top banner

Plata dobanzii in avans - o inventie fara rost

25 Februarie 2009 | Autor: Marius Serban

Depozitul cu plata dobanzii in avans se doreste a fi o noua inventie a bancilor autohtone in materie de economisire. Produsul se impaca insa greu cu conceptul de economisire, de care am putea spune chiar ca este total strain. Acest depozit incurajeaza mai degraba clientii sa cheltuiasca decat sa acumuleze bani in cont.
 
Oferta de economisire s-a imbogatit in ultima vreme cu o noua inventie: depozitul cu plata dobanzii in avans. Daca la inceput acest produs era introdus de banci care doreau sa atraga atentia asupra lor ca au ceva diferit, acum chiar bancile mari l-au adoptat, cum este cazul BRD.
 

Depozitul la termen poate face acelasi lucru

 
Ce este special la acest depozit? Singura diferenta este ca dobanda se plateste in momentul constituirii depozitului si nu lunar sau la scadenta. Ce avantaje aduce acest lucru pentru deponent?
 
Bancile scot in evidenta ca beneficii faptul ca dobanda poate fi retrasa imediat pentru a fi investita sau cheltuita. Insa, pentru acest lucru, nu era necesar un nou produs.
 
Potrivit schemei de functionare, clientul depune o suma de bani, din care banca ii da o parte inapoi (dobanda).
 
In loc sa plimbe banii din portofelul la banca si inapoi, clientul putea constitui un depozit clasic la termen. El depune o suma mai mica, urmand ca la scadenta - cand va incasa dobanda - sa ajunga la aceeasi suma finala. Acest lucru se poate face si cu ajutorul certificatelor de depozit.
 
Bineinteles, se poate argumenta ca suma depusa la banca fiind mai mare in cazul depozitului cu plata in avans, si dobanda ar fi mai ridicata. Nu neaparat!
 
In general, bancile tin cont de valoarea banilor in timp si aplica dobanzi mai mici la depozitele cu plata in avans decat la cele cu plata la scadenta.
 
Tot din acelasi motiv, depozitele cu plata lunara a dobanzii platesc, de regula, dobanzi mai mici decat cele cu plata la termen.
 

Se uita rostul economisirii

 
In plus, plata dobanzii in avans se impaca greu cu conceptul de economisire. Notiunea presupune in esenta acumularea unor sume de bani in timp, astfel incat o persoana sa-si atinga un anumit obiectiv financiar: asigurarea avansului pentru cumpararea unei locuinte sau a unui alt bun, constituirea unei rezerve de bani pentru perioade neprevazute, etc.
 
In acest cadru, dobanda are rolul de a stimula procesul de economisire, astfel incat clientul este motivat sa depuna noi sume in cont in perioada urmatoare. Prin urmare, banca si clientul lucreaza impreuna pentru ca el sa-si atinga obiectivul propus.
 
In schimb, depozitul cu plata dobanzii in avans nu incurajeaza un astfel de comportament. Ba dimpotriva, mesajul principal este cum poti cheltui imediat o parte din economiile tale.
 
In final, clientul constata ca economiile depuse la banca in acest fel si-au pierdut din puterea de cumparare, deoarece dobanda nu se mai adauga la soldul existent, pentru a-l proteja de inflatie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii