Cum sa ne ferim de capcane cand economisim?

Intr-o perioada in care bancile se intrec in promotii din ce in ce mai atractive pe partea de economisire, clientii trebuie sa se gandeasca bine inainte de a-si plasa banii intr-un anumit produs. Conso.ro, alaturi de specialistii Piraeus Bank, ofera cateva sfaturi necesare pentru a obtine cel mai bun randament in deplina siguranta.
 
Primul lucru la care clientii trebuie sa se uite nu este neaparat nivelul dobanzii acordate, ci tipul acesteia: fixa sau variabila. Astfel, chiar daca o dobanda pare foarte atractiva la prima vedere, dupa scurt timp ea poate sa scada in conditiile in care este variabila.
 
In conditiile actuale ale pietei, in care tendinta este de scadere a dobanzilor, e preferabil pentru clienti sa aleaga dobanda fixa, care ofera singuranta unui castig cert
 

Nu depuneti toti banii intr-un singur produs!

 
Un alt sfat este ca banii pe care un client doreste sa ii economiseasca sa nu fie depusi intr-un singur tip de depozit. Pentru a obtine un echilibru optim intre randamente ridicate si acces la lichiditati in situatii neprevazute, clientii ar trebui sa aleaga mai multe produse.
 
O parte din bani poate fi depusa intr-un depozit la termen cu o dobanda ridicata, pastrand insa o suma si in contul de economii, in eventualitatea unei necesitati de lichiditate. Daca toata suma este depusa intr-un depozit la termen, orice retragere inainte de termen duce la pierderea intregii dobanzi acumulate.
 
Mix-ul dintre un cont de economii si un depozit pe 3 luni aduce un randament mai bun decat depunerea banilor intr-un depozit pe o luna, prelungit automat.
 

Plimbatul banilor dupa promotii nu e rentabil

 
Daca ati facut o alegere, incercati sa o mentineti si nu alergati tot timpul dupa dobanda cea mai mare. Asta deoarece, la fiecare spargere a unui depozit deja constituit si tranfer a banilor in alta banca, suportati costuri care pot depasi plusul de randament oferit.
 
De exemplu, daca plecati de la o dobanda de 15% la 17% la alta banca, pentru un depozit pe 3 luni de 3.000 lei, dobanda pe care o obtineti in plus este de 15 lei. Retragerea de numerar de la banca initiala va poate costa insa tot atat. Chiar si in cazul unui transfer interbancar, costurile pot ajunge pana la 10 lei, ceea ce diminueaza din start beneficiul unei dobanzii mai mari.
 
Alt cost care poate diminua beneficiul dobanzii este comisionul pe care bancile il percep pentru administrarea contului curent. Nivelul acestuia variaza destul de mult de la o banca la alta si poate ajunge sa depaseasca in unele cazuri 3 lei pe luna.
 
In plus, unele banci pot oferi programe de fidelizare pentru cei care raman fideli pentru un anumit interval de timp. Spre exemplu, in cazul in care clientul economiseste la o anumita banca o anumita perioada minima, poate beneficia de discounturi de dobanda la credite sau de documentatie redusa pentru accesarea unui alt produs.
 

Alegerea monedei tine de destinatia fondurilor

 
Decizia de a pastra economiile in lei sau valuta trebuie luata de fiecare deponent in parte in functie de situatia particulara. In cazul economiilor in lei, rata dobanzii este insa mai mare. Depunerile in valuta sunt mai riscante, deoarece randamentul final depinde de evolutia cursului de schimb.
 
In alegerea monedei, clientii trebuie sa se gandeasca atat la sursa veniturilor, dar mai ales la destinatia viitoare a sumelor. Daca economisim pentru zile negre sunt recomandate depozitele in lei. Daca economisesti pentru o casa sau o masina, ale caror preturi se exprima in euro, poate e mai bine sa alegi aceasta moneda.
 
In plus, destinatia poate influenta si scadenta, desi recomandabil este ca aceasta sa fie stabilita in functie de momentul estimat al utilizarii economiilor. Astfel, pentru economii in vederea unei investitii pentru casa sau masina, care presupun un orizont de timp mai indepartat, sunt de preferat scadentele lungi, care de cele mai multe ori ofera si un randament mai bun. In cazul in care economiile sunt facute pentru vacanta, este de preferat o scadenta mai scurta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus