top banner

Cum ne descurcam in ?jungla? imobiliara ?

17 Mai 2007 | Autor: Calin Clinciu

Piata imobiliara este mai incinsa ca oricand. Fonduri de investitii, dezvoltatori, oameni de afaceri romani si straini convertiti peste noapte in specialisti imobiliari lanseaza proiecte peste proiecte, unele mai atragatoare decat altele, mai scumpe sau mai ieftine, mai mari sau mai mici, mai de lux sau pentru buzunare mai normale, mai vandabile sau mai nevandabile.
 
In toata aceasta “jungla” de proiecte imobiliare, cumparatorul de casa sau apartament se simte cel putin dezorientat si neajutorat. Cum se poate ghida astfel incat sa aleaga cea mai buna si sigura oferta? Cand e mai bine sa cumpere: la lansarea unui proiect sau atunci cand imobilul capata contur? In ce zona ar fi mai bine sa cumpere? La aceste intrebari vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza.
 
In primul rand, cumparatorul trebuie sa se intereseze de experienta dezvoltatorului si constructorului. Daca si unul si celalalt sunt la primul proiect, va trebui sa ne punem un semn de intrebare macar asupra capacitatii lor de a termina la data stabilita.
 
In al doilea rand, cumparatorul trebuie sa vada copie dupa actul de proprietate al terenului pe care urmeaza sa se ridice respectiva constructie si dupa autorizatiile de constructie. De asemenea, este foarte important ca dezvoltatorul sa poata prezenta o scrisoare de garantie bancara, prin care o banca se angajeaza sa finanteze terminarea constructiei.
 
In al treilea rand, ante-contractul si contractul de vanzare-cumparare trebuie citite cu atentie, iar daca sunt dubii trebuie consultat un avocat. Punctele cu care nu sunteti de acord vor fi discutate cu reprezentantii dezvoltatorului pentru solutionare. Foarte important de urmarit sunt termenele de predare-primire, calitatea materialelor si constructiei si pretul care trebuie sa ramana neschimbat dupa semnare.  
 
In al patrulea rand, cumparatorul trebuie sa fie atent la pret. Un pret prea mic nu inseamna o oferta extraordinara, la fel cum un pret mare nu inseamna finisaje de super-lux. Ideal ar fi ca viitorul cumparator sa fie informat asupra tuturor ofertelor pentru a lua decizia dupa o cunoastere cat mai completa a pietei.
 
Proiectele imobiliare rezidentiale sunt abia la inceput. Vor aparea din ce in ce mai multe, mai sofisticate, mai mari, in zone mai bune sau mai putin bune. Cumparatorul inteligent va lua decizia tinand cont de cele de mai sus pentru a efectua o tranzactie in cele mai sigure conditii si va apela la un broker imobiliar competent pentru a realiza cele mai bune investitii. 
 
Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul