Bancile scad dobanda la depozite mai rapid decat la credite

Dupa ce la inceputul anului, bancile au crescut intr-o veselie dobanzile la depozite, in prezent, ele taie masiv din randamentele oferite. Mai discret sau mai la vedere, dobanzile au fost reduse cu pana la 4 puncte procentuale. Reducerea nu s-a transmis integral si la credite, unde unele banci chiar au majorat costurile.

In prezent, cele mai mari dobanzi oferite la depozitele in lei nu trec de 13% - 14%, in conditiile in care, la inceputul anului, in piata existau si dobanzi standard de 20%.

Cum foamea de bani s-a mai potolit iar presiunea pe scaderea dobanzilor la credite este din ce in ce mai mare, nici bancile nu mai pot tine sus randamentele oferite populatiei si firmelor la depozite.

 "Cum sa scadem costul la credite cand noi atragem bani din piata cu dobanzi uriase la depozite?" isi motivau la unison bancherii conditiile neavantajoase la imprumuturi.

La aceasta tendinta au contribuit si deciziile BNR. Reducerea dobanzii de politica monetara si eliberarea de lichiditati, ca urmare a scaderi rezervelor minime obligatorii, au lasat bancile mult mai putin interesate de atragerea de depozite.

Reduceri mici si dese

Daca unele banci au fost mai hotarate si au taiat dintr-odata cateva puncte procentuale din dobanzile la depozite, altele au preferat pasii mici.

Campioana la acest capitol este Banca Transilvania. Incepand din martie, banca a operat aproximativ 11 reduceri succesive de dobanda, cand la lei, cand la euro, fara insa ca vreuna sa duca la diminuari mai mari de 0,25 - 0,5 puncte procentuale.

Daca in februarie, randamentul oferit de banca ajungea la 13,75% la lei si 7,5% la euro, in cazul depozitelor clasice, acum rata dobanzii este de cel mult 11,5% la lei si 4,25% la euro. Aceeasi politica au adoptat-o si Alpha Bank, ING Bank, OTP Bank sau Banca Carpatica. Dobanzile au scazut, in urma reducerilor succesive, cu 3 - 4 puncte procentuale in medie, in functie de tipul depozitului, scadenta si valuta.

Banca Romaneasca, Piraeus Bank, UniCredit Tiriac Bank sau BCR au redus dobanzile cu cate 1,5 - 2 puncte procentuale deodata. Alte banci au fost mai drastice. Credit Europe Bank a taiat in urma cu cateva zile 3,5 puncte procentuale dintr-un foc.
 

 Scaderile la credite, mult mai timide

Chiar daca BNR a redus rezervele minime obligatorii, atat pentru lei cat si pentru euro, bancile nu au asimilat decat partial aceast beneficiu. Din datele disponibile pe Conso.ro, niciuna nu a scazut marjele aplicate peste indicatorii Euribor sau Robor, marje care, cel putin teoretic ar fi reflectat in trecut si acest cost inalt al rezervelor.

Reducerile de costuri, acolo unde au existat, au presupus fie actualizarea semestriala a indicatorilor, fie scaderea dobanzilor fixe, numai pentru o parte din oferta de credite.

BCR a decis la inceputul lunii scaderea dobanzilor la depozitele in lei si euro cu pana la 1,75 puncte procentuale, dupa ce, in urma cu numai doua saptamani mai taiase jumatate de procent. In ceea ce priveste creditele, banca a decis sa scada dobanzile numai pentru imprumuturile de nevoi personale fara garantii, si numai in cazul variantei in lei.

In aceeasi situatie se afla si UniCredit Tiriac Bank, care a redus dobanda doar pentru creditele de consum la lei. Pentru restul imprumuturilor, rata dobanzii a coborat ca urmare a actualizarii la noile valori ale Robor si Euribor.

Raiffeisen Bank a redus cu 1 punct procentual dobanda fixa in cazul creditelor de consum in lei. Acest lucru s-a produs insa in contextul actualizarii costurilor dupa indicii Robor sau Euribor, care impuneau o reducere mult mai mare a dobanzii. Banca a profitat de acest aspect si a mai marit marja de dobanda la creditele de consum cu pana la 1,5 puncte procentuale.

Banca Transilvania si-a ajustat dobanda de referinta, in lei si euro, cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta este utilizata pentru stabilirea costului la creditele de nevoi personale, auto si imobiliare.

 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus