top banner

Companiile trebuie evaluate pe baza performantelor asteptate in 2009

25 Noiembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Cei care cumpara actiuni trebuie sa imbine analiza fundamentala cu cea tehnica, pentru a putea lua o decizie corecta, spun analistii. Din cauza crizei financiare, investitorii trebuie sa puna mai mult accent pe performanta viitoare a companiei decat pe cea din trecut.
 
Decizia de a investi in actiuni sau in indici bursieri este luata dupa analizarea detaliata a acestora. Pentru aceasta, exista doua tipuri de analiza: cea tehnica – folosita in special de speculatori, si cea fundamentala – folosita de cei care investesc pe termen mediu si lung (peste un an).
 

Analiza tehnica vs. analiza fundamentala

 
Analiza tehnica studiaza cum a evoluat cursul unei actiuni si presupune ca in viitor se va comporta la fel. Metoda are drept scop identificarea modelului de variatie a pretului actiunii, pentru a identifica inceputul si sfarsitul unei tendintei.
 
In schimb, analiza fundamentala utilizeaza informatii provenind din documentele contabile, urmarind determinarea rentabilitatii si a riscului aferente companiei, dar si potentialul de dezvoltare in viitor. In acest fel, se estimeaza valoarea intrinseca a actiunilor.
 
Accentul cade pe efectele pe care politicile adoptate de companie le poate exercita asupra pretului. Prin intermediul acestui tip de analiza investitorii, determina ce actiuni vor cumpara.
 
Investitorii cauta momentele de cumparare sau de vanzare a unei actiuni cu ajutorul analizei tehnice insa, decizia de cumparare sau vanzare este data de analiza fundamentala.
 
“Actiunile sunt jos acum si pentru a lua o decizie corecta, eu cred ca mai intai trebuie sa faci o evaluare a companiilor sa vezi care pot oferi randament in viitor, iar cu ajutorul analizei tehnice sa determini momentele oportune de intrare in pozitii”, spune Iulian Panait, presedinte KTD Invest.
 

Cei mai importanti indicatori

 
“In acest moment, pentru analiza fundamentala as recomanda doi indicatori simpli: raportul dintre valoarea de piata si valoarea contabila si randamentul oferit de dividendele acordate de companii”, afirma Panait.
 
Raportul dintre valoarea de piata si valoarea contabila (P/BV) indica daca o actiune este subevaluata sau supraevaluata.
 
Spre exemplu, raportul dintre pretul pietei si valoarea contabila a BRD este de 1,58, in timp ce in cazul Bancii Carpatica (BCC), o societate ce activeaza in acelasi sector, de aproape 2.
 
Dupa acest criteriu reiese ca BRD este subevaluata si ar putea oferi in viitor cresteri mai insemnate decat actiunile BCC. Insa, acest indicator arata si capacitatea societatii de “a crea valoare” pentru actionarii sai.
 
Rentabilitatea dividendului arata care este beneficiul investitorului pentru fiecare unitate monetara investita intr-o actiune. Acesta se calculeaza raportand dividendul pe o actiune la pretul de piata al actiunii.
 

Investitorii institutionali se bazeaza pe analiza fundamentala

 
Avand in vedere faptul ca investitorii institutionali, cum ar fi fondurile de pensii, investesc pe termen lung, acestia se orienteaza cu precadere spre analiza fundamentala. “Analiza tehnica este folosita in special de investitorii care au o abordare mai activa, adica cei care investesc pe termen scurt si foarte scurt”, afirma Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii.
 
In momentul de fata, analiza fundamentala este ignorata de investitori, care reactioneaza mai mult la factorii psihologici din piata, spune reprezentantul Interamerican.
  
Craciun spune ca informatiile financiare ale companiilor trebuie interpretate cu atentie, ca urmare a crizei financiare. El crede ca rezultatele financiare din 2008 sunt mai putin relevante acum si investitorii ar trebui sa tina cont mai mult de previziunile pentru 2009.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Piața de capital a intrat într-o perioadă de corecții după primul tur al alegerilor prezidențiale, iar cei cu nervii tari vor găsi curând și oportunitățile de investiții.

07 Mai 2025 | Investitii
Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul