top banner

Finantele si CNVM vor sa resusciteze bursa

24 Septembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Institutiile statului si-au propus sa readuca investitorii la bursa prin taxe si comisioane mai mici. Impozitul pe castigurile bursiere va fi suspendat din 2009, iar pierderile inregistrate de investitori vor putea fi reportate pentru anul urmator incepand cu 2008. In plus, CNVM a renuntat la o serie de comisioane.
 
Bursa nu a avut, in ultimul an, o evolutie care sa corespunda cu situatia economica, piata de capital fiind decuplata de la realitatea economica.
 
Pentru ca bursa romaneasca sa devina mai puternica este nevoie de anumite masuri pentru a stimula investitiile si pentru a reduce volatilitatea preturilor actiunilor listate la BVB, crede Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
 
                                                                                   Castiguri neimpozabile la bursa
 
Vosganian a precizat ca guvernul va decide, in cursul saptamanii viitoare, modificarea codului fiscal. Executivul va suspenda impozitul aplicat castigurilor obtinute din investitiile la bursa, atat pentru o perioada mai mica de un an cat si pentru investitiile pe termen mediu si lung, incepand cu anul 2009.
 
Totodata, pierderile inregistrate de investitori, incepand cu anul curent, vor putea fi raportate pentru exercitiul fiscal urmator, a anuntat Varujan Vosganian.
 
In plus, noi companii de stat vor fi aruncate in ringul bursier pentru a trezi interesul investitorilor.Guvernul a decis majorarea capitalului social al Transelectrica si s-au demarat procedurile pentru listarea Nuclearelectrica si Termoelectrica.
 
CNVM renunta la comisioane
 
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a venit si ea cu pachet de masuri pentru a scoate bursa din impas: 
  • in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2008, CNVM va renunta la veniturile provenite din aplicarea comisionului de 0,08% asupra valorii tranzactiilor;
  • Comisia renunta pentru o perioada de 6 luni la cota de comisionare aplicata la valoarea ofertelor publice initiale, pentru a incuraja listarea unor noi companii;
  • se va intensifica activitatea de supraveghere: vor fi monitorizate mai atent, in special, tranzactiile cu instrumente derivate, deoarece acestea influenteaza pretul spot al actiunilor.
Aceste masuri au rolul de a testa piata, urmand ca CNVM sa evalueze periodic efectul lor, in functie care sa aplice noi masuri suplimentare, a subliniat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.
 
Masurile vor avea efecte pe termen lung
 
Ministrul economiei si finantelor a concluzionat ca aceste masuri combinate vor contribui la reducerea costurilor operationale si la maximizarea profiturilor investitorilor. “Masurile vin sa arate sustinerea guvernului si a CNVM fata de piata de capital”, a declarat Vosganian.
 
Brokerii cred ca efectele acestor masuri vor fi mai usor de observat pe termen lung, decat pe termen scurt.
 
« Dintre aceste masuri, important este faptul ca pierderile vor putea fi deduse din profiturile exercitiului financiar viitor, in timp ce suspendarea impozitului pe venit ii va favoriza pe cei care vor face vanzari de actiuni in profit », apreciaza presedintele KTD, Iulian Panait. 
 
El considera ca masurile propuse dau un semnal pozitiv in piata, care ajuta la instituirea graduala a increderii in randul investitorilor. In acest mod, se poate obtine o independenta a bursei autohtone fata de fluctuatiile burselor externe.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul