top banner

Creditarea sta la cutie, economisirea prinde viata

24 Februarie 2009 | Autor: Marius Serban

Creditele acordate populatiei au batut pasul pe loc in ianuarie 2009, reiese din datele publicate de BNR. In schimb, clientii bancilor au inceput sa economiseasca mai mult, atat in lei cat si in valuta, dupa ce dobanzile platite de banci au crescut semnificativ in ultimele luni.
 
Singurul lucru care majoreaza portofoliile de credit ale bancilor in ultimul timp este deprecierea leului. Pe masura ce cursul de schimb creste, imprumuturile in valuta devin mai mari, atunci cand se exprima in lei.
 
Acest efect face ca datele oficiale sa indice o majorare "de forma" a creditarii. Viteza de crestere este insa mereu mai mica decat ritmul de depreciere a monedei nationale, ceea ce inseamna ca, de fapt, creditarea in valuta scade.
 

Ingheata creditele

 
In ianuarie 2009, datele BNR arata ca imprumuturile in valuta acordate populatiei au avansat cu 7,1% (exprimate in lei). In acesta luna, insa, leul s-a depreciat fata de euro cu 7,3% si cu 7,6% fata de francul elvetian, monedele straine in care bancile finanteaza populatia.
 
Bancherii nu au avut dare de mana nici la creditele in lei. Acestea s-au redus cu inca 1%, marcand a treia luna consecutiva de scaderi.
 
Doar pe segmentul companiilor, creditele au inregistrat cresteri. Avansul a fost insa de trei ori mai mic decat in perioada similara a anului trecut.
 

Depozitele in euro au adus castiguri inalte

 
In zona de economisire, activitatea s-a revigorat recent, populatia reactionand favorabil la promotiile intalnite la tot pasul.
 
Institutiile de credit platesc chiar si 15% la un depozit in lei pe o luna, iar in acest joc au intrat si bancile mari. Chiar si BCR – cea mai mare banca a tarii – acorda o dobanda de 14,5% la depozitele in lei pe 2 luni.
 
Depozitele in euro sunt extrem de bine remunerate, dobanzile urcand pana la 6,5% pentru scadenta pe o luna. Iar, daca tinem cont de deprecierea rapida a leului din perioada decembrie 2008-ianuarie 2009, putem spune ca economisirea in euro a fost de departe mai profitabila decat cea in lei in ultimele 2 luni.
 

Companiile fac depozite in valuta

 
Populatia a avut insa un comportament prudent si nu s-a indreptat masiv spre valuta. Exprimate in euro, depozitele in valuta au sporit cu mai putin de 2% in ianuarie 2009, in timp ce depozitele in lei s-au majorat cu 4%.
 
Companiile nu au ratat insa acest moment. Depozitele lor in lei s-au diminuat cu 11%, iar cele in valuta au avansat cu aproximativ 5% (exprimate in euro).
 
Faptul ca depozitele in euro au fost mai rentabile decat cele in lei in ultimele luni, nu inseamna ca acest lucru se va intampla si pe viitor. Chiar si Banca Nationala a atentionat ca moneda nationala s-a depreciat mai mult decat ar fi fost necesar. Deci, exista un risc inalt de inversare a evolutiilor valutare, moment in care plasamentele in euro ar putea genera pierderi.
 
Prin urmare, economisirea in lei ramane o alegere mult mai prudenta. Totodata, trebuie avut in vedere ca nivelul mai ridicat al dobanzii compenseaza partial o eventuala depreciere suplimentara a leului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

In intervalul 27 noiembrie-15 decembrie, investitorii sunt tentanti cu o noua transa de titluri de stat in lei si euro. In vreme ce randamentele in lei la scadenta de un an s-au redus, cele in euro au crescut din nou.

27 Noi 2023 | Depozite
Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Dupa modelul randamentelor oferite de titlurile de stat din emisiunile Fidelis, bancile cresc treptat dobanzile la termen in moneda europeana.

18 Oct 2023 | Depozite
Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Fata de prima emisiune din acest an din aprilie, subscrierile la editia incheiata pe 3 octombrie s-au injumatatit. In continuare, interesul pentru plasamentele in euro ramane semnificativ mai mare decat pentru cele in lei.

06 Oct 2023 | Depozite
Continua scaderea dobanzilor la titlurile Fidelis in lei

Continua scaderea dobanzilor la titlurile Fidelis in lei

O noua emisiune de titluri de stat listate la bursa, disponibila la subscriere intre 18 septembrie si 3 octombrie, vine cu dobanzi mai reduse la lei si cu cresteri de dobanda la euro la scadenta de un an.

18 Sep 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii