top banner

BNR vrea dobanzi mai mici de 9,5% la depozitele in lei

24 Iunie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Chiar daca dobanzile oferite la depozite au inregistrat o tendinta de scadere, nivelurile practicate sunt in continuate considerate prea mari de catre oficialii BNR. Acestia vad o normalizare a situatiei abia in momentul in care bancile vor oferi pentru economiile in lei o dobanda mai mica decat cea de politica monetara, in prezent de 9,5%.
 
"BNR nu poate sa nu observe si sa spuna ca nu este normal ca atunci cand dobanda de politica monetara este 9,5% dobanzile pasive sa fie peste acest nivel; de regula ar trebui sa fie sub", a precizat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, in cadrul conferintei Retail Banking, organizata de Finmedia.
 
In momentul de fata, pentru un depozit de 1.000 lei pe 6 luni, cele mai mari dobanzi le inregistreaza Libra Bank (14,15%), Millennium Bank (14%), Marfin Bank si MKB Romexterra Bank (13,75%).
 
Doar cateva banci ofera o remuneratie mai mica decat dobanda de politica monetara. UniCredit Tiriac Bank nu plateste decat 9,25% pentru depuneri de 1.000 lei pe 6 luni, in timp ce BRD ofera la depozitul clasic doar 6,75%.
 

Creditele se ieftinesc mai repede

 
Vasilescu a adus din nou in discutie si presiunea pe care dobanzile mari oferite de banci la depozite o pun pe cresterea costurilor la creditele oferite catre populatie si companii.
 
Conform statisticilor Conso.ro, dobanzile medii oferite de banci pentru economiile populatiei, depuse in lei, au coborat de la 12,3% la finalul lui martie la 11% in prezent.
 
In aceeasi perioada, insa, costul mediu al creditelor in lei a inregistrat o tendinta ceva mai pronuntata de scadere.
 
Costul mediu al unui credit ipotecar in lei a inregistrat o reducere de la 21,6% in martie la 19,7% in prezent. Creditele de consum fara garantii, acordate de banci in lei, s-au ieftinit cu 1,2 puncte procentuale, in aceeasi perioada, de la 29,6% la 28,4%.
 
Acest lucru demonstreaza ca dobanzile mari oferite la depozite au impiedicat bancherii sa faca mai accesibile produsele de creditare.
 

BNR nu crede in existenta unui cartel bancar

 
Consiliul Concurentei a precizat de curand ca a inceput o investigatie la nivelul sistemului bancar, cu privire la o posibila intelegere intre jucatorii din piata, in vederea stabilirii de niveluri ridicate pentru dobanzile oferite la depozite.
 
"Eu nu stiu daca bancile au facut sau nu un cartel, dar Consiliul Concurentei se insala !", a precizat Adrian Vasilescu, referitor la controlul demarat.
 
Argumentatia oferita de consilierul BNR se bazeaza pe conceptul de simpatie a preturilor. "Daca o banca urca dobanda pasiva, normal ca acea dobanda va deveni simpatica si celelalte banci vor face la fel, nu prin intelegere, ci prin mecanisme de piata", a explicat acesta.
 
In urma cu jumatate de an insa, guvernatorul Mugur Isarescu acuza bancile de atac asupra leului si de o intelegere la nivel de sistem cu privire la mentinerea dobanzilor interbancare la un nivel inalt.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii