top banner

Relaxarea la credite incepe in cel mult o luna

19 Martie 2007 | Autor: Marius Serban

Noul regulament pentru creditele acordate persoanelor fizice a intrat in vigoare. In aproximativ o luna este de asteptat ca bancile sa-si recalibreze produsele de creditare. Plafonul de indatorare nu va mai fi acelasi pentru toti clientii, cei cu venituri mari urmand sa fie avantajati. In schimb, nivelul veniturilor luate in calcul se va diminua.
 
Regulamentul nr. 3 din 2007 emis de BNR a inlocuit vechile norme de creditare si a eliminat plafoanele maxime de indatorare stabilite de banca centrala. Acestea limitau ratele totale pe care un client le poate plati la 40% din venit, indiferent de cat de mult castiga o persoana. Astfel, un salariat cu un venit de peste 1.000 euro pe luna trebuia sa respecte aceeasi regula ca si unul care incasa salariul minim pe economie. Daca in primul caz, dupa achitarea ratelor, clientul respectiv mai avea la dispozitie 600 euro pentru a-si asigura existenta, in cel de-al doilea caz, persoana respectiva ramanea cu mai putin de 100 euro pentru a-si acoperi celelate cheltuieli. Astfel, in timp ce limitarile respective functionau pentru persoanele cu venituri scazute, evitand cazurile de supraindatorare, cei cu venituri peste medie erau penalizati fara nici un motiv.
 
Noul cadru legislativ elimina aceasta distorsiune, favorizand persoanele cu venituri ridicate sa obtina credite mai mari. Astfel, bancile vor putea stabili propriile conditii privind gradul de indatorare al clientilor. Iar, confrom declaratiile bancherilor, familiile cu venituri mari vor putea plati chiar si rate mai mari de 50% din venit. Acesti clienti mai au de asteptat intre cateva saptamani si o luna, pana cand bancile isi vor modifica normele interne de creditare, iar Directia de Supraveghere din BNR le va aproba. Pana atunci, raman aplicabile vechile norme care limiteaza rata lunara la 35% din venit la creditele imobiliare si ipotecare si la 30% - la cele de consum.
 
Schimbarile aduse nu vor avantaja insa pe toata lumea. Familiile cu venituri scazute ar putea beneficia de conditii mai restrictive la creditare. Regulamentul BNR prevede ca atunci cand evalueaza capacitatea de rambursarea a clientilor, bancile trebuie sa scada costul de subzistenta din veniturile eligibile. Bancherii afirma ca vor determina nivelul acestor cheltuieli pe baza statisticilor publicate de Institutul National de Statistica, estimand aceste costuri la aproximativ 300 lei pe luna. Astfel, pentru o persoana care castiga 1.000 lei pe luna, banca va lua in calcul doar 700 lei, iar rata lunara se va raporta la aceasta suma. In plus, suma dedusa se va majora cu numarul persoanelor aflate in intretinere, pentru fiecare membru al familiei deducandu-se alti 300 lei. Astfel, familiile cu venituri scazute isi vor vedea diminuata capacitatea de rambursare, iar daca venitul pe membru de familie nu va depasi cu mult pragul de 300 lei, s-ar putea chiar sa nu mai obtina imprumuturi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul