top banner

Avansul minim dispare, adevaratele restrictii raman

03 Ianuarie 2007 | Autor: Marius Serban

BNR pregateste un nou regulament privind creditele pentru populatie, care elimina necesitatea de a prezenta un avans minim de 25%. Restrictia era insa de mult depasita de banci, care identificasera solutii pentru a finanta integral achizitia de locuinte sau bunuri de consum. Adevaratele restrictii ? limitele pentru rata lunara ? raman pe pozitii.
Regula privind avansul minim a fost impusa de banca centrala la mijlocul anului 2005, in incercarea de a limita expansiunea creditelor pentru populatie.
In cazul creditelor de consum, normele BNR impun in prezent restrictii din acest punct de vedere, daca imprumuturile au ca destinatie achizitionarea de bunuri. Acordarea lor este conditionata de prezentarea unor garantii reale si personale sau de achitarea unui avans de minim 25% din valoarea respectivelor bunuri. Noul proiect de regulament elimina aceasta conditie.
Acest lucru nu va aduce insa mari beneficii consumatorilor deoarece bancile au gasit de mult timp o solutie pentru a finanta achizitia de electrocasnice in rate, fara avans si fara girant. Prin introducerea asigurarii de risc de neplata ca o componenta a creditului, bancile au ocolit restrictia impusa de BNR. Astfel, eliminarea avansului minim nu va schimba cu nimic actualele conditii de acordare a creditelor de consum in magazine.
O alta noutate adusa de proiect este abadonarea avansului de 25% impus la creditele imobiliare. Insa si aici, bancile identificasera de mai mult timp o solutie pentru a acorda credite pentru locuinta fara avans. Banca putea finanta pana la 75% din achizitionarea casei printr-un credit ipotecar sau imobiliar, in timp ce restul de 25% putea fi furnizat prin intermediul unui imprumut de nevoi personale cu garantii ipotecare. Dupa disparitia avansului minim, singurul beneficiu adus consumatorilor este ca ei nu vor mai fi nevoiti sa plateasca de doua ori comisioane de acordare, ci numai o singura data deoarece vor putea contracta un singur imprumut in loc de doua.
In concluzie, prin modificarile aduse reglementarilor in vigoare, banca centrala nu face altceva decat sa recunoasca realitatea pietei, regulile respective fiind de multa vreme lipsite de putere de constrangere. De altfel, masurile de acest fel au inceput sa devina o obisnuinta pentru BNR.
In noiembrie anul trecut, banca centrala a luat decizia de a elimina cu incepere de la 1 ianuarie 2007 limita impusa institutiilor de credit la acordarea de credite in valuta. Externalizarea portofoliilor de credite a permis bancilor sa acorde in continuare credite in valuta fara sa para a fi deranjate prea mult de acesata restrictie a bancii centrale. Iar debarasarea de aceasta norma la doar un an de la intrarea ei in vigoare a reprezentat de fapt o recunoastere a ineficientei sale.
Principala masura care restrictioneaza sever accesul populatiei la credite este plafonarea ratei lunare la un anumit ptocent din venit, in functie de tipul creditelor. Abandonarea acestei conditii va semnala cu adevarat o relaxare a conditiilor de creditare, in timp ce masurile anuntate acum de banca centrala nu vor aduce imbunatatiri prea mari pentru cei care doresc sa se imprumute.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul