Cat de mult mai coboara dobanzile la depozite?

Bancile nu se mai bat in dobanzi ridicate pentru atragerea depozitelor de la populatie. Previziunile pentru finalul anului indica bonificatii pentru lei sub nivelul dobanzii de politica monetara, estimata la 7,5% -8%. Totusi, piata continua sa ramana fragmentata iar diferentele intre cea mai buna si cea mai slaba oferta pot fi impresionante.

Dobanzile oferite de banci la depozitele atrase au inregistrat un puternic trend descendent in ultima perioada. Pe fondul relaxarii politicii monetare de catre BNR, dar si a unei lichiditatii confortabile, bancile nu mai ofera dobanzi uriase pentru banii populatiei.


Daca in martie, dobanda medie pentru un depozit pe 3 luni in euro se ridica, conform statisticilor Conso.ro, la 5,3%, in prezent, bonificatia oferita de banci este de 3,6%.

Pentru depozitele in lei, reducerea a fost si mai drastica. In medie, dobanda oferita pentru un depozit pe 3 luni in lei a ajuns la 9,8% in conditiile in care la finalul lunii martie dobanda medie pentru aceasta scadenta era de 12,1%.

Valorile de mai sus reprezinta insa niveluri medii, calculate de Conso.ro pentru intreaga piata. Diferentele intre cea mai buna si cea mai slaba oferta sunt insa si mai pronuntate.

Topul dobanzilor la depoziteAstfel, cei care ar vrea sa depuna la banca 4.000 lei pe o perioada de 3 luni pot obtine dobanzi care intre incep de la 8% si ajung la 13,5%.

In cazul depozitelor in euro, pentru o suma de 1.000 euro depusa pe 3 luni, dobanzile oferite in piata variaza intre 2,15% si 5,5%.

Top depozite in lei - 4.000 lei pe 3 luni

Cele mai bune oferte Cele mai slabe oferte
Millennium Bank 13,5% UniCredit Tiriac Bank 8%
Libra Bank 12% BCR 8,9%
Carpatica 12% Emporiki Bank 9%
Bancpost/Marfin Bank 11,5% Credit Europe Bank 9%
GarantiBank/Alpha Bank 11,5% Banca CR Firenze 9%
ProCredit Bank 11,25% OTP Bank 9%
                               sursa: Conso.ro, bancile comerciale

Unele banci adopta politica dobanzilor promotionale si vin cu oferte tentante, valabile doar o perioada limitata de timp.

In general, si scadentele pe care se poate constitui un depozit promotional sunt diferite fata de cele standard, pentru a nu se suprapune peste oferta clasica a bancii si pentru a oferi originalitate.

BCR, UniCRedit Tiriac Bank, CEC Bank, Alpha Bank oferta astfel de produse cu dobanzi majorate, pe perioade de 7 sau 15 luni, pe 145 zile sau 15 saptamani, etc.


Top depozite in valuta - 1.000 euro pe 3 luni

Cele mai bune oferte Cele mai slabe oferte
Libra Bank 5,25% RBS 2,15%
Millennium Bank 5,25% UniCredit Tiriac Bank 2,75%
Carpatica 5% Banca CR Firenze 2,75%
Marfin Bank 4,60% BCR 3,05%
ProCredit Bank 4,50% Raiffeisen Bank 3,20%
                                              sursa: Conso.ro, bancile comerciale

O alta varianta pe care merg bancile este diversificarea ofertei de depozite, fara a mentine insa un nivel similar de dobanzi pentru toate variantele.

Spre exemplu, la BRD, pentru un depozit clasic in lei, rata dobanzii porneste de la 6,45%. Chiar si in cazul in care sume economisita trece de 50.000 lei banca nu pluseaza mai mult de 6,70% la dobanda bonificata.

In schimb, clientii pot alege in loc de depozitul standard varianta Depozitului 1.000 care, pentru scadenta de 3 luni, ofera o dobanda de 10,25%.

Ultima strigare pentru dobanzile mariMentinerea dobanzilor la un nivel ridicat nu este considerata plauzibila de catre analisti.Unul dintre factorii importanti care au tras in jos dobanzile in lei, atat la depozite cat si la credite, este relaxarea politicii monetare de catre BNR.

Dobanda cheie a fost redusa in patru salturi, de la 10,25% la inceputul anului la 8,5% in prezent iar analistii prevad pentru finalul anului un nivel de doar la 7,5-8%.

"Probabil ca vom vedea, asa cum este absolut normal, dobanzi la depozite pozitionate sub dobanda de politica monetara in perioada urmatoare, ele continuand procesul de ajustare de la nivelele anormal de ridicate existente cu cateva luni in urma", a precizat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

Daca bancile vor merge cu dobanzile oferite la economiile in lei sub nivelul dobanzii de politica monetara, atunci spre finalul anului, vor fi foarte rare ofertele care sa depaseasca nivelul de 8-9%.

De asemenea, BNR a redus rezervele minime obligatorii pentru valuta de la 40% la 30%, injectand astfel in piata o lichiditate suplimentara importanta, ce a redus presiunea pusa pe banci de a atrage depozite in valuta.

Mai mult, Euribor se afla acum la minime istorice, in jur de 1%. O dobanda la euro de peste 4% oferita de banci la depozite nu este plauzibila decat in situatia in care bancile in cauza nu au capacitatea sa se finanteze de pe piata internationala, la costuri mai reduse.

In aceste conditii, cei care au economii pe care doresc sa le plaseze in depozite bancare nu ar trebui sa mai stea pe ganduri. Valori de peste 10% la dobanzile la lei si peste 4% la cele in euro nu vor mai fi disponibile mult timp.

Mare atentie insa: cei care doresc sa beneficieze de valoarea inalta a dobanzii pe intreaga durata de constituire trebuie sa aleaga varianta dobanzii fixe.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus