top banner

Banca v-a blocat contul? Puteti merge in judecata cu sanse mari de castig!

01 Aprilie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Pe 31 martie este ultima zi in care bancile trebuiau sa actualizeze datele personale ale propriilor clienti. Cei care nu au fost la banca sau au refuzat sa furnizeze informatiile solicitate de banci si se trezesc cu conturile blocate pot merge in judecata, avand sanse mari de castig, conform juristilor contactati de Conso.
Regulamentul BNR nr 9/2008 privind cunoasterea clientelei in vederea prevenirii spalarii banilor si finantarii terorismului obliga bancile ca pana la 30 septembrie 2009 sa actualizeze datele personale ale propriilor clienti, respectiv sa obtina un set minim de informatii despre fiecare client in parte.
Termenul a fost ulterior prelungit cu 6 luni, pana la 31 martie 2010 pentru a pune la dispozitia bancilor mai mult timp pentru a se conforma prevederilor legii. Totusi, chiar cu cateva zile inainte de expirarea termenului limita, mai sunt clienti ce nu au trecut pe la banca pentru a oferi informatii actualizate

Blocarea contului este abuziva

“Contractul intre banca si client este unul comercial iar banca nu are voie sa dispuna abuziv de contul clientului si sa restrictioneze accesul la bani”, a precizat pentru Conso.ro, senatorul Iulian Urban.
Acesta considera ca cei care se trezesc cu banii blocati deoarece au refuzat sa ofere anumite informatii bancilor pot merge in judecata cu sanse de castig 100%.
“Nu stiu cat de mult le intereseaza pe banci lupta cu terorismul, ci sa aiba datele clientilor pentru a le folosi ulterior in scop de marketing”, a mentionat Urban.
Chiar daca este vorba de o reglementare unitara, aceeasi pentru toata lumea, diferentele de abordare intre banci sunt foarte mari.
Spre exemplu, la Volksbank nu s-a completat nici un formular ci doar s-a verificat de catre functionarii de la ghiseu ca datele din cartea de identitate sa corespunda cu datele din sistem.
Millennium Bank nu a mai chemat clientii pentru actualizare deoarece, inca  din 2007 de cand a intrat in Romania, a pus la punct o baza cu datele complete ale clientilor.
La alte banci insa, clientii au fost nevoiti sa completeze si sa semneze formulare prin  care au declarat inclusiv daca sunt sau nu persoane expuse politic sau daca sunt de acord ca datele sa le fie trimise catre banca-mama din strainatate.
Alte banci au simtit ca, ascunzandu-se in spatele unei reglementari, pot insera in formularele inmanate clientilor tot felul de clauze prin care acestia erau de acord cu modificari ale unor proceduri de notificare in cazul majorarilor de comisioane sau dobanzi. (vezi documentul atasat)

BNR recomanda bancilor sa nu blocheze conturile clientilor

Si Banca Nationala a Romaniei a trimis astazi o scrisoare oficiala catre Asociatia Romania a Bancilor solicitand respectarea normelor in vigoare tinand cont in primul rand de scopul final al acesteia.
“Noi am explicat ca actele normative trebuie privite in litera lor dar si in spiritul lor. Iar spiritul lor se refera la combatarea spalarii banilor si finantarii terorismului. Trebuie analizate de la caz la caz toate operatiunile bancare”, a precizat pentru Conso.ro, Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.
Acesta a dat ca exemplu cazul unui client care isi primeste salariul intr-un cont curent. Aici nu se poate pune problema ca banii incasati fac obiectul unei activitati de spalare de bani. In aceeasi categorie intra si operatiunile de debitare directa a contului pentru plata facturilor catre diversi furnizori.
“In acest caz este anormal sa se blocheze contul pentru ca nu ti-ai actualizat contul. Bineinteles ca daca este vorba de un transfer bancar din contul de economii catre o alta persoana, spre exemplu, banca poate bloca plata in cazul in care are suspiciuni”, a precizat Stet.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul