Clientii vechi, victimele promotiilor la depozite

Clientii care isi depun de mult timp banii la aceeasi banca pot constata cum economiiile lor nu sunt nici pe departe remunerate atat de bine ca in reclame. Desi ei vad cum banca anunta pompos ca dobanda la lei este chiar de 14-15%, in conturile lor, banii cresc mult mai lent. Cauza? Promotiile din ultima vreme se aplica doar pentru noile depuneri.

Cea mai mare banca din Romania – BCR – deruleaza in prezent trei promotii, care se aplica doar pentru depozitele noi constituite. Rata dobanzii la lei este de 13,75 la lei pentru scadenta de 2 luni, in timp ce in oferta standard figureaza un randament de 11%. Pentru cei care economisesc in euro, dobanda promotionala este de 6%, cu 2 puncte procentuale mai mare decat cea standard.  

Totusi, BCR isi trateaza clientii vechi decent, deoarece le asigura un randament apropiat de media pietei, care se situeaza acum in jurul pragului de 11% la lei si 5% la euro.

Depozitele vechi sunt tinute sub nivelul pietei

Altfel stau insa lucrurile la UniCredit Tiriac. Aici dobanda standard platita pentru un depozit pe 3 luni este de 8,25% (pentru sume mai mici de 10.000 lei). La depozitul promotional pe 2 luni, rata dobanzii incepe, insa, de la 13% - cu aproape 5 puncte procentuale mai mult. Si cei care economisesc in euro sunt dezavantajati. Dobanda standard este de 2,95% - sub media pietei - iar randamentul oferit la promotie este de 5%.

De asemenea, si Raiffeisen Bank tine dobanzile standard la depozite sub media pietei. Pentru depozitele pe 3 luni, dobanzile incep de la 8,75%, in timp ce produsul promotional Dobanzi de Top 3 aduce randamente de 11%. Aceasta dobanda este valabila doar pentru prima reinnoire a depozitelor.

Diferente foarte mari intre randamentul de la promotie si cel din oferta standard apar si la ING. Sumele noi depuse in contul curent – care functioneaza ca un cont de economii - sunt bonificate cu o dobanda de 14%, cu 5 puncte procentuale mai mult decat dobanda acordata la sumele existente in sold.

Bancile isi reduc costurile, deponentii castigurile!

Pentru banci, aceasta practica este deosebit de avantajoasa, deoarece le permite sa faca fata competitiei si sa-si tina costurile sub control. Cum majoritatea depozitelor au fost atrase in trecut, costul cu mentinerea lor este redus prin practicarea unor dobanzi mai mici in oferta standard. Bancile profita, in special, de clientii care isi fac depozite cu capitalizare automata si uita apoi de ele, cum ar fi pensionarii.

In februarie 2009, depozitele noi constituite de populatie aveau un randament mediu de 16,3%, potrivit datelor BNR. In schimb, depozitele aflate in sold erau remunerate la o dobanda mai mica cu aproape 3 puncte procentuale. E bine de stiut ca in urma cu un an, diferenta era nesemnificativa intre dobanda medie la depozitele noi si la cele in sold. Aceasta a crescut rapid incepand din octombrie 2008, cand s-a declansat criza de lichiditate pe piata locala si a inceput competitia pe atragerea de depozite.

Din acest motiv, clientii care sunt doar cu ochii pe promotii ar face bine sa se uite si la dobanda standard practicata de banca. Pentru ca odata expirata promotia, sumele lor vor fi bonificate la aceasta dobanda, care poate fi in anumite cazuri cu mult sub media pietei. Alternativa este sa schimbe banca dupa finalizarea promotiei, pentru a-si muta depozitul la o alta institutie de credit, care se arata extrem de generoasa cu noii veniti.

              


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus