top banner

Fondurile de actiuni si mixte acumuleaza noi riscuri

12 Februarie 2008 | Autor: Alina Branescu

Pe fondul corectiilor inregistrate de bursa in ultimele luni, valoarea la risc a fondurilor de actiuni si mixte a urcat treptat, dar sigur, luna ianuarie culminand cu cea mai mare crestere pe care a avut-o aceasta inca de la publicarea ei de catre UNOPC.

Aversiunea sporita la risc a facut ca fondurile de actiuni si diversificate sa aiba de suferit in ultima perioada. Investitorii si-au indreptat atentia mai mult spre fondurile de obligatiuni, care prezinta un grad mai scazut de risc, pe fondul evenimentelor nefavorabile petrecute atat la nivel local, cat si international.

Avertizari oficiale

Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a inceput chiar sa previna investitorii de eventualele pierderi pe care le pot avea investind la ora actuala in aceste doua tipuri de fonduri.

Fondurile cu cele mai mari cresteri ale valorii la risc sunt cele de actiuni. In numai 7 luni de la publicare, Valoarea la Risc (VaR) – indicator care exprima pierderea maxima ca procent din valoarea investita - a marcat o evolutie ascendenta rapida, urmarind indeaproape cursul trasat de valorile unitare ale activului net inregistrate pentru perioadele respective.

Recorduri in materie de risc

Valoarea la riscLa fondurile de actiuni, nivelul VaR a depasit pragul de 40%, cele mai riscante fonduri dupa acest criteriu fiind Omninvest (cu VaR de 43.8%), Premio (42.6%), Napoca (41.6%) si Active Dinamic (40.9%).

In intervalul iulie 2007 - februarie 2008, indicele VaR a inregistrat cea mai mare crestere la Raiffeisen Prosper, cu peste 8 puncte procentuale. De asemenea, gradul de risc a avansat similar si la BCR Expert si Star Next.

In cazul fondurilor mixte, riscul este considerabil mai scazut, cel mai mare procent (26.8%) apartinand fondului FDI Transilvania. Imediat dupa el, se afla Integro cu o valoare la risc de 25.7% si Capital Plus cu 24.5%. 
La aceasta categorie, cele mai mari acumulari de riscuri s-au regasit la Transilvania, Raiffeisen Benefit si FCEx.

Tendinta de crestere a gradului de risc nu a cuprins in intregime fondurile, doua dintre ele inregistrand scaderi ale valorii la risc la sfarsitul primei luni a anului curent.

Oportunitati Nationale, fond de actiuni, a fost evaluat la o VaR cu 0.6% mai mica fata de sfarsitul anului 2007, aceasta ajungand la 24.2%. Pentru fondul diversificat Capital Plus, scaderea riscului a fost de trei ori mai mica, UNOPC publicand o VaR cu 0.2% mai mica pentru luna ianuarie, fondul fiind evaluat la un risc de 24.5%.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul