie 2009 | Autor: Marius Serban

Foarte multi romani sunt nemultumiti de sumele pe care reusesc sa le puna deoparte in prezent, dar nici nu vad o imbunatatire a posibilitatilor de economisire in urmatorii ani, arata un sondaj de piata comandat de Erste Bank. Deponentii se tem cel mai mult ca inflatia si deprecierea monedei nationale le va eroda puterea de cumparare a economiilor.
Criza economica a creat un sentiment de nesiguranta in randul populatiei, care a inceput sa economiseasca mai mult. Constituirea unei rezerve pentru situatii de urgenta reprezinta principalul motiv de economisire, potrivit unui sondaj realizat de IMAS Austria pentru grupul Erste Bank.
Varsta joaca si ea un rol important in comportamentul de economisire. In timp ce tinerii strang bani pentru a face mai tarziu o achizitie importanta, cei mai in varsta se gandesc sa-si asigure venituri suplimentare la pensie.
Foarte putine persoane se declara insa satisfacute de sumele pe care reusesc sa le puna deoparte. Doar 26% din populatia (cu varsta mai mare de 15 ani) se afla in aceasta situatie, in timp ce restul ar dori sa poata economisi mai mult. Cele mai nemultumite sunt persoanele cu varsta intre 30 si 49 de ani.
In medie, romanii si-ar dori sa poata pune deoparte in fiecare luna 240 lei. Acum, cei care au capacitatea sa economiseasca depun 183 lei pe luna.

Scad posibilitatile de economisire

Asteptarile romanilor pentru perioada urmatoare sunt insa pesimiste. Cea mai mare parte a persoanelor chestionate (43%) a afirmat ca va putea sa puna deoparte si mai putin bani in viitor. In restul tarilor incluse in studiu (Austria, Cehia, Ungaria, Serbia si Ucraina), atitudinea populatiei este una pozitiva, in sensul ca cei mai multi respondenti au indicat ca vor economisi mai mult in urmatorii 5 ani.
De ce se tem romanii? Populatia crede ca posibilitatile de economisire se vor diminua, in special, din cauza nesigurantei din economie. Inflatia, pierderea locului de munca si cresterea costurilor zilnice sunt cateva din motivele de teama.
Situatia incerta din economie afecteaza si perceptia clientilor despre solutiile de economisire. Populatia se teme ca puterea de cumparare a depozitelor sa nu fie afectata de deprecierea monedei nationale, de cresterea inflatiei si de tendinta de scadere a dobanzilor.

Populatia viseaza la investitii in actiuni

Interesant este ca desi populatia este sceptica cu privire la posibilitatile de economisire din urmatorii ani si economiseste mai mult pentru a se asigura pentru situatii neprevazute, se declara extrem de dornica sa-si asume riscuri. Sondajul arata ca aproape jumatate din populatia tarii este interesata sa investeasca in obligatiuni, fonduri mutuale si chiar in actiuni. Chiar si in grupa de varsta a persoanelor trecute de 50 ani, interesul pentru investitii mai riscante pare extrem de mare (44% din total).
Comparativ cu restul tarilor incluse in studiu, romanii au de departe cel mai mare apetit la risc. In Austria, doar 17% din populatie isi doreste investitii riscante, in Cehia – 13%, iar in Ungaria – 22%.
Situatia este cu atat mai ciudata cu cat la noi foarte putini clienti investesc la bursa si in fonduri mutuale, existand decalaje enorme fata de tarile de mai sus.

Sorin Mititelu, director executiv in cadrul directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail BCR, explica aceasta situatie prin dorinta romanilor de a obtine randamente superioare dobanzilor de la depozite. Insa, gradul scazut de educatie financiara a populatiei face ca riscul acestor produse sa nu fie constientizat de catre respondenti. Altfel spus, daca cei chestionati ar afla ca investitiile in fonduri mutuale si in actiuni nu sunt garantate de nimeni, s-ar putea ca ponderea din sondaj sa scada subit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii