Clientii vechi, victimele promotiilor la depozite


Clientii care isi depun de mult timp banii la aceeasi banca pot constata cum economiiile lor nu sunt nici pe departe remunerate atat de bine ca in reclame. Desi ei vad cum banca anunta pompos ca dobanda la lei este chiar de 14-15%, in conturile lor, banii cresc mult mai lent. Cauza? Promotiile din ultima vreme se aplica doar pentru noile depuneri.

Cea mai mare banca din Romania – BCR – deruleaza in prezent trei promotii, care se aplica doar pentru depozitele noi constituite. Rata dobanzii la lei este de 13,75 la lei pentru scadenta de 2 luni, in timp ce in oferta standard figureaza un randament de 11%. Pentru cei care economisesc in euro, dobanda promotionala este de 6%, cu 2 puncte procentuale mai mare decat cea standard.  

Totusi, BCR isi trateaza clientii vechi decent, deoarece le asigura un randament apropiat de media pietei, care se situeaza acum in jurul pragului de 11% la lei si 5% la euro.

Depozitele vechi sunt tinute sub nivelul pietei

Altfel stau insa lucrurile la UniCredit Tiriac. Aici dobanda standard platita pentru un depozit pe 3 luni este de 8,25% (pentru sume mai mici de 10.000 lei). La depozitul promotional pe 2 luni, rata dobanzii incepe, insa, de la 13% - cu aproape 5 puncte procentuale mai mult. Si cei care economisesc in euro sunt dezavantajati. Dobanda standard este de 2,95% - sub media pietei - iar randamentul oferit la promotie este de 5%.

De asemenea, si Raiffeisen Bank tine dobanzile standard la depozite sub media pietei. Pentru depozitele pe 3 luni, dobanzile incep de la 8,75%, in timp ce produsul promotional Dobanzi de Top 3 aduce randamente de 11%. Aceasta dobanda este valabila doar pentru prima reinnoire a depozitelor.

Diferente foarte mari intre randamentul de la promotie si cel din oferta standard apar si la ING. Sumele noi depuse in contul curent – care functioneaza ca un cont de economii - sunt bonificate cu o dobanda de 14%, cu 5 puncte procentuale mai mult decat dobanda acordata la sumele existente in sold.

Bancile isi reduc costurile, deponentii castigurile!

Pentru banci, aceasta practica este deosebit de avantajoasa, deoarece le permite sa faca fata competitiei si sa-si tina costurile sub control. Cum majoritatea depozitelor au fost atrase in trecut, costul cu mentinerea lor este redus prin practicarea unor dobanzi mai mici in oferta standard. Bancile profita, in special, de clientii care isi fac depozite cu capitalizare automata si uita apoi de ele, cum ar fi pensionarii.

In februarie 2009, depozitele noi constituite de populatie aveau un randament mediu de 16,3%, potrivit datelor BNR. In schimb, depozitele aflate in sold erau remunerate la o dobanda mai mica cu aproape 3 puncte procentuale. E bine de stiut ca in urma cu un an, diferenta era nesemnificativa intre dobanda medie la depozitele noi si la cele in sold. Aceasta a crescut rapid incepand din octombrie 2008, cand s-a declansat criza de lichiditate pe piata locala si a inceput competitia pe atragerea de depozite.

Din acest motiv, clientii care sunt doar cu ochii pe promotii ar face bine sa se uite si la dobanda standard practicata de banca. Pentru ca odata expirata promotia, sumele lor vor fi bonificate la aceasta dobanda, care poate fi in anumite cazuri cu mult sub media pietei. Alternativa este sa schimbe banca dupa finalizarea promotiei, pentru a-si muta depozitul la o alta institutie de credit, care se arata extrem de generoasa cu noii veniti.

              


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?
Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

8 August 2019 | Depozite

Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite
Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

25 Aprilie 2019 | Depozite

(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului
(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului

Banca Romaneasca a primit, in cadrul evenimentului "Bank of the Year" organizat de catre MasterCard, premiul "Produsul de economisire al anului 2018".

18 Aprilie 2019 | Articol sponsorizat

Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?
Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?

Falimentele bancare din trecut mai au ecou si in zilele noastre. Multi romani inca isi tin banii acasa, de teama sa nu ii piarda. Acestia trebuie sa stie, insa, ca banii din banca, sub orice forma ar fi depusi, sunt garantati in limita a 100.000 de euro. Cum si in cat timp se recupereaza banii daca banca intra in faliment?

9 Octombrie 2018 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus