BNR doreste ca dobanzile la depozitele in lei sa coboare sub 9%

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu este nemultumit de faptul ca bancile continua sa plateasca dobanzi la depozitele in lei de 11-13%. El considera ca situatia nu este normala, iar randamentele produselor de economisire nu ar trebui sa depaseasca dobanda de politica monetara, situata acum la 9%.
 
In ultimele luni, bancile anunta tot mai des ca reduc dobanzile la depozite, atat la lei cat si la euro. Daca unele institutii au adoptat o strategie graduala, operand in mod repetat ajustari minore, altele au avut o abordare mult mai agresiva si au aplicat reduceri substantiale printr-o singura decizie.
 
In prezent, media dobanzilor la depozitele in lei se situeaza intre 10-11%, in functie de scadenta, potrivit statisticilor Conso.ro. Cele mai bune dobanzi din piata ajung insa chiar si la 13-14%.
 

Depozite de lux

 
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu s-a aratat nemultumit de acesta situatie si considera exagerate aceste dobanzi. „Este un lux si nu-mi dau seama cum de si-l permit”, afirma Isarescu, aratand ca bancile nu fac altceva decat sa-si fure una alteia clientii prin acest comportament, in cadrul seminarul Mugur Isarescu si invitatii sai, organizat de Finmedia.
 
El a spus ca in mod normal, dobanzile la depozitele in lei ar trebui sa se situeze sub dobanda de politica monetara, care a coborat recent la 9%. Aceasta este dobanda la care bancile isi pot procura resurse de la BNR si nu este normal sa plateasca mai mult la atragerea de depozite de la clienti.
 

Dobanzile sunt de 2 ori mai mari decat inflatia

 
Un alt motiv pentru care dobanzile sunt considerate exagerate, este ca ele depasesc cu mult rata inflatiei.
 
Atractivitatea unui depozit nu se masoara neaparat doar prin nivelul ratei dobanzii. De exemplu, daca dobanda este 15%, iar inflatia este de 20%, atunci un astfel de depozit nu este deloc eficient, deoarece nu mentine nici macar puterea de cumparare a banilor depusi.
 
In prezent, inflatia anuala a scazut sub 6%. Prognozele BNR indica o stabilizare a preturilor, rata inflatiei fiind prognozata a se situa la 4,4% la sfarsitul lui 2009, conform ultimului raport asupra inflatiei. Mai mult, in 2010, preturile se estimeaza ca vor creste cu numai 2,8%.
 
Prin urmare, depozitele bancare actuale au dobanzi de 2 ori mai mari decat rata inflatiei, ceea ce inseamna ca genereaza castiguri in termeni reali (ajustate cu inflatia) de peste 6%.
 
La nivel macroeconomic, acest lucru are efecte negative, spune Isarescu, deoarece descurajeaza investitiile. „Nimeni nu si-ar lua banii dintr-un astfel de depozit pentru a porni o afacere intr-un mediu economic incert”, sustine guvernatorul BNR.
 

Economiile pe termen lung devin mai avantajoase

 
Prin urmare, ne putem astepta ca in timp dobanzile la depozite sa se reduca mai departe. Cea mai mare banca, BCR a operat deja astazi noi scaderi semnificative la nivelul dobanzilor in lei la depozite, care se situeaza acum intre 9,5-10,5%.
 
La nivelul pietei, aceasta tendinta ar putea continua pe tot parcursul anului, mai ales daca avem in vedere ca banca centrala ar putea recurge la noi reduceri ale dobanzii de politica monetara. Deciziile ar putea fi motivate atat de continuarea dezinflatiei, cat si de dorinta de a incuraja activitatea economica.
 
Din aceasta perspectiva, depozitele cu dobanzi fixe sunt recomandate in aceasta perioada. Alegerea unui termen mai lung permite conservarea dobanzilor ridicate din prezent.
 
Din cauza tendintei de scadere a dobanzilor, depozitele pe termene de 1-3 luni vor suferi ajustari la momentul reinnoirii, astfel ca ele vor genera castiguri din ce in ce mai mici.
 
In schimb, un depozit cu dobanda fixa pe 1 an va plati tot o dobanda de 14% si in 2010, cand inflatia ar putea scadea sub 3%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat
Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

7 Iulie 2020 | Depozite

Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online
Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online

Unele banci incurajeaza constituirea depozitelor online cu un supliment de dobanda care poate fi, in unele situatii si in anumite conditii, semnificativ peste dobanda oferita uzual la ghiseu.

3 Iunie 2020 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus