top banner

Fondurile de actiuni si mixte acumuleaza noi riscuri

12 Februarie 2008 | Autor: Alina Branescu

Pe fondul corectiilor inregistrate de bursa in ultimele luni, valoarea la risc a fondurilor de actiuni si mixte a urcat treptat, dar sigur, luna ianuarie culminand cu cea mai mare crestere pe care a avut-o aceasta inca de la publicarea ei de catre UNOPC.

Aversiunea sporita la risc a facut ca fondurile de actiuni si diversificate sa aiba de suferit in ultima perioada. Investitorii si-au indreptat atentia mai mult spre fondurile de obligatiuni, care prezinta un grad mai scazut de risc, pe fondul evenimentelor nefavorabile petrecute atat la nivel local, cat si international.

Avertizari oficiale

Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a inceput chiar sa previna investitorii de eventualele pierderi pe care le pot avea investind la ora actuala in aceste doua tipuri de fonduri.

Fondurile cu cele mai mari cresteri ale valorii la risc sunt cele de actiuni. In numai 7 luni de la publicare, Valoarea la Risc (VaR) – indicator care exprima pierderea maxima ca procent din valoarea investita - a marcat o evolutie ascendenta rapida, urmarind indeaproape cursul trasat de valorile unitare ale activului net inregistrate pentru perioadele respective.

Recorduri in materie de risc

Valoarea la riscLa fondurile de actiuni, nivelul VaR a depasit pragul de 40%, cele mai riscante fonduri dupa acest criteriu fiind Omninvest (cu VaR de 43.8%), Premio (42.6%), Napoca (41.6%) si Active Dinamic (40.9%).

In intervalul iulie 2007 - februarie 2008, indicele VaR a inregistrat cea mai mare crestere la Raiffeisen Prosper, cu peste 8 puncte procentuale. De asemenea, gradul de risc a avansat similar si la BCR Expert si Star Next.

In cazul fondurilor mixte, riscul este considerabil mai scazut, cel mai mare procent (26.8%) apartinand fondului FDI Transilvania. Imediat dupa el, se afla Integro cu o valoare la risc de 25.7% si Capital Plus cu 24.5%. 
La aceasta categorie, cele mai mari acumulari de riscuri s-au regasit la Transilvania, Raiffeisen Benefit si FCEx.

Tendinta de crestere a gradului de risc nu a cuprins in intregime fondurile, doua dintre ele inregistrand scaderi ale valorii la risc la sfarsitul primei luni a anului curent.

Oportunitati Nationale, fond de actiuni, a fost evaluat la o VaR cu 0.6% mai mica fata de sfarsitul anului 2007, aceasta ajungand la 24.2%. Pentru fondul diversificat Capital Plus, scaderea riscului a fost de trei ori mai mica, UNOPC publicand o VaR cu 0.2% mai mica pentru luna ianuarie, fondul fiind evaluat la un risc de 24.5%.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul