Banca Transilvania a lansat ?Creditul fara rate, 0% dobanda?, ale carui costuri sunt formate exclusiv din comisioane. Noul produs este un credit de nevoi personale care permite solicitantilor sa imprumute sume mai mari decat ar permite normele BNR. Pe masura ce o parte din credit se ramburseaza, sumele depuse se pot reutiliza.
La acordare, Creditul fara rate se comporta ca un imprumut obisnuit: suma este pusa integral la dispozitia clientului. Noutatea este ca timp de 3 ani, nu trebuie platita nici o rata. In aceasta perioada, singura obligatie a clientului este sa achite comisionul lunar. Aceste este in principiu de 2% din creditul aprobat, insa poate scadea la 1%, atunci cand clientul ramburseaza cel putin 7% din creditul aprobat.
Insa, pentru ca nivelul comisionului sa scada, suma trebuie rambursata in ultima zi lucratoare a lunii aferente, concomitent cu depunerea unei cereri de rambursare la banca. Daca aceste doua conditii nu se respecta, clientul datoreaza un comision de 2%.
In cazul in care clientul a rambursat o parte din credit, el are posibilitatea de a reutiliza acesti bani. Schema functioneaza timp de 3 ani, dupa care se trage linie, iar suma ramasa de rambursat se transforma intr-un credit de nevoi personale standard, rambursabil in maxim 10 ani. Acest tip de imprumut are in prezent o rata a dobanzii de 14-15%, iar la acordare se percepe un comison de 4%.
Creditul fara rate se acorda persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 70 ani (la scadenta creditului), cu un venit lunar de cel putin 700 lei pe luna. Finantarile sunt dipsonibile in lei, pentru sume cuprinse intre echivalentul a 1.000 euro si 10.000 euro.
Principalul avantaj al Creditului fara rate este ca permite clientilor sa obtina sume mai mari decat ar permite normele BNR. Practic, rata minima lunara este de numai 2% din creditul aprobat. In plus, imprumutul ofera clientilor o anumita flexibilitate in utilizarea banilor, prin faptul ca sumele rambursate pot fi reutilizate.
Flexibilitatea este insa mai limitata decat la o linie de credit traditionala, atat din punct de vedere al utilizarii banilor, cat si al costurilor.
O linie de credit standard ii ofera posesorului posibilitatea de a retrage si depune oricand banii. La Creditul fara rate, banii se pot retrage in orice moment, insa rambursarea lor este restrictionata la o singura zi.
Totodata, modul in care se calculeaza costul finantarii este mai avantajos la o linie de credit standard. In acest caz, pentru suma utilizata se percepe dobanda, care se determina in functie de durata de folosire a banilor. In schimb, comisionul platit la produsul Bancii Transilvania nu tine cont de acest aspect. Astfel, chiar daca o parte din bani sunt trasi dupa 2 saptamani de la inceputul lunii, clientul plateste acelasi cost ca si cum ar fi utilizat suma intreaga luna.
Costul creditului este format doar din comisioane, ceea ce face dificila compararea cu alte produse de finantare. In general, un comision lunar de 2% este insa echivalent cu o rata a dobanzii de 24%, iar un comision de 1%, cu o rata a dobanzii de 11%. Aceste reguli sunt valabile insa numai daca banii sunt utilizati din prima zi lucratoare a lunii. Pentru orice sume trase ulterior in cursul lunii, dobanzile echivalente se majoreaza.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News