top banner

Marii deponenti au retras primii banii din banci pe timp de panica

29 Iunie 2009 | Autor: Marius Serban

In perioada scaderii increderii in sistemul bancar, principalele depozite retrase din banci au fost cele peste 100.000 euro, se arata intr-un raport BNR. Marile banci au fost cele mai afectate de panica aparuta in toamna lui 2008. In schimb, CEC a fost perceputa ca o banca mai sigura de catre micii deponenti.
 
In octombrie 2008, a aparut un sentiment de neincredere in randul deponentilor, se precizeaza in ultimul Raport asupra stabilitatii financiare publicat de BNR. Cauza a fost atat acutizarea crizei financiare, cat si aparitia unor zvonuri ca o banca importanta ar putea intampina probleme financiare.
 
„Retragerile de depozite au fost considerabile: 4,7 miliarde lei intr-o singura luna (octombrie 2008)”, subliniaza raportul BNR.
 

Bancile mari, cele mai afectate

 
Desi in caz de panica bancara, clientii cauta de regula sa depuna banii la institutiile financiare mari, care confera mai multa siguranta, la noi lucrurile au stat invers.
 
Din marile banci s-au inregistrat cele mai mari iesiri de depozite. Acestea au fost importante nu numai in sume absolute, ci si ca procent din portofoliul total. E bine de stiut ca nu numai persoanele fizice au fugit cu banii din marile banci, ci si companiile.
 
Forma de proprietate a contat destul de mult se pare, pentru ca o buna parte dintre retrageri s-a indreptat catre „banca statului roman”. Desi raportul BNR nu precizeaza numele bancii, se poate deduce ca aceasta este CEC Bank, deoarece este singura banca cu capital integral de stat ce poate atrage depozite de la populatie. Chiar si fara garantia expresa a statului, aceasta institutie a fost considerata mai sigura decat bancile private straine, in special, de catre micii deponenti.
 

De teama, clientii au tinut banii cash!

 
Persoanele cu depozite mai mari de 100.000 euro au avut cea mai agresiva reactie in aceasta perioada. Clientii si-au retras banii in principal pentru constituirea de depozite in strainatate, pentru a-i plasa in titluri de stat sau pentru a-i tine sub forma de numerar.
 
De multe ori, banii au ramas in seifuri, insa nu sub forma de depozite, ci in casetele de valori ale bancilor. Numarul acestor casete a crescut cu 7% in octombrie fata de septembrie 2008.
 
Din aceste motive, BNR considera ca o eventuala majorare a plafonului de garantare a depozitelor de la 50.000 la 100.000 euro s-ar putea sa aiba o eficienta redusa.
 
Lipsa de incredere a durat aproximativ 3 luni, iar volumul depozitelor a reusit abia in decembrie 2008 sa depaseasca nivelul anterior panicii. Cu toate acestea, o parte a populatiei a continuat sa plaseze banii in strainatate.
 
In medie, valoarea unui depozit constituit de persoanele fizice este de 4.700 lei. Fata de acum 2 ani, suma este insa cu 60% mai mare.
 
Populatia detinea la finele lui noiembrie 2008 un numar de 17 milioane de depozite, potrivit datelor BNR. Dintre acestea, 95% au o valoare mai mica de echivalentul a 5.000 euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii