top banner

Pe cine avantajeaza noile conditii de creditare?

31 Mai 2007 | Autor: Alexandra Popa

Noile norme aduc vesti bune pentru cei cu venituri mari si foarte mari deoarece le da posibilitatea de a imprumuta sume apoape duble decat inainte, insa este in unanimitate acceptat faptul ca cei cu venituri mici sunt dezavantajati. In acest sens, Conso a calculat pragurile limita de la care solicitantii vor fi sau nu avantajati de noile prevederi.
 
Conditiile generale ale noilor norme nu sunt foarte diferite intre cele doua institutii de credit, care au primit pana acum avizul BNR. Avansul se va reduce in cazul imprumuturilor pentru investitii imobiliare. Atat Alpha Bank cat si BRD precizeaza ca se poate ajunge chiar si la avans zero in anumite conditii.
 
Rata lunara maxima la creditele pentru locuinte
Venit familial

BRD

Alpha Bank

Vechile norme

1.500 lei/2 persoane

707 lei

555,5 lei

525 lei

1.500 lei/4 persoane

364 lei

286 lei

525 lei

1.500 euro/2 persoane

946 euro

878 euro

525 euro

Alpha Bank accepta un grad maxim de indatorare de 65% din veniturile familiei minus cheltuieli de subzistenta pentru cei ce incaseaza sume lunare mai mari de 1.500 euro si 55% pentru cei cu venituri mai mici de 1.500 euro pe luna. BRD stabileste gradul maxim de indatoare la 70% indiferent de tipul creditului sau de veniturile familiei. La ambele banci, cheltuielile de subzistenta sunt evaluate la 245 lei pentru fiecare membru al familiei.
 
Astfel, cel mai important indicator in stabilirea creditului maxim accesibil devine venitul pe membru de familie si intrebarea principala care se pune este de la ce nivel al venitului pe membru noile norme aduc avantaje?
 
Pentru cei cu venituri mici problemele devin cu atat mai mari cat exista mai multe persoane in intretinere. Daca pentru un cuplu ce castiga 1.500 lei pe luna, noile norme permit accesul la un credit mai mare chiar decat in cazul vechilor reglementari, situatia se modifica atunci cand exista si doi copii in intretinere. In acest caz, valoarea creditului care se poate contracta se injumatateste in cazul Alpha Bank sau BRD, dar ramane neschimbata in cazul institutiilor ce aplica vechile norme de creditare.
 
In cazul creditelor pentru investitii imobiliare contractate la BRD, persoanele ce inregistreaza un venit pe membru de familie mai mare de 490 lei vor fi avantajate de noile norme adoptate de banca, in schimb cei cu venituri sub acest prag vor primi imprumuturi mai mici.
 
Pentru creditele de nevoi personale, doar familiile ce inregistreaza un venit pe membru mai mare de 429 lei vor obtine de la BRD un imprumut superior calculat pe baza noilor norme fata de cel obtinut in vechile conditii.
La Alpha Bank, pragul de venit de la care clientii pot beneficia de credite ipotecare si imobiliare mai mari decat in trecut este ceva mai ridicat, deoarece gradul maxim de indatorare acceptat este mai mic decat la BRD. Asadar, vor putea obtine credite mai mari toti cei care dovedesc ca dispun de un venit pe membru de familie mai mare de 674 lei. In cazul in care solicitantii doresc un imprumut pentru nevoi personale, ei vor primi sume mai mari daca au un venit pe membru de familie de peste 540 lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul