top banner

10 ponturi despre credite

30 Aprilie 2007 | Autor: Marius Serban

Creditele fac lucrurile scumpe sa devina mai accesibile. De cele mai multe ori clientul este mai interesat de bunul pe care urmeaza sa-l achizitioneze in rate decat de finantare, mai ales in cazul in care comerciantul ofera solutii de finantare in magazin. Daca nu este atent, creditul ar putea insa sa-l coste mai mult decat bunul.
 
Pentru a putea imprumuta bani in mod sanatos este bine ca orice client sa tina cont de urmatoarele sfaturi:
 
1.                  Iti poti permite creditul? Inainte de a semna contractul, evalueaza-ti corect propriile posibilitati financiare si vezi daca poti suporta ratele aferente. Nu te lasa convins sa imprumuti mai mult decat iti poti permite.
 
2.                  Cauta cea mai buna oferta. Prima banca in care ai intrat s-ar putea sa nu-ti ofere cele mai bune conditii de finantare. Bancile vand foarte multe tipuri de credite, fiecare cu propriile dobanzi. Cele mai scumpe sunt cardurile de credit, iar cele mai ieftine cele cu garantie ipotecara. Acestea din urma au dobanzi mai mici, insa au costuri mai mari cu inregistrarea ipotecii, astfel ca sunt recomandate doar pentru sume mai mari. In functie de achizitia ce urmeaza a fi efectuata, trebuia ales tipul de credit potrivit, astfel incat sa nu platesti prea mult.
 
3.                  Citeste contractul inainte sa semnezi. Daca nu intelegi anumiti termeni ai contractului, solicita explicatii din partea bancii. Odata ce ai semnat nu te mai poti razgandi. Acest lucru este valabil doar pentru creditele acordate in afara unitatii bancii, cum ar fi la locul de munca sau la domiciliu. In acest caz, legea prevede ca in termen de 14 zile lucratoare, clientul poate returna banii inapoi fara sa suporte nici un cost.
 
4.                  Cat de mult vei plati? Verifica exact care sunt costurile aferente, inclusiv comisioanele.
 
5.                  Compara DAE (dobanda anuala efectiva). Aceasta este cea mai simpla metoda de a compara credite similare. Conso calculeaza DAE la toate tipurile de credite, pentru suma si perioada de creditare alese de utilizatori. Pentru a cauta cel mai ieftin credit, trebuie selectate produsele cu DAE cel mai scazut. Insa daca intentionezi sa rambursezi in avans creditul pe viitor, verifica si comisioanele de rambursare anticipata, care nu sunt incluse in DAE.
 
6.                  Fii atent la celelalte taxe, cum ar fi cele percepute de unii brokeri de credite.
 
7.                  Verifica si perioada de creditare, nu numai rata lunara. Cu cat perioada este mai mare, cu atat clientul plateste mai multa dobanda.
 
8.                  Tine cont de asigurari. Unele banci includ asigurarea in costul creditului, in timp ce altele impun plata separata a acesteia de catre client.
 
9.                  Daca iti pui casa garantie pentru a primi credit, in cazul in care nu iti platesti ratele la timp poti pierde propria locuinta.
 
10.              Daca vrei sa girezi o persoana, in cazul in care aceasta nu isi poate plati ratele, vei fi obligat sa le achiti in locul ei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul