top banner

Cum ne descurcam in ?jungla? imobiliara ?

17 Mai 2007 | Autor: Calin Clinciu

Piata imobiliara este mai incinsa ca oricand. Fonduri de investitii, dezvoltatori, oameni de afaceri romani si straini convertiti peste noapte in specialisti imobiliari lanseaza proiecte peste proiecte, unele mai atragatoare decat altele, mai scumpe sau mai ieftine, mai mari sau mai mici, mai de lux sau pentru buzunare mai normale, mai vandabile sau mai nevandabile.
 
In toata aceasta “jungla” de proiecte imobiliare, cumparatorul de casa sau apartament se simte cel putin dezorientat si neajutorat. Cum se poate ghida astfel incat sa aleaga cea mai buna si sigura oferta? Cand e mai bine sa cumpere: la lansarea unui proiect sau atunci cand imobilul capata contur? In ce zona ar fi mai bine sa cumpere? La aceste intrebari vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza.
 
In primul rand, cumparatorul trebuie sa se intereseze de experienta dezvoltatorului si constructorului. Daca si unul si celalalt sunt la primul proiect, va trebui sa ne punem un semn de intrebare macar asupra capacitatii lor de a termina la data stabilita.
 
In al doilea rand, cumparatorul trebuie sa vada copie dupa actul de proprietate al terenului pe care urmeaza sa se ridice respectiva constructie si dupa autorizatiile de constructie. De asemenea, este foarte important ca dezvoltatorul sa poata prezenta o scrisoare de garantie bancara, prin care o banca se angajeaza sa finanteze terminarea constructiei.
 
In al treilea rand, ante-contractul si contractul de vanzare-cumparare trebuie citite cu atentie, iar daca sunt dubii trebuie consultat un avocat. Punctele cu care nu sunteti de acord vor fi discutate cu reprezentantii dezvoltatorului pentru solutionare. Foarte important de urmarit sunt termenele de predare-primire, calitatea materialelor si constructiei si pretul care trebuie sa ramana neschimbat dupa semnare.  
 
In al patrulea rand, cumparatorul trebuie sa fie atent la pret. Un pret prea mic nu inseamna o oferta extraordinara, la fel cum un pret mare nu inseamna finisaje de super-lux. Ideal ar fi ca viitorul cumparator sa fie informat asupra tuturor ofertelor pentru a lua decizia dupa o cunoastere cat mai completa a pietei.
 
Proiectele imobiliare rezidentiale sunt abia la inceput. Vor aparea din ce in ce mai multe, mai sofisticate, mai mari, in zone mai bune sau mai putin bune. Cumparatorul inteligent va lua decizia tinand cont de cele de mai sus pentru a efectua o tranzactie in cele mai sigure conditii si va apela la un broker imobiliar competent pentru a realiza cele mai bune investitii. 
 
Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul