top banner

Dobanzile la depozite incep sa scada usor

11 Martie 2009 | Autor: Marius Serban

Banci importante incep sa taie in ultima vreme din dobanzile platite la depozite. Acest lucru reprezinta o corectie necesara, dupa cresterile exagerate ale dobanzilor produse in ultimele luni. Primele banci care au facut acest pas sunt BRD, Alpha Bank si Banca Transilvania.
 
Daca in trecut orice majorare era anuntata cu mare valva, acum scaderile se produc in tacere. Foamea de bani a impins institutiile financiare sa urce foarte sus dobanzile, atat la lei cat si la valuta, iar acum are loc o reasezare a pietei.
 

Reduceri cu pana la 0,5%

 
Jucatori importanti au redus in ultimele zile din dobanzi, umbland in special la produsele de economisire in euro.
 
Mai intai, Alpha Bank a diminuat dobanda de la conturile de economii cu 0,25% in lei si cu 0,5% la euro. Si Banca Transilvania ajustat in jos dobanzile de la conturile de economii. Reducerea a fost de 0,5% si s-a aplicat, atat la lei, cat si la euro.
 
In plus, BRD - a doua banca a tarii - a taiat cu 0,5% dobanzile in euro de la depozitele la termen.
 
In perioada urmatoare, ne putem astepta ca aceste masuri sa fie luate si de alte banci. Un alt efect ar putea fi reducerea numarului de promotii, deoarece multe banci au evitat sa creasca dobanzile la toate produsele, prin lansarea unei promotii speciale.
 

Randamentele au crescut exagerat

 
La o simpla comparare a depozitelor pe Conso.ro, se observa ca rata dobanzii la lei ajunge chiar la 15% pentru un clasic depozit pe 1 luna in valoare de 5.000 lei.
 
Aceasta este cu 1 punct procentual mai mare decat rata dobanzii lombard a BNR (costul la care bancile au acces oricand la lichiditati de la banca centrala).
 
Situatia nu este tocmai normala pentru ca atragerea de resurse prin depozite are costuri suplimentare pentru banca, in afara de dobanda platita clientului - costul cu personalul, intretinerea retelei, manipularea numerarului, pentru a enumera numai cateva dintre ele.
 
Prin urmare, rata dobanzii de la depozitul pe 1 luna ar trebui sa fie mai mica decat rata lombard, intr-un comportament rational.
 
O evolutie similara s-a produs si in cazul dobanzilor la euro. Acestea au avansat sustinut si au atins pragul de 6,5%, in conditiile in care pe pietele internationale, dobanzile la euro au scazut continuu.
 
Ajustarile intervenite la nivelul dobanzilor ar putea fi o veste buna pentru cei doresc sa obtina credite. Pe masura de randamentele depozitelor scad, devine posibil ca si imprumuturile sa se ieftineasca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Continua scaderea dobanzilor la titlurile Fidelis in lei

Continua scaderea dobanzilor la titlurile Fidelis in lei

O noua emisiune de titluri de stat listate la bursa, disponibila la subscriere intre 18 septembrie si 3 octombrie, vine cu dobanzi mai reduse la lei si cu cresteri de dobanda la euro la scadenta de un an.

18 Sep 2023 | Depozite
Care sunt implicatiile daca se vor impozita (si) titlurile de stat?

Care sunt implicatiile daca se vor impozita (si) titlurile de stat?

Ultima varianta a pachetului de ajustari fiscale pregatit de autoritati ajunsa in presa tinteste, printre altele, cresterea veniturilor bugetare prin impozitarea dobanzilor la titlurile de stat.

05 Sep 2023 | Depozite
Donatorii de sange isi tranzactioneaza titlurile de stat cu bonus de dobanda

Donatorii de sange isi tranzactioneaza titlurile de stat cu bonus de dobanda

Titlurile de stat pentru donatorii de sange se tranzactioneaza la bursa peste valoarea nominala si exista schimburi zilnice, in ciuda numarului relativ mic de investori in cele doua emisiuni.

24 Aug 2023 | Depozite
Creste nisa produselor bancare cu asigurari atasate

Creste nisa produselor bancare cu asigurari atasate

Daca pana de curand bancile ofereau stimulente pentru asigurarile de viata sau somaj atasate creditelor, iata ca apar si asigurari cuplate cu depozitele la termen.

16 Aug 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii