Bancile scad dobanda la depozite mai rapid decat la credite

Dupa ce la inceputul anului, bancile au crescut intr-o veselie dobanzile la depozite, in prezent, ele taie masiv din randamentele oferite. Mai discret sau mai la vedere, dobanzile au fost reduse cu pana la 4 puncte procentuale. Reducerea nu s-a transmis integral si la credite, unde unele banci chiar au majorat costurile.

In prezent, cele mai mari dobanzi oferite la depozitele in lei nu trec de 13% - 14%, in conditiile in care, la inceputul anului, in piata existau si dobanzi standard de 20%.

Cum foamea de bani s-a mai potolit iar presiunea pe scaderea dobanzilor la credite este din ce in ce mai mare, nici bancile nu mai pot tine sus randamentele oferite populatiei si firmelor la depozite.

 "Cum sa scadem costul la credite cand noi atragem bani din piata cu dobanzi uriase la depozite?" isi motivau la unison bancherii conditiile neavantajoase la imprumuturi.

La aceasta tendinta au contribuit si deciziile BNR. Reducerea dobanzii de politica monetara si eliberarea de lichiditati, ca urmare a scaderi rezervelor minime obligatorii, au lasat bancile mult mai putin interesate de atragerea de depozite.

Reduceri mici si dese

Daca unele banci au fost mai hotarate si au taiat dintr-odata cateva puncte procentuale din dobanzile la depozite, altele au preferat pasii mici.

Campioana la acest capitol este Banca Transilvania. Incepand din martie, banca a operat aproximativ 11 reduceri succesive de dobanda, cand la lei, cand la euro, fara insa ca vreuna sa duca la diminuari mai mari de 0,25 - 0,5 puncte procentuale.

Daca in februarie, randamentul oferit de banca ajungea la 13,75% la lei si 7,5% la euro, in cazul depozitelor clasice, acum rata dobanzii este de cel mult 11,5% la lei si 4,25% la euro. Aceeasi politica au adoptat-o si Alpha Bank, ING Bank, OTP Bank sau Banca Carpatica. Dobanzile au scazut, in urma reducerilor succesive, cu 3 - 4 puncte procentuale in medie, in functie de tipul depozitului, scadenta si valuta.

Banca Romaneasca, Piraeus Bank, UniCredit Tiriac Bank sau BCR au redus dobanzile cu cate 1,5 - 2 puncte procentuale deodata. Alte banci au fost mai drastice. Credit Europe Bank a taiat in urma cu cateva zile 3,5 puncte procentuale dintr-un foc.
 

 Scaderile la credite, mult mai timide

Chiar daca BNR a redus rezervele minime obligatorii, atat pentru lei cat si pentru euro, bancile nu au asimilat decat partial aceast beneficiu. Din datele disponibile pe Conso.ro, niciuna nu a scazut marjele aplicate peste indicatorii Euribor sau Robor, marje care, cel putin teoretic ar fi reflectat in trecut si acest cost inalt al rezervelor.

Reducerile de costuri, acolo unde au existat, au presupus fie actualizarea semestriala a indicatorilor, fie scaderea dobanzilor fixe, numai pentru o parte din oferta de credite.

BCR a decis la inceputul lunii scaderea dobanzilor la depozitele in lei si euro cu pana la 1,75 puncte procentuale, dupa ce, in urma cu numai doua saptamani mai taiase jumatate de procent. In ceea ce priveste creditele, banca a decis sa scada dobanzile numai pentru imprumuturile de nevoi personale fara garantii, si numai in cazul variantei in lei.

In aceeasi situatie se afla si UniCredit Tiriac Bank, care a redus dobanda doar pentru creditele de consum la lei. Pentru restul imprumuturilor, rata dobanzii a coborat ca urmare a actualizarii la noile valori ale Robor si Euribor.

Raiffeisen Bank a redus cu 1 punct procentual dobanda fixa in cazul creditelor de consum in lei. Acest lucru s-a produs insa in contextul actualizarii costurilor dupa indicii Robor sau Euribor, care impuneau o reducere mult mai mare a dobanzii. Banca a profitat de acest aspect si a mai marit marja de dobanda la creditele de consum cu pana la 1,5 puncte procentuale.

Banca Transilvania si-a ajustat dobanda de referinta, in lei si euro, cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta este utilizata pentru stabilirea costului la creditele de nevoi personale, auto si imobiliare.

 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus