Un sfert dintre pensionarii englezi iau credite fara a intentiona sa le mai ramburseze, este concluzia unui studiu de piata realizat de curand in Marea Britanie. Retragerea la pensie este finantata prin acumularea de datorii, cunoscand faptul ca familia nu va putea fi trasa la raspundere pentru plata acestora dupa decesul imprumutatului.
Partea neplacuta este ca tot mai multi pensionari se gandesc sa adopte un comportament similar, precizeaza analistii de la Sesame, firma britanica de consultanta financiara care a realizat acest sondaj.
Persoanele in varsta opteaza sa contracteze credite de nevoi personale garantate cu ipoteca pentru a-si achita datoriile acumulate cu cardurile de credit si cu alte imprumuturi contractate de-a lungul vietii active in campul muncii. Spre deosebire de sondajul realizat anul trecut, respondentii cu astfel de intentii s-au inmultit cu 14%.
Situatia din Marea Britanie este explicata prin faptul ca aceasta este prima generatie care a fost martora la revolutia creditului de consum din anii ?60 si ?70 si care acum iese la pensie. Acestia distrug stereotipul pensionarului tipic deoarece viata pe credit a devenit pentru ei o obisnuinta. Extrapoland rezulatele, putem spune ca peste 40-50 ani si pensionarii romani ar putea adopta un comportament similar.
Numarul tot mai mare de pensionari ?rau-platnici? este explicat si prin gradul foarte mare de indatorare al populatiei din Marea Britanie. Creditele de consum acumulate in medie de un englez se ridica la 3.175 de lire sterline, in timp ce media la nivelul Europei este de aproximativ 1.500 lire sterline, se arata intr-un studiu realizat de Datamonitor, o companie de consultanta britanica.
Prin acest comportament, persoanele in varsta incearca de fapt sa-si puna ordine in bugetul personal, pentru a evita o criza financiara in pragul pensionarii. ?Aceasta se intampla deoarece capacitatea unui pensionar de a-si reveni de pe urma unor decizii financiare proaste este mai redusa?, spune Alastair Conway, director la Sesame. El adauga ca in cazul in care acest comportament se extinde, ar fi necesara o masura la fel de drastica din partea guvernului: introducerea unui cadru legal similar cu cel din Japonia, unde datoria este transmisa copiilor, in cazul decesului parintilor.
Directia a fost deja trasata. In luna august, banca de economii Kent Reliance a introdus primul credit ipotecar din Marea Britanie care se poate lasa mostenire copiilor, etichetat de mediul financiar ca fiind o ?ipoteca pe patul de moarte?. Creditul se incheie pe o perioada de 25 de ani si poate fi extins apoi pe alti 25 de ani. In aceasta perioada se plateste doar dobanda, fara a se rambursa nimic din suma imprumutata, astfel ca ratele sunt mult mai mici.
Atunci cand imprumutatul a decedat, mostenitorul poate continua sa plateasca doar dobanda sau il poate rambursa integral, cu banii obtinuti din vanzarea casei. Principalele avantaje ale produsului sunt ca evita plata taxelor pe mostenire si ajuta populatia sa-si permita achizitia unei locuinte, in conditiile in care preturile la case au atins cote extrem de inalte in Marea Britanie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News