top banner

Protectia Consumatorului a inchis 56 de agentii imobiliare

05 Iunie 2007 | Autor: Marius Serban

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a efectuat un control in luna mai la agentiile imobiliare, care s-a soldat cu oprirea temporara a 56 de operatori economici. Clauzele abuzive si informarea incorecta a consumatorilor au reprezentat abaterile cele mai des intalnite.
 
In total, au fost controlati 315 operatori la nivelul intregii tari, iar amenzile totale acordate s-au ridicat peste 250.000 lei. In Bucuresti, au fost verificate 16 agentii imobiliare, din care 9 au fost sanctionate.
 
In urma actiunilor, s-a constatat ca multe agentii imobiliare impun clientilor obligatii exagerate. La o agentie din judetul Galati, contractul prevedea ca « in cazul in care revine asupra deciziei de vanzare, agentia are dreptul sa retina actul de proprietate al imobilului tranzactionat si sa instituie interdictie de vanzare la Biroul de Carte Funciara, pana la achitarea taxei de intermediere, plus plata pentru daune interese ».
 
In judetul Neamt, controalele au aratat ca in caz de nerespectare a contractului, clauzele sunt inechitabile. O agentie impunea cumparatorului daune interese de 2.000 euro daca se razgandeste, in timp ce vanzatorul era obligat sa plateasca 2.000 euro, plus dublul avansului incasat. Iar in alt caz, cumparatorul trebuia sa achite 2.000 euro, “fara nici un drept de discutii si fara notificare prealabila”, iar « neplata comisionului pana la data stabilita atrage dupa sine penalitati de 5% pe zi din suma datorata ».
 
O alta agentie era extrem de motivata sa nu ramana cu nici un pret fara comision, daca un client i-a trecut pragul, motiv pentru care a inclus in contract clauze foarte dure, cum ar fi : « orice intelegere separata cu cumparatorii il obliga pe proprietar la plata comisionului catre agentie, plus o despagubire de 100% din valoarea comisionului » sau « in cazul in care cumparatorul nu plateste comisionul agentiei, aceasta isi rezerva dreptul de a inainta in judecata pe cei responsabili si va cere despagubiri de 5% din valoarea imobilului ».
 
In schimb, daca agentia nu-si respecta propriile obligatii contractuale, contractul nu facea de multe ori nici o referire la acest lucru, iar uneori nu se preciza perioada pe care acesta era valabil.
 
ANPC recomanda consumatorilor sa solicite, inainte de efectuarea tranzactiei, informatii complete despre imobilele ce urmeaza sa fie achizitionate sau inchiriate. Aceste informatii este obligatoriu sa fie mentionate si in contracte si trebuie sa cuprinda situatia juridica a imobilului si daca aceasta permite tranzactionarea, informatii despre provenienta (proprietarul) imobilului, actele necesare pentru efectuarea tranzactiei (cine are obligatia de a le obtine, costurile aferente, termenele in care ele trebuie obtinute), comisionul practicat de agentie sau suma perceputa in cazul in care consumatorul se razgandeste.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

E cazul să ne refinanțăm în lei creditele în euro?

E cazul să ne refinanțăm în lei creditele în euro?

După o lungă hibernare, cursul euro-leu dă semne că revine la viață, dar mare atenție și la dinamica dobânzilor interbancare în lei.

15 Mai 2025 | Credite imobiliare
De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul