top banner

Ajutoarele de stat readuc optimismul la bursa

14 Octombrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Dupa evolutiile dezastruoase ale burselor internationale, guvernele statelor dezvoltate au intervenit pe pietele financiare. Trei banci au fost nationalizate, iar bancile centrale au dat asigurari ca vor sprijini neconditionat institutiile mari aflate in pericol. Bursele au reactionat pozitiv, iar majoritatea indicilor cunosc aprecieri consistente.
 
Indicele BET - care reflecta evolutia celor mai lichide 10 societati de pe BVB - a cazut in luna octombrie cu 26,3%, ceea ce reprezinta mai mult de o treime din pierderea suferita in ultimul an.
                       
In aceeasi perioada, indicele bursei londoneze, FTSE a pierdut 22,2%, in timp ce Dow Jones s-a scufundat cu peste 20%.
 

Statele din zona euro se implica in rezolvarea crizei

 
In cadrul intalnirii de urgenta a celor 15 state din zona euro ce s-a desfasurat duminica la Paris, s-au luat decizii importate, cu scopul de a sustine sistemul bancar european.
 
Deciziile s-au referit la:
 
  • Garantarea imprumuturilor interbancare
  • Protejarea conturilor deponentilor
  • Relaxarea reglementarilor contabile in ceea ce priveste evaluarea activelor, urmand ca aceasta evaluare sa nu mai ia in calcul valoarea de piata
  • Aducerea de noi aporturi de capital in cadrul bancilor prin investitii.
  •  
    In paralel, reprezentantii Fed au declarat ca bancile centrale vor oferi institutiilor financiare fonduri nelimitate in dolari, conform Bloomberg. Astfel, BCE (banca centrala europeana), BOE (banca centrala a Angliei) impreuna cu Banca Centrala a Elvetiei vor organiza licitatii cu imprumuturi in dolari cu maturitati de 7 zile, 28 de zile si 84 de zile la o rata de dobanda fixa.
     
    In paralel, guvernul Marii Britanii va injecta 34 miliarde de dolari la Royal Bank of Scotland, urmand sa cumpere 8,6 miliarde actiuni preferentiale si 25,7 miliarde actiuni .
     
    De asemenea, Lloyds TSB Group si HBOS vor beneficia din partea guvernului de 29,2 miliarde de dolari. In schimb, Barclays a decis sa-si mareasca capitalul cu 11,4 miliarde de dolari, fara sa ceara ajutor guvernamental.
     

    Bursele internationale s-au apreciat consistent

     
    Efectele nu au intarziat sa apara la bursa. Primele care au dat tonul la cresteri au fost bursele asiatice. Hang Seng, indice al bursei din Hong-Kong, a inchis luni cu un castig de 10%, iar marti a mai luat urcat cu 3,5%. Bursa din India a inregistrat un avans cumulat de 7,2%, iar indicele bursei japoneze, Tokyo TOPIX, a urcat marti cu 13,7%.
     
    BVB a inceput sedintele de tranzactionare de luni si marti in forta. Indicii cunosteau inca de la primele tranzactii cresteri spectaculoase.
     
    Vedetele inceputului de saptamana la bursa au fost Transelectrica si Transgaz care au adus investitorilor un randament cumulat de 30%. Lichiditatea cea mai mare s-a inregistrat pe simbolul SIF 5 (SIF Oltenia) care a urcat in doua zile cu 22,5%.
     
    Indicii europeni au cunoscut si ei reveniri spectaculoase. Bursa de la Frankfurt a crescut cu 13%, iar pe piata londoneza, FTSE a recuperat 9,8%.
     
    Principalii indici americani au asistat, luni, la cea mai importanata apreciere dupa 1933. Indicele Dow Jones a crescut cu peste 11%, S&P 500 cu 11,6%, iar Nasdaq Composite s-a apreciat cu mai mult de 11,8%, semn ca masurile fara precedent luate de guvernele principalelor puteri economice mondiale impreuna cu bancile centrale au reusit sa castige din nou increderea investitorilor.
     

    Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

    Comparații

    Asigurări RCA

    Asigurări RCA
    • Alegi cea mai bună asigurare
    • Plătești online cu cardul
    Compară
    Educație financiară

    Banchereza, pe înțelesul tuturor

    • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
    • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
    • Sfaturi financiare pentru consumatori
    Citește

    Un proiect susținut de

    BCR

    Investitii

    Alte Articole

    Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

    Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

    Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

    23 Feb 2023 | Investitii
    Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

    Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

    Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

    24 Ian 2023 | Investitii
    Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

    Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

    Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

    05 Ian 2023 | Investitii
    Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

    Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

    Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

    03 Ian 2023 | Investitii

    TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

    Calculatoare

    Credit maxim

    Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

    Rate credit

    Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

    Refinanțare credit

    Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul