BNR pregateste un nou regulament privind creditele pentru populatie, care elimina necesitatea de a prezenta un avans minim de 25%. Restrictia era insa de mult depasita de banci, care identificasera solutii pentru a finanta integral achizitia de locuinte sau bunuri de consum. Adevaratele restrictii ? limitele pentru rata lunara ? raman pe pozitii.
Regula privind avansul minim a fost impusa de banca centrala la mijlocul anului 2005, in incercarea de a limita expansiunea creditelor pentru populatie.
In cazul creditelor de consum, normele BNR impun in prezent restrictii din acest punct de vedere, daca imprumuturile au ca destinatie achizitionarea de bunuri. Acordarea lor este conditionata de prezentarea unor garantii reale si personale sau de achitarea unui avans de minim 25% din valoarea respectivelor bunuri. Noul proiect de regulament elimina aceasta conditie.
Acest lucru nu va aduce insa mari beneficii consumatorilor deoarece bancile au gasit de mult timp o solutie pentru a finanta achizitia de electrocasnice in rate, fara avans si fara girant. Prin introducerea asigurarii de risc de neplata ca o componenta a creditului, bancile au ocolit restrictia impusa de BNR. Astfel, eliminarea avansului minim nu va schimba cu nimic actualele conditii de acordare a creditelor de consum in magazine.
O alta noutate adusa de proiect este abadonarea avansului de 25% impus la creditele imobiliare. Insa si aici, bancile identificasera de mai mult timp o solutie pentru a acorda credite pentru locuinta fara avans. Banca putea finanta pana la 75% din achizitionarea casei printr-un credit ipotecar sau imobiliar, in timp ce restul de 25% putea fi furnizat prin intermediul unui imprumut de nevoi personale cu garantii ipotecare. Dupa disparitia avansului minim, singurul beneficiu adus consumatorilor este ca ei nu vor mai fi nevoiti sa plateasca de doua ori comisioane de acordare, ci numai o singura data deoarece vor putea contracta un singur imprumut in loc de doua.
In concluzie, prin modificarile aduse reglementarilor in vigoare, banca centrala nu face altceva decat sa recunoasca realitatea pietei, regulile respective fiind de multa vreme lipsite de putere de constrangere. De altfel, masurile de acest fel au inceput sa devina o obisnuinta pentru BNR.
In noiembrie anul trecut, banca centrala a luat decizia de a elimina cu incepere de la 1 ianuarie 2007 limita impusa institutiilor de credit la acordarea de credite in valuta. Externalizarea portofoliilor de credite a permis bancilor sa acorde in continuare credite in valuta fara sa para a fi deranjate prea mult de acesata restrictie a bancii centrale. Iar debarasarea de aceasta norma la doar un an de la intrarea ei in vigoare a reprezentat de fapt o recunoastere a ineficientei sale.
Principala masura care restrictioneaza sever accesul populatiei la credite este plafonarea ratei lunare la un anumit ptocent din venit, in functie de tipul creditelor. Abandonarea acestei conditii va semnala cu adevarat o relaxare a conditiilor de creditare, in timp ce masurile anuntate acum de banca centrala nu vor aduce imbunatatiri prea mari pentru cei care doresc sa se imprumute.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News