top banner

Fonduri mutuale sau fonduri de pensii facultative?

17 Martie 2008 | Autor: Alina Branescu

In Occident, majoritatea persoanelor care fac plasamente la fondurile mutuale au in vedere asigurarea unor venituri suplimentare la pensie. Conso analizeaza in ce masura fondurile mutuale de la noi pot completa sau substitui o pensie facultativa.
 
Fenomenul pensiilor private a luat amploare odata cu obligativitatea aderarii persoanelor intre 18 si 35 de ani la un fond de pensii administrat privat. Cu acest prilej, administratorii de pensii facultative au primit un impuls pentru a-si promova mai intens produsele.
 
Oferta este insa restransa, in prezent, functionand doar 7 fonduri de pensii facultative. Pe de alta parte, fondurile mutuale sunt mult mai diverse, ceea ce inseamna ca o persoana are sanse mai mari sa gaseasca o oferta mai aproape de propriile asteptari. Pe piata exista in jur de 40 de fonduri, impartite in 4 grupe dupa riscul detinut: actiuni, diversificate, de obligatiuni si monetare.
 
Procedura de lucru
 
Fondurile de pensii private functioneaza pe principiul celor mutuale, in sensul ca sumele depuse sunt investite de un administrator cu scopul de a obtine randamente cat mai mari. Iar, fiecare contributie se transforma in unitati de fond la valoarea din ziua respectiva.
 
Si, in timp ce la fondurile mutuale nu exista o limita maxima pentru suma care poate fi investita, in cazul fondurilor de pensii administrate privat, contribuabilul poate aloca lunar cel mult 15% din salariul brut.

O alta diferenta apare la rascumpararea unitatilor. Daca la fondurile de pensii, persoana respectiva va incasa lunar o anumita suma de bani, la fondurile mutuale, banii sunt pusi integral la dispozitia investitorului. 

Fondurile mutuale ofera o gama completa de riscuri
 
Riscul la care sunt supuse fondurile este un alt aspect foarte important care trebuie luat in calcul inainte de a face o alegere. Acesta este o arma cu doua taisuri, in sensul ca riscurile mari pot duce la randamente ridicate, dar si la pierderi insemnate.
 
Fondurile mutuale acopera insa intreaga paleta de riscuri. Astfel, persoanele prudente se pot indrepta spre fondurile monetare si de obligatiuni, iar cei care doresc sa-si asume riscuri mai mari pot alege intre fondurile mixte si de actiuni.
 
Fondurile de actiuni sunt cele mai expuse la risc, unele avand libertatea sa investeasca pana la 100% in actiuni, cum este Omninvest. Altele, cum ar fi Intercapital poate investi maxim 95% in actiuni, iar BT Maxim - 90%.
 
Pe de alta parte, fondurile de pensii au o limita mult mai mica pentru plasamentele in actiuni. Allianz Tiriac poate sa investeasca pentru fondul AZT Vivace maxim 50% din active in actiuni, acesta fiind singurul fond facultativ cu grad ridicat de risc.
 
Din punct de vedere al sigurantei, fondurile de pensii sunt avantajate de legislatie, care stabileste ca acestea nu pot intra in faliment. In plus, adminstratorii urmeaza sa devina participanti la un fond de garantare.
 
Costuri si taxe
 
Fondurile de pensii sunt aparent avantajate de fiscalitate, deoarece participantii sunt scutiti de impozitare pana in momentul platii pensiilor. Lucrurile nu sunt atat de simple pentu ca nu se stie inca nimic despre impozitul care se va aplica la sumele primite. Acesta se va impune in functie de Codul Fiscal valabil la momentul respectiv, conform art. 88 din Legea 204/2006. Cert este ca acum se pot deduce 200 de euro din venitul salarial brut lunar pentru contributiile platite.
 
In schimb, la fondurile mutuale, daca rascumpararea se face dupa un an de zile, impozitul impus se reduce de la 16% la 1%, iar comisioanele de rascumparare sunt 0%. Trebuie avut in vedere si ca unele fonduri aplica comisioane de subscriere care nu depasesc 3% si pot varia in functie de modalitatea de plata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul