top banner

Credite pentru locuinta fara verigheta

22 Februarie 2007 | Autor: Alexandra Popa

Nu toate bancile acorda credite pentru casa persoanelor necasatorite care locuiesc impreuna, iar cele care o fac impun anumite cerinte speciale. Solicitantii pot opta sa contracteze un singur credit impreuna pentru achizitionarea unui imobil in coproprietate sau pot solicita un imprumut in care exista un singur solicitant si un co-debitor.
 
Ca o consecinta directa a Normei 10/2005 a BNR din ce in ce mai multe persoane cauta solutii alternative pentru a obtine un imprumut de locuinta. Conform reglementarilor BNR, valoarea ratei lunare la creditele ipotecare este limitata la 35% din venitul obtinut de solicitant sau familia acestuia, prin care se intelege rudele sau afinii pana la gradul 4 care locuiesc impreuna cu solicitantul.
 
O posibilitate in cazul in care solicitantii nu sunt casatoriti, dar totusi doresc sa contracteze un singur credit impreuna este achizitionarea sau construirea unui imobil in coproprietate. Cei doi solicitanti sunt proprietari cu aceleasi drepturi si obligatii, fara a fi in situatia in care unul este imprumutat si celalalt co-debitor. Acesta varianta este preferata atunci cand ambii solicitanti doresc sa fie proprietari asupra imobilului. Totodata, toate obligatiile care decurg din contractarea creditului vor fi suportate in mod egal de cei doi.
 
Pe langa aceasta optiune, mai exista si posibilitatea obtinerii unui imprumut in care exista un singur solicitant si un co-debitor. Co-debitorul este persoana care se obliga in mod solidar si indivizibil cu imprumutatul la plata obligatiilor asumate prin contractul de credit. Co-debitorul nu are voie insa sa faca trageri din credit.
 
Oferta existenta
 
Totusi nu toate bancile acorda credite in aceste conditii sau impun anumite cerinte speciale. Bancpost considera co-debitor la creditele cu ipoteca sotul sau sotia imprumutatului, indiferent daca se iau in calcul si veniturile acestora. Un singur solicitant si un co-debitor este cea mai avantajoasa solutie oferita de banca, dar pentru a face acest lucru cei doi trebuie sa fie casatoriti, chiar daca au adrese diferite in buletin.
 
Volksbank este una din bancile care ofera posibilitatea achizitionarii unui imobil in coproprietatea solicitantilor, desi nu sunt casatoriti. Recomandarea bancii pentru a intampina costuri mai mici este contractarea unui singur credit cu doi solicitanti. "Astfel, se plateste un singur comision de analiza, un singur comision de evaluare si taxe notariale mai mici. Mai mult, timpul de asteptare se reduce la jumatate, decizia acordarii se ia mai rapid, iar clientii beneficiaza de un scoring mai ridicat", spune Alina Ferseta, Senior Marketing and PR Coordinator la Volksbank.
 
Doua credite pentru o casa
 
HVB Tiriac Bank nu cere certificatul de casatorie, dar poate acorda credit doar unuia dintre solicitanti, avand co-debitor pe celalalt. La Unicredit si Raiffeisen, in situatia in care ambii solicitanti doresc sa fie proprietari pe imobilul finantat, singura solutie este sa se acorde doua credite. Cei doi vor avea fiecare calitatea de imprumutat dar se va semna un singur contract de ipoteca cu procente pentru fiecare platitor.
 
Si la CEC se poate obtine un credit imobiliar sau ipotecar, dupa caz, fara ca solicitantii sa fie casatoriti. Clientii pot cumpara locuinta ca fiind co-proprietari, contractand doua credite separate. Fiecare client, insa, trebuie sa indeplineasca conditia de acordare, adica fiecare sa dispuna de avansul de 25% din partea sa de locuinta, iar principalul si dobanda aferenta sa reprezinte maxim 35% din salariul net. Ipoteca se instituie pe intreg imobilul si va fi semnata de catre cei doi co-proprietari iar in actul de ipoteca se va face mentiunea ca imobilul este garantia pentru cele doua credite obtinute  (ipoteca de rang I si II ).
 
BCR nu ofera solicitantilor posibilitatea de a lua un credit imobiliar daca nu sunt casatoriti, in schimb recomanda contractarea a doua credite separate pentru nevoi personale cu ipoteca. Aceasta situatie necesita o terta persoana care sa garanteze cu propriul imobil pentru imprumuturile celor doi. Dupa achizitionarea noii case, ipoteca poate fi transferata. Dezavantajele in acesta situatie sunt comisionul de analiza platit de doua ori si perioada maxima de creditare de 25 ani fata de 30 ani, cat este la un credit ipotecar.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul