top banner

Bani avem. Cumparam la preturi mari?

23 Martie 2007 | Autor: Calin Clinciu

Indiferent de cat de multi bani sunt pe o piata, aceasta nu poate “inghiti” aceleasi produse la preturi din ce in ce mai mari. Chiar daca in Romania este o cerere foarte mare de locuinte, pretul apartamentelor vechi a ajuns la un nivel la care orice om normal isi pune intrebarea: “Chiar daca am acesti bani, merita sa cumpar?”
 
 
Recent, Banca Nationala a modificat normele privitoare atat la avansul la creditele imobiliare, cat si la limita pana la care pot ajunge ratele din veniturile solicitantului. Mergand pe ideea ca riscul este diferentiat, Banca Centrala va lasa la latitudinea bancilor comerciale decizia privind marimea avansului si a ratei lunare.
 
Bancile, aflate de ceva vreme intr-o competitie stransa pentru clienti, se vor intrece, probabil, in oferte care de care mai atractive. Evident, prima consecinta va fi aparitia mai multor bani pe piata imobiliara. Avand experienta anilor trecuti, intrebarea este daca acest lucru va determina cresteri de preturi la proprietatile din Romania.
 
Preturile apartamentelor vechi au crescut enorm in ultima perioada (cu 15-20 %, de la inceputul anului!), atingand frecvent preturi de 1.500 euro/mp. Motivul acestei cresteri a fost iluzia banilor europeni ce vor veni in Romania dupa integrare. Desi banii nu au venit, iar tranzactiile sunt din ce in ce mai putine (vorbim practic de o piata total nelichida !) cotatiile raman in continuare ridicate, bazandu-se si pe lipsa ofertei reale de apartamente noi pentru clasa medie si peste-medie.
 
In aceste conditii, in mod normal, viitoarele credite acordate cu mai multa usurinta de banci nu ar trebui sa fie un factor de presiune pentru cresterea preturilor, acestea putand, cel mult, revigora volumul tranzactiilor. Cumparatorii ar trebui sa se gandeasca de zece ori inainte de a-si ipoteca viitorul pentru a plati un apartament a varui valoare se va injumatati (in cel mai fericit caz !) in urmatorii 10-20 ani.
 
In cazul apartamentelor noi, promovate inca din faza de proiect, aparitia unui potential numar mai mare de clienti va genera vanzari mai usoare, dar nu va afecta nivelul preturilor. Acestea vor creste cu 10-15 % in intervalul (1-2 ani) de la lansare pana la finalizarea proiectului. In viitorul apropiat vor avea succes dezvoltatorii care vor miza pe volume mari si mai putin pe adaosuri mari. Acestia vor trebui sa inteleaga capacitatea de absorbtie a pietei si faptul ca nu se pot baza la nesfarsit pe inexistenta ofertelor alternative si pe lipsa de cunostere a potentialilor clienti.
Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul