Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

BNR doreste ca dobanzile la depozitele in lei sa coboare sub 9%

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Depozite

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu este nemultumit de faptul ca bancile continua sa plateasca dobanzi la depozitele in lei de 11-13%. El considera ca situatia nu este normala, iar randamentele produselor de economisire nu ar trebui sa depaseasca dobanda de politica monetara, situata acum la 9%.
 
In ultimele luni, bancile anunta tot mai des ca reduc dobanzile la depozite, atat la lei cat si la euro. Daca unele institutii au adoptat o strategie graduala, operand in mod repetat ajustari minore, altele au avut o abordare mult mai agresiva si au aplicat reduceri substantiale printr-o singura decizie.
 
In prezent, media dobanzilor la depozitele in lei se situeaza intre 10-11%, in functie de scadenta, potrivit statisticilor Conso.ro. Cele mai bune dobanzi din piata ajung insa chiar si la 13-14%.
 

Depozite de lux

 
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu s-a aratat nemultumit de acesta situatie si considera exagerate aceste dobanzi. „Este un lux si nu-mi dau seama cum de si-l permit”, afirma Isarescu, aratand ca bancile nu fac altceva decat sa-si fure una alteia clientii prin acest comportament, in cadrul seminarul Mugur Isarescu si invitatii sai, organizat de Finmedia.
 
El a spus ca in mod normal, dobanzile la depozitele in lei ar trebui sa se situeze sub dobanda de politica monetara, care a coborat recent la 9%. Aceasta este dobanda la care bancile isi pot procura resurse de la BNR si nu este normal sa plateasca mai mult la atragerea de depozite de la clienti.
 

Dobanzile sunt de 2 ori mai mari decat inflatia

 
Un alt motiv pentru care dobanzile sunt considerate exagerate, este ca ele depasesc cu mult rata inflatiei.
 
Atractivitatea unui depozit nu se masoara neaparat doar prin nivelul ratei dobanzii. De exemplu, daca dobanda este 15%, iar inflatia este de 20%, atunci un astfel de depozit nu este deloc eficient, deoarece nu mentine nici macar puterea de cumparare a banilor depusi.
 
In prezent, inflatia anuala a scazut sub 6%. Prognozele BNR indica o stabilizare a preturilor, rata inflatiei fiind prognozata a se situa la 4,4% la sfarsitul lui 2009, conform ultimului raport asupra inflatiei. Mai mult, in 2010, preturile se estimeaza ca vor creste cu numai 2,8%.
 
Prin urmare, depozitele bancare actuale au dobanzi de 2 ori mai mari decat rata inflatiei, ceea ce inseamna ca genereaza castiguri in termeni reali (ajustate cu inflatia) de peste 6%.
 
La nivel macroeconomic, acest lucru are efecte negative, spune Isarescu, deoarece descurajeaza investitiile. „Nimeni nu si-ar lua banii dintr-un astfel de depozit pentru a porni o afacere intr-un mediu economic incert”, sustine guvernatorul BNR.
 

Economiile pe termen lung devin mai avantajoase

 
Prin urmare, ne putem astepta ca in timp dobanzile la depozite sa se reduca mai departe. Cea mai mare banca, BCR a operat deja astazi noi scaderi semnificative la nivelul dobanzilor in lei la depozite, care se situeaza acum intre 9,5-10,5%.
 
La nivelul pietei, aceasta tendinta ar putea continua pe tot parcursul anului, mai ales daca avem in vedere ca banca centrala ar putea recurge la noi reduceri ale dobanzii de politica monetara. Deciziile ar putea fi motivate atat de continuarea dezinflatiei, cat si de dorinta de a incuraja activitatea economica.
 
Din aceasta perspectiva, depozitele cu dobanzi fixe sunt recomandate in aceasta perioada. Alegerea unui termen mai lung permite conservarea dobanzilor ridicate din prezent.
 
Din cauza tendintei de scadere a dobanzilor, depozitele pe termene de 1-3 luni vor suferi ajustari la momentul reinnoirii, astfel ca ele vor genera castiguri din ce in ce mai mici.
 
In schimb, un depozit cu dobanda fixa pe 1 an va plati tot o dobanda de 14% si in 2010, cand inflatia ar putea scadea sub 3%.

Alte articole din Depozite

Depozite

Inflatia tot mai mare erodeaza dobanzile la depozite! Ce alternativa apare?

Inflatia continua sa creasca, in ton cu estimarile analistilor, si trage dupa ia si dobanzile la credite. In mai, a ajuns la 5,41%, de la 5,2% in aprilie si erodeaza tot mai mult veniturile romanilor si castigurile la depozitele din banci. Populatia va avea, insa, in curand o alternativa de plasament la dobanzi de peste 4,5%. In ce conditii? Citeste mai mult

Unde ne plasam economiile pentru a nu pierde din valoare?

In contextul discutiilor actuale cu privire la banii de care vom beneficia la pensie, necesitatea economisirii devine tot mai evidenta. Depozitele din banci doboara record dupa record, insa acestea nu mai ofera castiguri deponentilor, ci din contra. Care ar fi alternativele de plasare a economiilor care sa asigure, cel putin, conservarea valorii? Citeste mai mult

Opinii recente

de Adelina Macoviciuc

"Intre OTP si camatari nu e nicio diferenta, nici de atitudine, nici de transparenta, nici de dobanzi si incep sa cred ca nici ..."

Facebook