Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

Cum sa ne ferim de capcane cand economisim?

Autor: Alexandra Popa |

Publicat in: Depozite

 

Intr-o perioada in care bancile se intrec in promotii din ce in ce mai atractive pe partea de economisire, clientii trebuie sa se gandeasca bine inainte de a-si plasa banii intr-un anumit produs. Conso.ro, alaturi de specialistii Piraeus Bank, ofera cateva sfaturi necesare pentru a obtine cel mai bun randament in deplina siguranta.
 
Primul lucru la care clientii trebuie sa se uite nu este neaparat nivelul dobanzii acordate, ci tipul acesteia: fixa sau variabila. Astfel, chiar daca o dobanda pare foarte atractiva la prima vedere, dupa scurt timp ea poate sa scada in conditiile in care este variabila.
 
In conditiile actuale ale pietei, in care tendinta este de scadere a dobanzilor, e preferabil pentru clienti sa aleaga dobanda fixa, care ofera singuranta unui castig cert
 

Nu depuneti toti banii intr-un singur produs!

 
Un alt sfat este ca banii pe care un client doreste sa ii economiseasca sa nu fie depusi intr-un singur tip de depozit. Pentru a obtine un echilibru optim intre randamente ridicate si acces la lichiditati in situatii neprevazute, clientii ar trebui sa aleaga mai multe produse.
 
O parte din bani poate fi depusa intr-un depozit la termen cu o dobanda ridicata, pastrand insa o suma si in contul de economii, in eventualitatea unei necesitati de lichiditate. Daca toata suma este depusa intr-un depozit la termen, orice retragere inainte de termen duce la pierderea intregii dobanzi acumulate.
 
Mix-ul dintre un cont de economii si un depozit pe 3 luni aduce un randament mai bun decat depunerea banilor intr-un depozit pe o luna, prelungit automat.
 

Plimbatul banilor dupa promotii nu e rentabil

 
Daca ati facut o alegere, incercati sa o mentineti si nu alergati tot timpul dupa dobanda cea mai mare. Asta deoarece, la fiecare spargere a unui depozit deja constituit si tranfer a banilor in alta banca, suportati costuri care pot depasi plusul de randament oferit.
 
De exemplu, daca plecati de la o dobanda de 15% la 17% la alta banca, pentru un depozit pe 3 luni de 3.000 lei, dobanda pe care o obtineti in plus este de 15 lei. Retragerea de numerar de la banca initiala va poate costa insa tot atat. Chiar si in cazul unui transfer interbancar, costurile pot ajunge pana la 10 lei, ceea ce diminueaza din start beneficiul unei dobanzii mai mari.
 
Alt cost care poate diminua beneficiul dobanzii este comisionul pe care bancile il percep pentru administrarea contului curent. Nivelul acestuia variaza destul de mult de la o banca la alta si poate ajunge sa depaseasca in unele cazuri 3 lei pe luna.
 
In plus, unele banci pot oferi programe de fidelizare pentru cei care raman fideli pentru un anumit interval de timp. Spre exemplu, in cazul in care clientul economiseste la o anumita banca o anumita perioada minima, poate beneficia de discounturi de dobanda la credite sau de documentatie redusa pentru accesarea unui alt produs.
 

Alegerea monedei tine de destinatia fondurilor

 
Decizia de a pastra economiile in lei sau valuta trebuie luata de fiecare deponent in parte in functie de situatia particulara. In cazul economiilor in lei, rata dobanzii este insa mai mare. Depunerile in valuta sunt mai riscante, deoarece randamentul final depinde de evolutia cursului de schimb.
 
In alegerea monedei, clientii trebuie sa se gandeasca atat la sursa veniturilor, dar mai ales la destinatia viitoare a sumelor. Daca economisim pentru zile negre sunt recomandate depozitele in lei. Daca economisesti pentru o casa sau o masina, ale caror preturi se exprima in euro, poate e mai bine sa alegi aceasta moneda.
 
In plus, destinatia poate influenta si scadenta, desi recomandabil este ca aceasta sa fie stabilita in functie de momentul estimat al utilizarii economiilor. Astfel, pentru economii in vederea unei investitii pentru casa sau masina, care presupun un orizont de timp mai indepartat, sunt de preferat scadentele lungi, care de cele mai multe ori ofera si un randament mai bun. In cazul in care economiile sunt facute pentru vacanta, este de preferat o scadenta mai scurta.

Alte articole din Depozite

Depozite

Inflatia tot mai mare erodeaza dobanzile la depozite! Ce alternativa apare?

Inflatia continua sa creasca, in ton cu estimarile analistilor, si trage dupa ia si dobanzile la credite. In mai, a ajuns la 5,41%, de la 5,2% in aprilie si erodeaza tot mai mult veniturile romanilor si castigurile la depozitele din banci. Populatia va avea, insa, in curand o alternativa de plasament la dobanzi de peste 4,5%. In ce conditii? Citeste mai mult

Unde ne plasam economiile pentru a nu pierde din valoare?

In contextul discutiilor actuale cu privire la banii de care vom beneficia la pensie, necesitatea economisirii devine tot mai evidenta. Depozitele din banci doboara record dupa record, insa acestea nu mai ofera castiguri deponentilor, ci din contra. Care ar fi alternativele de plasare a economiilor care sa asigure, cel putin, conservarea valorii? Citeste mai mult

Opinii recente

de Alina Gav

"Am facut imprudenta sa folosesc un card de credit de la aceasta "banca" deloc transparenta si cu costuri uriase, "banca" care nu trimite ..."

Facebook