In prezent, cele mai mari dobanzi oferite la depozitele in lei nu trec de 13% - 14%, in conditiile in care, la inceputul anului, in piata existau si dobanzi standard de 20%.
Cum foamea de bani s-a mai potolit iar presiunea pe scaderea dobanzilor la credite este din ce in ce mai mare, nici bancile nu mai pot tine sus randamentele oferite populatiei si firmelor la depozite.
"Cum sa scadem costul la credite cand noi atragem bani din piata cu dobanzi uriase la depozite?" isi motivau la unison bancherii conditiile neavantajoase la imprumuturi.
La aceasta tendinta au contribuit si deciziile BNR. Reducerea dobanzii de politica monetara si eliberarea de lichiditati, ca urmare a scaderi rezervelor minime obligatorii, au lasat bancile mult mai putin interesate de atragerea de depozite.
Daca unele banci au fost mai hotarate si au taiat dintr-odata cateva puncte procentuale din dobanzile la depozite, altele au preferat pasii mici.
Campioana la acest capitol este Banca Transilvania. Incepand din martie, banca a operat aproximativ 11 reduceri succesive de dobanda, cand la lei, cand la euro, fara insa ca vreuna sa duca la diminuari mai mari de 0,25 - 0,5 puncte procentuale.
Daca in februarie, randamentul oferit de banca ajungea la 13,75% la lei si 7,5% la euro, in cazul depozitelor clasice, acum rata dobanzii este de cel mult 11,5% la lei si 4,25% la euro. Aceeasi politica au adoptat-o si Alpha Bank, ING Bank, OTP Bank sau Banca Carpatica. Dobanzile au scazut, in urma reducerilor succesive, cu 3 - 4 puncte procentuale in medie, in functie de tipul depozitului, scadenta si valuta.
Chiar daca BNR a redus rezervele minime obligatorii, atat pentru lei cat si pentru euro, bancile nu au asimilat decat partial aceast beneficiu. Din datele disponibile pe Conso.ro, niciuna nu a scazut marjele aplicate peste indicatorii Euribor sau Robor, marje care, cel putin teoretic ar fi reflectat in trecut si acest cost inalt al rezervelor.
Reducerile de costuri, acolo unde au existat, au presupus fie actualizarea semestriala a indicatorilor, fie scaderea dobanzilor fixe, numai pentru o parte din oferta de credite.
In aceeasi situatie se afla si UniCredit Tiriac Bank, care a redus dobanda doar pentru creditele de consum la lei. Pentru restul imprumuturilor, rata dobanzii a coborat ca urmare a actualizarii la noile valori ale Robor si Euribor.
Banca Transilvania si-a ajustat dobanda de referinta, in lei si euro, cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta este utilizata pentru stabilirea costului la creditele de nevoi personale, auto si imobiliare.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.
27 Octombrie 2020 | Depozite
Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.
13 Iulie 2020 | Depozite
Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.
7 Iulie 2020 | Depozite
Unele banci incurajeaza constituirea depozitelor online cu un supliment de dobanda care poate fi, in unele situatii si in anumite conditii, semnificativ peste dobanda oferita uzual la ghiseu.
3 Iunie 2020 | Depozite
Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si
Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.