top banner

Cat de mult mai coboara dobanzile la depozite?

05 August 2009 | Autor: Alexandra Popa

Bancile nu se mai bat in dobanzi ridicate pentru atragerea depozitelor de la populatie. Previziunile pentru finalul anului indica bonificatii pentru lei sub nivelul dobanzii de politica monetara, estimata la 7,5% -8%. Totusi, piata continua sa ramana fragmentata iar diferentele intre cea mai buna si cea mai slaba oferta pot fi impresionante.
Dobanzile oferite de banci la depozitele atrase au inregistrat un puternic trend descendent in ultima perioada. Pe fondul relaxarii politicii monetare de catre BNR, dar si a unei lichiditatii confortabile, bancile nu mai ofera dobanzi uriase pentru banii populatiei.
Daca in martie, dobanda medie pentru un depozit pe 3 luni in euro se ridica, conform statisticilor Conso.ro, la 5,3%, in prezent, bonificatia oferita de banci este de 3,6%.
Pentru depozitele in lei, reducerea a fost si mai drastica. In medie, dobanda oferita pentru un depozit pe 3 luni in lei a ajuns la 9,8% in conditiile in care la finalul lunii martie dobanda medie pentru aceasta scadenta era de 12,1%.
Valorile de mai sus reprezinta insa niveluri medii, calculate de Conso.ro pentru intreaga piata. Diferentele intre cea mai buna si cea mai slaba oferta sunt insa si mai pronuntate.

Topul dobanzilor la depozite

Astfel, cei care ar vrea sa depuna la banca 4.000 lei pe o perioada de 3 luni pot obtine dobanzi care intre incep de la 8% si ajung la 13,5%.
In cazul depozitelor in euro, pentru o suma de 1.000 euro depusa pe 3 luni, dobanzile oferite in piata variaza intre 2,15% si 5,5%.
Top depozite in lei - 4.000 lei pe 3 luni
Cele mai bune oferte Cele mai slabe oferte
Millennium Bank 13,5% UniCredit Tiriac Bank 8%
Libra Bank 12% BCR 8,9%
Carpatica 12% Emporiki Bank 9%
Bancpost/Marfin Bank 11,5% Credit Europe Bank 9%
GarantiBank/Alpha Bank 11,5% Banca CR Firenze 9%
ProCredit Bank 11,25% OTP Bank 9%
                               sursa: Conso.ro, bancile comerciale
Unele banci adopta politica dobanzilor promotionale si vin cu oferte tentante, valabile doar o perioada limitata de timp.
In general, si scadentele pe care se poate constitui un depozit promotional sunt diferite fata de cele standard, pentru a nu se suprapune peste oferta clasica a bancii si pentru a oferi originalitate.
BCR, UniCRedit Tiriac Bank, CEC Bank, Alpha Bank oferta astfel de produse cu dobanzi majorate, pe perioade de 7 sau 15 luni, pe 145 zile sau 15 saptamani, etc.
Top depozite in valuta - 1.000 euro pe 3 luni
Cele mai bune oferte Cele mai slabe oferte
Libra Bank 5,25% RBS 2,15%
Millennium Bank 5,25% UniCredit Tiriac Bank 2,75%
Carpatica 5% Banca CR Firenze 2,75%
Marfin Bank 4,60% BCR 3,05%
ProCredit Bank 4,50% Raiffeisen Bank 3,20%
                                              sursa: Conso.ro, bancile comerciale
O alta varianta pe care merg bancile este diversificarea ofertei de depozite, fara a mentine insa un nivel similar de dobanzi pentru toate variantele.
Spre exemplu, la BRD, pentru un depozit clasic in lei, rata dobanzii porneste de la 6,45%. Chiar si in cazul in care sume economisita trece de 50.000 lei banca nu pluseaza mai mult de 6,70% la dobanda bonificata.
In schimb, clientii pot alege in loc de depozitul standard varianta Depozitului 1.000 care, pentru scadenta de 3 luni, ofera o dobanda de 10,25%.

Ultima strigare pentru dobanzile mari

Mentinerea dobanzilor la un nivel ridicat nu este considerata plauzibila de catre analisti.Unul dintre factorii importanti care au tras in jos dobanzile in lei, atat la depozite cat si la credite, este relaxarea politicii monetare de catre BNR.
Dobanda cheie a fost redusa in patru salturi, de la 10,25% la inceputul anului la 8,5% in prezent iar analistii prevad pentru finalul anului un nivel de doar la 7,5-8%.
"Probabil ca vom vedea, asa cum este absolut normal, dobanzi la depozite pozitionate sub dobanda de politica monetara in perioada urmatoare, ele continuand procesul de ajustare de la nivelele anormal de ridicate existente cu cateva luni in urma", a precizat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.
Daca bancile vor merge cu dobanzile oferite la economiile in lei sub nivelul dobanzii de politica monetara, atunci spre finalul anului, vor fi foarte rare ofertele care sa depaseasca nivelul de 8-9%.
De asemenea, BNR a redus rezervele minime obligatorii pentru valuta de la 40% la 30%, injectand astfel in piata o lichiditate suplimentara importanta, ce a redus presiunea pusa pe banci de a atrage depozite in valuta.
Mai mult, Euribor se afla acum la minime istorice, in jur de 1%. O dobanda la euro de peste 4% oferita de banci la depozite nu este plauzibila decat in situatia in care bancile in cauza nu au capacitatea sa se finanteze de pe piata internationala, la costuri mai reduse.
In aceste conditii, cei care au economii pe care doresc sa le plaseze in depozite bancare nu ar trebui sa mai stea pe ganduri. Valori de peste 10% la dobanzile la lei si peste 4% la cele in euro nu vor mai fi disponibile mult timp.
Mare atentie insa: cei care doresc sa beneficieze de valoarea inalta a dobanzii pe intreaga durata de constituire trebuie sa aleaga varianta dobanzii fixe.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii