top banner

Raportul Comisiei Europene zguduie bursa de la Bucuresti

21 Ianuarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

Odata cu vestile negative venite de la Comisia Europeana, investitorii ramasi in piata s-au alarmat si au inceput din nou sa vanda masiv. In sedinta de marti, bursa a suferit inca un soc. Toti indicii bursieri de la BVB au pierdut peste 5%, recuperand astfel diferentele fata de bursele externe.
 
Bursa de la Bucuresti s-a zguduit pentru a doua oara in acest an in sedinta de marti, toti indicii pierzand peste 5%. Cele mai lovite actiuni au fost SIF-urile care au inregistrat ieri o cadere de peste 8%.
 
“In ultimele doua saptamani, bursa de la Bucuresti a iesit din tendinta indicilor externi, iar acum odata cu raportul de la Bruxelles, care a venit pe nepregatite, a recuperat diferentele. Indicii de la BVB au avut zile neutre atunci cand cei externi inregistrau pierderi, insa acum diferentele trebuie recuperate”, spune Iulian Panait, presedintele KTD.
 
Indicii reprezentativi ai bursei, BET - masoara evolutia celor mai lichide 10 actiuni – si BET-XT – masoara evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, au inregistrat scaderi de 5,3% si respectiv 6,2%. In acelasi timp, indicele composit al bursei, BET-C a pierdut aproximativ 5%.
 

Stirile negative au impact rapid

 
Companiile energetice au avut si ele de suferit. Dupa ce saptamana trecuta, indicele BET-NG a crescut cu peste 4,3%, in primele doua zile din aceasta saptamana acesta a scazut cu aproximativ 6%.
 
Principalul motor pentru cresterile companiilor energetice a fost Rompetrol Rafinare (RRC) a carui actiuni s-au apreciat saptamana trecuta cu mai mult de 33%. Insa, numai astazi RRC a pierdut mai mult de 8,3%.
 
“Investitorii trec destul de repede de la un sentiment la altul. Acestia au fost euforici la anuntul ca fondul de investitii american QVT a cerut CNVM sa oblige grupul Rompetrol sa deruleze o oferta publica de preluare a Rompetrol Rafinare, iar acum sufera din cauza raportului Comisiei Europene”, mai spune Panait.
 
Si sectorul bancar a fost profund afectat. Erste Bank a inregistrat o cadere de 15% in sedinta de marti ca urmare a pierderilor anuntate de Royal Bank of Scotland. In plus, investitorii se tem de un nou val de vesti proaste venite din mediul bancar si de aceea analistii considera ca vom mai vedea astfel de caderi.
 

BVB depinde de evolutia burselor internationale

 
Lichiditatea bursiera din sedinta de marti, s-a apropiat de 13 milioane de lei, depasind media ultimei perioade. Cele mai tranzactionate actiuni au fost Banca Transilvania (TLV), Erste Bank (EBS) si SIF-urile.
 
“Pentru a previziona evolutia bursei, trebuie sa ne uitam la ce se intampla in Europa. Probabil ca investitorii vor actiona maine in functie de cum vor inchide la noapte bursele americane”, completeaza Iulian Panait.
 
El mai spune ca nivelurile la care se situeaza piata la momentul de fata, cuprind si previziunile Comisiei Europene si ca o eventuala viitoare miscare importanta a pietei va fi cauzata de primele rezultate publicate de Banca Transilvania si BRD.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul